Αναπόφευκτες αλλαγές στον σχεδιασμό των επιχειρήσεων για θέματα προσωπικού επέφερε η πανδημία COVID-19, με το 28% αυτών να δηλώνουν πως μέσα στο 2020 θα προχωρήσουν ή ήδη έχουν προχωρήσει σε μείωση του προσωπικού τους. Μάλιστα, το 78% αυτών έλαβε την απόφαση μετά το ξέσπασμα της παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης. Στον τομέα των αποδοχών, οι επιχειρήσεις προβλέπουν συγκρατημένες αυξήσεις, κοντά στις αρχικές προβλέψεις τους, με καθιέρωση της εξ αποστάσεως εργασίας.

Η γενική έρευνα αποδοχών και παροχών της KPMG για το 2019 πραγματοποιήθηκε φέτος, για 26η συνεχή χρονιά διεξήχθη σε συνεργασία με ελληνικές και πολυεθνικές επιχειρήσεις από όλους τους κλάδους της ελληνικής αγοράς και παρουσιάζει αναλυτικά στοιχεία αποδοχών και παροχών για 149 θέσεις εργασίας. Ειδικά για το 2019 βασίστηκε σε δείγμα 114 εταιρειών και τα κύρια ευρήματά της είναι τα εξής:

• 80% των εταιρειών έδωσαν αυξήσεις το 2019 σε τουλάχιστον μία κατηγορία εργαζομένων. Το ποσοστό των αυξήσεων που δόθηκαν το 2019 στο σύνολο του δείγματος κινήθηκε στο 1,8% (διάμεσος).

• Το ποσό που αποδόθηκε ως bonus απόδοσης συνολικά το 2019, ανήλθε κατά μέσον όρο στο 6,3% των συνολικών ετήσιων βασικών αποδοχών.

• 19% των εταιρειών προχώρησαν σε μείωση θέσεων εργασίας μέσα στο 2019. Η μείωση αυτή επηρέασε κυρίως εργαζομένους 36-55 ετών.

• 6 στις 10 εταιρείες παρέχουν ιδιωτικό πρόγραμμα συνταξιοδότησης σε τουλάχιστον μία κατηγορία εργαζομένων. Η πλειοψηφία των προγραμμάτων είναι καθορισμένης συνεισφοράς και προβλέπουν δυνατότητα προαιρετικής συνεισφοράς και από την πλευρά του εργαζομένου.

• Αυξημένες, σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές, οι προσλήψεις αποφοίτων, με την πλειοψηφία αυτών να έχει απορροφηθεί σε εξειδικευμένες θέσεις τεχνολογίας. Ο μέσος όρος των αρχικών αποδοχών για τις θέσεις αυτές είναι 15.700 ευρώ (χωρίς μεταπτυχιακές σπουδές).

• 24% των εταιρειών προσφέρουν προγράμματα διάθεσης δικαιωμάτων προαίρεσης αγοράς μετοχών.

Μάλιστα, η KPMG διεξήγαγε μέσα στον Μάιο μια σύντομη έρευνα στοχευμένη στις αλλαγές που έφερε η πανδημία COVID-19 σε θέματα αποδοχών και παροχών. Στην έρευνα αυτή το 68% του δείγματος συμμετείχε και στη γενική έρευνα. Τα κύρια ευρήματα ήταν:

• 7 στις 10 εταιρείες έδωσαν αυξήσεις το 2020, 81% εκ των οποίων όπως είχαν προϋπολογίσει πριν από την πανδημία (διάμεσος 2%).

• Ολες σχεδόν οι εταιρείες εφάρμοσαν την εξ αποστάσεως εργασία σε τουλάχιστον μία θέση, 39% των εταιρειών προέβησαν σε αναστολή συμβάσεων, ενώ το 26% εφάρμοσε την εκ περιτροπής εργασία.

• 28% των εταιρειών προχώρησαν/θα προχωρήσουν σε μειώσεις προσωπικού μέσα στο 2020 και για το 76% αυτών ήταν μια απόφαση που ελήφθη ως αποτέλεσμα της πανδημίας.

Στη νέα πραγματικότητα και στις προσαρμογές που απαιτούνται, αναφέρθηκε η γενική διευθύντρια του τμήματος Υπηρεσιών Ανθρώπινου Δυναμικού της KPMG, Βερώνη Παπατζήμου, επισημαίνοντας ότι «το 2019 ολοκληρώθηκε με θετικές προβλέψεις για την πλειοψηφία των εταιρειών και ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η διατήρηση αυτής της εικόνας ανά κλάδο μέσα στο 2020».

Ρούλα Σαλούρου Καθημερινή