Επενδυτικό project ύψους €5,643 εκατ. της εταιρείας Μέλισσα-Κίκιζας εντάχθηκε στον Αναπτυξιακό Νόμο. Ειδικότερα, υπάχθηκε στο καθεστώς "Ενισχύσεις Μηχανολογικού Εξοπλισμού", επενδυτικό σχέδιο της εταιρείας, το οποίο αφορά στην επέκταση δυναμικότητας υφιστάμενης μονάδας παραγωγής στην Λάρισα κατά 70.000 κιλά/ημέρα προϊόντων μακαρονοποιείου, με την προσθήκη νέας γραμμής παραγωγής (τύπου κοφτών) ζυμαρικών. Η επένδυση αυτή θα ενισχυθεί κατά €1,975 εκατ. με τη μορφή φορολογικής απαλλαγής.

Θυμίζουμε ότι, το 2018 ξεκίνησε η ανέγερση νέου μύλου για σιμιγδάλι και νέων silo σίτου στην Λάρισα, μια σημαντική επένδυση συνολικού ύψους €13 εκατ., με στόχο τη βελτίωση της παραγωγικότητας του μακαρονοποιείου. Σημειώνεται ότι, το καθετοποιημένο συγκρότημα μύλου-μακαρονοποιείου, το οποίο βρίσκεται στην Λάρισα (στο 5ο χλμ. Λάρισας – Φαρσάλων) από το 1974, καλύπτει έκταση 85 στρεμμάτων και αποτελεί, όχι μόνο ένα από τα πιο σύγχρονα καθετοποιημένα συγκροτήματα μύλου – μακαρονοποιείου στην Ευρώπη, αλλά και το μεγαλύτερο στα Βαλκάνια. Κατασκευασμένο με σύγχρονες τεχνολογικές προδιαγραφές, το συγκρότημα επιτυγχάνει ετήσια παραγωγή που ξεπερνά τους 55.000 τόνους ζυμαρικών, ενώ η δυναμικότητα υπερβαίνει τους 90.000 τόνους ετησίως.

Η συνολική κτιριακή κάλυψη της μονάδας είναι 30.000 τ.μ., με αποθηκευτική χωρητικότητα 10.000 παλετών.

Ως προς την πρώτη ύλη, όπως επισημαίνεται από την εταιρεία, η μονάδα επεξεργάζεται 100% σκληρό ελληνικό σιτάρι, προερχόμενο κυρίως από τον Θεσσαλικό κάμπο. Η παραγωγική διαδικασία είναι πλήρως αυτοματοποιημένη και η ποιότητα των προϊόντων διασφαλίζεται από τη λειτουργία προηγμένων συστημάτων και την τήρηση αυστηρών πρωτοκόλλων ελέγχου.

Λ.Ε. thessaliaeconomy.gr (με πληροφορίες από Μάκη Αποστόλου FnB Daily)