Ισχυροί παίκτες στον παγκόσμιο επενδυτικό κλάδο, οι οποίοι αντιπροσωπεύουν σχεδόν το ήμισυ των κεφαλαίων που βρίσκονται υπό διαχείριση σε όλον τον κόσμο, παροτρύνουν το G20 να παρέμβει δυναμικότερα για την καταπολέμηση του φαινομένου του θερμοκηπίου. Τονίζουν πως θα πρέπει να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι της Συμφωνίας του Παρισιού που υπεγράφη το 2015 από σχεδόν 200 χώρες, αλλά από την οποία αποσύρθηκαν αιφνιδίως οι ΗΠΑ το 2017, ύστερα από μια εξαιρετικά αμφιλεγόμενη απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Σε επιστολή που υπογράφουν 477 θεσμικοί επενδυτές με συνολικό ενεργητικό 34 τρισ. δολαρίων, απευθύνουν έκκληση στους ηγέτες του κόσμου να καθιερώσουν την τιμολόγηση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, σε παγκόσμια κλίμακα, και να καταργήσουν σταδιακά την ηλεκτροπαραγωγή από λιθάνθρακα. Τα μέτρα που προτείνουν έχουν ως απώτερο στόχο η άνοδος της θερμοκρασίας του πλανήτη να μην ξεπεράσει τον 1,5 βαθμό Κελσίου. Η επιστολή αυτή ήρθε χθες στο φως της δημοσιότητας λίγα 24ωρα πριν από την έναρξη της Συνόδου Κορυφής του G20, δηλαδή της συνάντησης των είκοσι ισχυρότερων χωρών του ανεπτυγμένου και αναπτυσσόμενου κόσμου, στην Οσάκα της Ιαπωνίας.

«Υποστηρίζουμε πλήρως τη Συμφωνία του Παρισιού και παροτρύνουμε όλες τις κυβερνήσεις να προχωρήσουν στα αναγκαία βήματα για να υλοποιηθούν οι στόχοι της», αναφέρεται στην επιστολή. Συστήνεται, ειδικότερα, η λήψη δεσμευτικών μέτρων σε διεθνές επίπεδο, η χάραξη μακροπρόθεσμης στρατηγικής για τη μείωση των εκπομπών ρύπων, η «ουσιαστική τιμολόγηση» του λιθάνθρακα και η υιοθέτηση οικονομικών κριτηρίων στην καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη. «Υπάρχει ένα χάσμα προσδοκιών… Αυτό το χάσμα προβληματίζει βαθύτατα τους επενδυτές και θα πρέπει να γεφυρωθεί άμεσα», αναφέρουν οι θεσμικοί επενδυτές, εκφράζοντας τον βαθύ προβληματισμό τους.

Ανάλογη έκκληση διατυπώθηκε διά στόματος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτιέρες. Ωστόσο, όπως επισήμαναν οι Financial Times μέσα στην εβδομάδα, η Ιαπωνία μετριάζει τις δεσμεύσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής στο προσχέδιο του κοινού ανακοινωθέντος του G20 σε μια προσπάθεια να κερδίσει την εύνοια των ΗΠΑ όσο εκκρεμούν οι εμπορικές διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο χωρών. Οι ΗΠΑ και το Τόκιο προσπαθούν να καταλήξουν σε εμπορική συμφωνία, όπου ο αγροτικός κλάδος και τα εξαρτήματα αυτοκινήτων βρίσκονται στο επίκεντρο των επίμαχων διαπραγματεύσεων. Παράλληλα, το Τόκιο επιδιώκει από την Ουάσιγκτον να εντείνει τις πιέσεις στη Βόρεια Κορέα, προκειμένου να τερματίσει τις δοκιμές πυρηνικών όπλων.

Ανάμεσα σε αυτούς που υπέγραψαν την επιστολή περιλαμβάνεται η Legal & General Investment Management, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες διαχείρισης κεφαλαίων στην Ευρώπη, και το California Public Employees’ Retirement System, δηλαδή το συνταξιοδοτικό ταμείο της πολιτείας της Καλιφόρνιας που καλύπτει 1,6 εκατ. δημοσίους υπαλλήλους, συνταξιούχους και τις οικογένειές τους. Από την άλλη πλευρά, σε αυτούς που δεν συνυπέγραψαν την επιστολή περιλαμβάνονται οι BlackRock και Vanguard, που είναι οι μεγαλύτεροι επενδυτικοί όμιλοι στον κόσμο. Εκπρόσωπος της BlackRock επεσήμανε πως έχουν ήδη ληφθεί πρωτοβουλίες για την κλιματική αλλαγή εκ μέρους της εταιρείας. H Vanguard δεν απέδωσε την απουσία της σε κανέναν συγκεκριμένο λόγο, αλλά τόνισε πως ενδιαφέρεται για τις μακροπρόθεσμες συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.

Επιστήμονες υπό την αιγίδα του ΟΗΕ έχουν υπολογίσει πως η λήψη μέτρων για να μην αυξηθεί η θερμοκρασία του πλανήτη πάνω από 1,5 βαθμό Κελσίου θα στοιχίσει, συνολικά, τουλάχιστον 830 δισ. δολάρια ανά έτος. Ομως το κόστος θα είναι σαφώς υψηλότερο εάν δεν ληφθούν μέτρα, προειδοποιούν οι ίδιοι επιστήμονες. Η Συμφωνία του Παρισιού επετεύχθη στις 12 Δεκεμβρίου του 2015 και είναι, επί της ουσίας, ένα σχέδιο δράσης για τη συγκράτηση της αύξησης της θερμοκρασίας παγκοσμίως αρκετά κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου από το 2020.

Καθημερινή