Σε αλλαγές στο πλαίσιο που διέπει τις σημάνσεις για την προστασία του ελληνικού κρέατος προχωρά η κυβέρνηση σε συνέχεια των δεσμεύσεών της για την προστασία παραγωγών και καταναλωτών από ελληνοποιήσεις.

Σύμφωνα με τις νέες διατάξεις, οι οποίες θα ισχύσουν άμεσα, ενόψει και του Πάσχα, πλέον θα είναι υποχρεωτικό μέσο ταυτοποίησης για τα σφάγια η ετικέτα όπως και οι ενδείξεις σε αυτήν. Επίσης, γίνεται υποχρεωτική η σφράγιση με μπλε σφραγίδα των ελληνικής καταγωγής βοοειδών σφαγίων (ζώα που γεννήθηκαν, εκτράφηκαν και σφαγιάστηκαν στην Ελλάδα). Για τους ελέγχους θα δημιουργηθούν ειδικά κλιμάκια, ενώ υπάρχει η πρόβλεψη για συνδρομή στο επιτόπιο ελεγκτικό έργο και των υπαλλήλων του ΥΠΑΑΤ, της ΑΑΔΕ και άλλων δημόσιων υπηρεσιών όταν κρίνεται αναγκαίο.

Επίσης επιβάλλεται η επισήμανση και στα παραγόμενα τρόφιμα με πρωταρχικό συστατικό το κρέας. Στα παραγόμενα τρόφιμα με πρωταρχικό συστατικό το κρέας, όπως παρασκευάσματα κρέατος και προϊόντα με βάση το κρέας, σε περίπτωση που αναγράφεται η χώρα καταγωγής ή ο τόπος προέλευσής τους και δεν είναι ίδια με τη χώρα καταγωγής ή τον τόπο προέλευσης του πρωταρχικού συστατικού, θα αναγράφεται και η χώρα καταγωγής ή ο τόπος προέλευσης του εν λόγω πρωταρχικού συστατικού ή θα επισημαίνεται ότι η χώρα καταγωγής ή ο τόπος προέλευσης του πρωταρχικού συστατικού είναι διαφορετικά από αυτά του τροφίμου. Για τα σφάγια βοοειδών, χοίρων και αιγοπροβάτων, κάθε σφάγιο ή μέρος αυτού (ημιμόριο, τεταρτημόριο) που φεύγει από το σφαγείο θα έχει αυτοκόλλητη ετικέτα η οποία θα είναι αδιάβροχη και θα φέρει ενδείξεις με ευανάγνωστους και ανεξίτηλους χαρακτήρες: είδος ζώου, κωδικός εκτροφής, χώρα γέννησης, χώρα εκτροφής, χώρα σφαγής, αριθμός έγκρισης σφαγείου, αριθμός σφαγής ζώου, ημερομηνία σφαγής και βάρος.

Στην περίπτωση που το ζώο έχει γεννηθεί, εκτραφεί και σφαγεί στην Ελλάδα οι ενδείξεις «ΧΩΡΑ ΓΕΝΝΗΣΗΣ», «ΧΩΡΑ ΕΚΤΡΟΦΗΣ» και «ΧΩΡΑ ΣΦΑΓΗΣ» αντικαθίστανται από την ένδειξη «ΧΩΡΑ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ: ΕΛΛΑΔΑ» και το πλαίσιο της επισήμανσης θα έχει χρώμα μπλε. Επίσης θα πρέπει να αναγράφεται και η ηλεκτρονική σήμανσή του (QR, barcode κ.ά.).

Δήμητρα Σκούφου, ΤΑ ΝΕΑ