Κίνητρα στους φορείς της γενικής κυβέρνησης για μείωση της κατανάλωσης ενέργειας αναμένεται να ανακοινώσουν αύριο ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, απευθύνοντας παράλληλα συστάσεις για χρήση των κλιματιστικών σε όλα τα δημόσια κτίρια κατ’ ελάχιστον στους 26 με 27 βαθμούς Κελσίου. Το πακέτο άμεσων μέτρων εξοικονόμησης κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου που η ζήτηση λόγω κλιματιστικών αυξάνεται κατακόρυφα, περιλαμβάνει και περιορισμό στις καταναλώσεις του οδικού φωτισμού.

Το υπουργείο Οικονομικών θα παρέχει αυξημένη χρηματοδότηση (μπόνους) στους φορείς της γενικής κυβέρνησης (υπουργεία, δήμους κ.λπ.) που θα ακολουθήσουν τις συστάσεις και θα μειώσουν την κατανάλωσή τους. Επειδή δεν υπάρχει άμεσος τρόπος ελέγχου της θερμοκρασίας λειτουργίας του κλιματιστικού, η ανταπόκριση στις κυβερνητικές συστάσεις θα αξιολογείται βάσει της σύγκρισης του λογαριασμού ρεύματος της περιόδου αναφοράς (π.χ. Ιούλιος - Αύγουστος 2022) με το αντίστοιχο δίμηνο του προηγούμενου έτους και όταν διαπιστώνεται ότι αυτή είναι χαμηλότερη από ένα ποσοστό που θα οριστεί, τότε ο αντίστοιχος φορέας θα επιβραβεύεται με αυξημένα κονδύλια τακτικού προϋπολογισμού. Για την εφαρμογή του μέτρου το υπουργείο Οικονομικών θα λειτουργήσει ηλεκτρονική πλατφόρμα στην οποία θα καταχωρίζονται τα στοιχεία και οι καταναλώσεις κάθε δημόσιου κτιρίου. Η ΡΑΕ έχει προχωρήσει σε μια πλήρη καταγραφή της ενεργειακής κατανάλωσης κάθε δημόσιου κτιρίου τους χειμερινούς και θερινούς μήνες και έχει υπολογίσει την εξοικονόμηση που θα προκύψει από μια ρύθμιση των κλιματιστικών για ψύξη και θέρμανση.

Την επιχείρηση «θερμοστάτης», που εφαρμόζουν ήδη η Ιταλία και η Ισπανία, είχε προαναγγείλει εμμέσως ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

thessaliaeconomy.gr