Οι μικρότερες εργοληπτικές εταιρείες δίνουν αγώνα για να μην μείνουν εκτός του μεγάλου πακέτου των έργων αποκατάστασης της Θεσσαλίας που επλήγησαν από τις θεομηνίες. Ήδη ο λογαριασμός των ζημιών μόνο στις οδικές και σιδηροδρομικές υποδομές ανέρχεται σε 1,35 δισ. ευρώ.

Η ηγεσία του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών μετρίασε την αρχική εικόνα που έβαζε στο κάδρο μόνο τις μεγάλες κατασκευαστικές για τη fast track εκτέλεση των έργων, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να κληθούν και μικρότερες τεχνικές εταιρείες, ανάλογα με το αντικείμενο του εκάστοτε διαγωνισμού.

Χθες, με επιστολή της προς τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστο Σταϊκούρα, η Πανελλήνια Ένωση Συνδέσμων Εργοληπτών Δημοσίων Έργων (ΠΕΣΕΔΕ), έκανε λόγο για ένα εγχείρημα τεράστιο και εθνικής σημασίας, προειδοποιώντας πως «για αυτόν ακριβώς τον λόγο, δεν υπάρχει κανένα απολύτως περιθώριο να εξαιρεθεί οποιοδήποτε τμήμα του τεχνικού κόσμου».

Οι μικρότερες εργοληπτικές εταιρείες δηλώνουν ικανές και έτοιμες να συνδράμουν στην εθνική προσπάθεια, υπενθυμίζοντας πως έχουν ήδη συμβάλει με εξοπλισμό και προσωπικό στις προσπάθειες πρόληψης και πρώτης αντιμετώπισης των καταστροφών, που έχουν προκαλέσει οι πυρκαγιές και οι ακραίες κακοκαιρίες.

Αδικαιολόγητα εμπόδια

Υπενθυμίζεται ότι το προηγούμενο διάστημα οι μικρότερες εταιρείες του κλάδου είχαν καταγγείλει αδικαιολόγητα εμπόδια για τη συμμετοχή τους σε διαγωνισμούς δημοσίων έργων προς όφελος των μεγάλων κατασκευαστικών ομίλων, αλλά και αλλοδαπών εταιρειών. Αίτημά τους είναι η κατάργηση της προϋπόθεσης τήρησης των ορίων ανεκτέλεστου μέρους συμβάσεων δημοσίων έργων για τις ημεδαπές εργοληπτικές επιχειρήσεις.

Επίσης, έχουν ζητήσει από τα αρμόδια υπουργείο να απεγκλωβιστούν από την υποχρέωση καταβολής ΦΠΑ, όταν το Δημόσιο δεν έχει εξοφλήσει οφειλές προς τις τεχνικές εταιρείες για έργα που έχουν εκτελέσει. Δεν είναι λίγες οι φορές που οι εταιρείες καταγγέλλουν άτυπη στάση πληρωμών από την πλευρά του Δημοσίου. Μάλιστα, την περασμένη εβδομάδα, η Πανελλήνια Ένωση Διπλωματούχων Μηχανικών Εργοληπτών Δημοσίων Έργων (ΠΕΔΜΕΔΕ), απέστειλε επιστολή στον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νικόλαο Παπαθανάση, σημειώνοντας ότι είναι ανορθόδοξο έργα που έχουν ολοκληρωθεί και παραδοθεί προς χρήση να παραμένουν ανεξόφλητα.

Αναγνωρίζοντας, όμως, την προσπάθεια που καταβάλλεται η Ένωση ζήτησε την έκδοση εγκυκλίου με οδηγίες και κατευθύνσεις προς τις Αρχές που υλοποιούν έργα για «να δώσουν άμεση προτεραιότητα στην πλήρη και ολοσχερή εξόφληση των έργων που έχουν ήδη περαιωθεί και παραληφθεί».

Λ.Ε. thessaliaeconomy.gr