Να θεσπίσει φόρο ζάχαρης και να καταργήσει τον ΦΠΑ στα φρούτα και τα λαχανικά, σχεδιάζει η νέα ολλανδική κυβέρνηση, παραμένοντας σταθερά προσηλωμένη στην υγεία και τη βιωσιμότητα. Η ετικέτα προέλευσης αποτελεί επίσης, μέρος της συμφωνίας.

Η συμφωνία που πρότεινε ο νέος κυβερνητικός συνασπισμός της Ολλανδίας το βράδυ της Τετάρτης, περιλαμβάνει μερικά αξιοσημείωτα μέτρα, που θα επηρεάσουν τη βιομηχανία λιανικής και τροφίμων. Για παράδειγμα, η κυβέρνηση θα αυξήσει τη φορολογία στα ζαχαρούχα ποτά, ενώ, είναι επίσης, πιθανό, να εισαχθεί φόρος ζάχαρης. Επιπλέον, θα αυξηθεί ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στον καπνό: η τιμή ενός πακέτου τσιγάρων θα αυξηθεί από €7,2 σε περίπου €10 τα επόμενα χρόνια. Εν τω μεταξύ, τα φρούτα και τα λαχανικά θα γίνουν φθηνότερα για τους καταναλωτές: ο συνασπισμός θέλει να εξετάσει, εάν ο ΦΠΑ μπορεί να μειωθεί από το σημερινό 9% στο 0%. Ωστόσο αυτό θα πρέπει να γίνει σε συνεννόηση με την Ευρώπη, καθώς η ΕΕ εφαρμόζει επί του παρόντος, ελάχιστο συντελεστή 5% γι’ αυτά τα προϊόντα.

Η κυβέρνηση θέλει, επίσης, να συνάψει δεσμευτικές συμφωνίες με τη βιομηχανία για πιο υγιεινά προϊόντα διατροφής. Η Ολλανδική Αρχή για την Ασφάλεια Τροφίμων και Καταναλωτικών Προϊόντων (NVWA) θα λάβει μεγαλύτερο προϋπολογισμό για να φέρει εις πέρας τον ρόλο της. Τα τρόφιμα που παράγονται στην Ολλανδία θα φέρουν, επίσης, ετικέτα προέλευσης, για να ενθαρρύνονται οι συνειδητές επιλογές. Τα supermarkets πρέπει να γίνουν πιο διαφανή, σχετικά με το πώς ολόκληρη η γκάμα τους γίνεται αποδεδειγμένα βιώσιμη και φιλική προς τα ζώα, συμπεριλαμβανομένης της βιώσιμης αγοραστικής συμπεριφοράς και μιας δίκαιης τιμής για τους αγρότες. Η γεωργική βιομηχανία πρέπει επίσης, να γίνει πιο βιώσιμη. Η κυβέρνηση διέθεσε προϋπολογισμό €25 δισ. για τη μετάβαση στην κυκλική γεωργία.

FnB