Μια ασυνήθιστη υπόθεση, που όμως δεν στερείται ενδιαφέροντος, πρόκειται να εκδικαστεί σήμερα Τρίτη στο Πρωτοδικείο Λάρισας.
Η τοπική εφημερίδα «Ελευθερία», εν προκειμένω ο διευθύνων σύμβουλος Γιώργος Μιχαλόπουλος και οι κυρίες Δανάη – Ισαβέλλα Δημητρακοπούλου και Maria Amelia Diz Pino, που ηγούνται της εταιρείας που διαχειρίζεται την εφημερίδα, στρέφονται με αγωγή τους κατά πληθώρας Μέσων Ενημέρωσης, εκδοτών, και δημοσιογράφων. Για ποιο λόγο; Διότι έκαναν τη δουλειά τους ενημερώνοντας το αναγνωστικό κοινό για μια σημαντική εξέλιξη στη χρόνια διαμάχη των κληρονόμων της «Ελευθερίας» για τα περιουσιακά της στοιχεία.
Οι παραπάνω στρέφονται κατά των:
Κώστα Τόλη (kosmoslarissa.gr), Χρήστου Μπεχλιβάνου (larissanet.gr), Αχιλλέα Νταβέλη (Formedia ΤV και formedia.gr), 21 ADMEDIA M. IKE (ιδιοκτήτρια εταιρεία των ΜΜΕ της οικογένειας Νταβέλη), Ελευθερίας Τζανακούλη (pineiosnews.gr), Αναστάσιου Καραμήτσου (protothema.gr), «Eκδόσεις ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ εκδοτική Ανώνυμη Εταιρεία» (ιδιοκτήτρια της αθηναϊκής εφημερίδας Πρώτο Θέμα), Παναγιώτη Γαρουφαλιά (δημοσιογράφου), Τζωρτζέλας Κόσιαβα (δημοσιογράφου), Σωτήρη Καραμίτζα (δημοσιογράφου), Απόστολου Γκόγκα (δημοσιογράφου) και Γιώργου Δημητρακόπουλου (πρώην ευρωβουλευτή και κληρονόμου της εφημερίδας μαζί με την μητέρα του Δανάη, βάσει διαθήκης). Απ΄όλους τους παραπάνω ζητούν συνολικά, το ποσό του 1.590.000 ευρώ.
Την αγωγή υπογράφει ο Λαρισαίος δικηγόρος Κώστας Ευθυμίου, επίσης μέλος του Δ.Σ. που διαχειρίζεται την εφημερίδα Ελευθερία.
Οι εναγόμενοι (δημοσιογράφοι, εκδότες, και εκδοτικές επιχειρήσεις) αναπαρήγαγαν δημοσίευση, σχετική με είδηση που ανάρτησε στο facebook ο κληρονόμος της εφημερίδας Γιώργος Δημητρακόπουλος, σύμφωνα με την οποία, στους τρείς ενάγοντες και έναν υπάλληλο της Περιφέρειας Θεσσαλίας, ασκήθηκε δίωξη σε βαθμό κακουργήματος και η υπόθεση βρίσκεται στον ανακριτή Λάρισας. Είδηση που δεν διαψεύστηκε ποτέ από τους εμπλεκόμενους.
Η αγωγή, βεβαίως, είναι έξω από κάθε δεοντολογία που διέπει την συνύπαρξη των Μέσων Ενημέρωσης, τα οποία διαθέτουν δικό τους βήμα δημοσίου λόγου για να αντικρούσουν οτιδήποτε σχετίζεται με την δραστηριότητά τους. Ίσως αυτό να μην γίνεται κατανοητό από τους ενάγοντες. Ο διευθύνων σύμβουλος της Ελευθερίας, λογιστής στο επάγγελμα, δεν είχε προηγούμενη σχέση με τον εκδοτικό ή τον δημοσιογραφικό χώρο. Κλήθηκε από την Δανάη Δημητρακοπούλου - σύζυγο του αείμνηστου Τάκη Δημητρακόπουλου - να ασχοληθεί με τα οικονομικά της επιχείρησης, και όταν εκείνη ασθένησε βαριά ανέλαβε και το τιμόνι της εφημερίδας.
Οι άλλες δυο κυρίες (εγγονή και πρώην νύφη της Δανάης Δημητρακοπούλου) εμπλέκονται με τα εκδοτικά ελέω συγγένειας, χωρίς πρότερη εμπειρία. Επέλεξαν λοιπόν να προσφύγουν στα δικαστήρια και ζητούν χρήματα. Κανένα πρόβλημα, η Δικαιοσύνη θα κρίνει.
Θα πρέπει όμως να γνωρίζουν ότι η «Ελευθερία» - ένας ισχυρός πόλος εξουσίας με ιστορία σχεδόν εκατό ετών στον τόπο -, επηρέασε σημαντικά, ιδίως στο παρελθόν, τη ζωή της πόλης και των ανθρώπων της. Επομένως η κοινή γνώμη έχει κάθε δικαίωμα να γνωρίζει όσα διαδραματίζονται γύρω από την τύχη της.
Εκτός και αν οι ενάγοντες, με την απόφασή τους να στραφούν κατά των ΜΜΕ με αγωγές, επιδιώκουν ακριβώς το αντίθετο - ειδικά για τα μελλούμενα.
Αν, πάντως, νομίζουν ότι από την πλευρά μας θα φοβηθούμε και θα πάψουμε να ενημερώνουμε το κοινό μας, απλώς κάνουν λάθος.

Κώστας Τόλης kosmoslarissa.gr