Παγωτό με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, αυτή είναι η νέα τάση που προωθούν οι Ιταλοί, το έθνος που ξέρει όσο λίγα από καλό παγωτό. Επανειλημμένες προσπάθειες αντικατάστασης των παραδοσιακά χρησιμοποιούμενων λιπαρών ουσιών με το ελαιόλαδο εντοπίζει η ιστοσελίδα oliveoiltimes.com στη γειτονική χώρα. Το πρώτο παράδειγμα έρχεται από το προάστιο και της Ρώμης, Τσεντοτσέλε, και το κατάστημα πώλησης παγωτού, Gelato Giulivo, το όνομα του οποίου παίζει με τις ιταλικές λέξεις giulivo και ulivo, που σημαίνει αντίστοιχα χαρούμενος και ελαιόδεντρο.

«Οι γεύσεις των παγωτών μας είναι φρέσκες και μεστές, ενώ αφήνουν μία ανάλαφρη αίσθηση στο στόμα», αναφέρει ο Αντρέα Καστιλιόνε, εκ των ιδιοκτητών του καταστήματος. «Με υλικά το ελαιόλαδο από ένα αγρόκτημα στην περιοχή Σαμπίνα του Λάτσιο, το κόμμι χαρουπιού, που χρησιμοποιείται ως πητκικό μέσο και τη φρουκτόζη που αντικαθιστά τη σακχαρόζη, μειώσαμε κατά 30% τις θερμίδες και να δημιουργήσαμε ένα προϊόν “ευεξίας”», λέει ο κ. Καστιλιόνε.

Με άρωµα απ’ την Απουλία

Ο Αλεσσάντρο Λεό από την Απουλία, ένας από τους 36 φιναλίστ του Παγκόσµιου ∆ιαγωνισµού Παγωτού στο Ρίµινι, δηµιούργησε µια συνταγή µε βάση το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο της ποικιλίας Coratina. «Το παγωτό µου αντιπροσωπεύει µία ολόκληρη περιοχή», παρατηρεί ο κ. Λεό. «Μέσα από την «τέχνη του παγωτού» θέλω να µιλήσω για την Απουλία και την περιοχή µου το Corato».

Σκοπελίτου Μαρίνα