Πολλά τα προβλήματα που συνεπάγονται από το «κύμα» των βραχυχρόνιων μισθώσεων και το φαινόμενο τύπου Airbnb ανέφερε ο κ. Γιώργος Ζαφείρης, πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας. Για απώλεια θέσεων εργασίας μιλά ο κ. Θανάσης Παπαδημόπουλος, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Βόλου και οργανωτικός γραμματέας στην Ομοσπονδία Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ελλάδας, ενώ ο κ. Νικόλαος Κλειτσογιάννης, πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Ενοικιαζόμενων Δωματίων Μαγνησίας, ανέφερε πως χάνονται έσοδα.

Πάνω από 400 είναι τα σπίτια και διαμερίσματα σε όλη τη Μαγνησία, που νοικιάζονται και προσφέρονται μέσω ηλεκτρονικών πλατφορμών τύπου Airbnb και τα οποία κάθε χρόνο αυξάνονται, τόνισε ο πρόεδρος Ένωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας κ. Γιώργος Ζαφείρης.

Ο ίδιος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, επισημαίνοντας ότι οι βραχυχρόνιες μισθώσεις έχουν ως αποτέλεσμα την απώλεια εσόδων και τον αθέμιτο ανταγωνισμό, ενώ ανέφερε ότι μέχρι πρόσφατα δεν υπήρχε κανένας έλεγχος, αλλά φοβάται πως οι έλεγχοι που έχει ανακοινώσει ότι θα κάνει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων δεν θα επιφέρουν κανένα αποτέλεσμα στην εισφοροδιαφυγή και τη φοροδιαφυγή.

Ο κ. Γιώργος Ζαφείρης σημείωσε ότι το εισόδημα των ξενοδόχων περιορίζεται, όταν οι αυξήσεις στους μισθούς και τις ασφαλιστικές εισφορές είναι δυσβάστακτες. «Είμαστε ο μοναδικός κλάδος που έχει υπογράψει Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και για αυτό ζητήσαμε από το αρμόδιο υπουργείο να υπάρξει μία μέριμνα για τον κλάδο και τον χειμώνα που οι περισσότεροι δεν λειτουργούν ή υπολειτουργούν, να υπάρξει μείωση στις ληστρικές εισφορές» τόνισε ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας για να συμπληρώσει: «Ας φορολογούμαστε κι εμείς με το 15% που φορολογούνται όσοι προσφέρουν τα ακίνητά τους με βραχυχρόνιες μισθώσεις».

Ο ίδιος τόνισε ότι «υπάρχουν άνθρωποι που εργάζονται περιστασιακά σε τέτοιου τύπου ακίνητα και καταστάσεις. Δηλαδή μπορεί μία καθαρίστρια να καθαρίσει 4-5 σπίτια με βραχυχρόνια μίσθωση και να πάρει ένα πάρα πολύ καλό μεροκάματο με αποτέλεσμα να μην έρχεται μετά να εργαστεί σε ξενοδοχεία».

Γιώργος Ζαφείρης

Ο κ. Γιώργος Ζαφείρης επισήμανε ότι «νοικιάζονται σπίτια και διαμερίσματα, χωρίς πυρασφάλεια, χωρίς άδεια κ.ά. Όταν όμως θα γίνει το κακό και πάρει φωτιά κάποιο διαμέρισμα ή πολυκατοικία, τότε θα φταίει ο κακός ελληνικός τουρισμός».

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας συμπλήρωσε λέγοντας ότι «πλέον στα σπίτια μέσω βραχυχρόνιων μισθώσεων δίνεται ακόμα και πρωινό, όταν εμείς για να πάρουμε άδεια στα ξενοδοχεία για εστίαση πρέπει να περάσουμε από χίλια κύματα».

«Να μη μιλήσουμε για τις πισίνες και τον έλεγχο που γίνεται, για την υποχρέωση ναυαγοσωστών κ.ά., όταν σε μια βίλα π.χ. που νοικιάζεται μέσω βραχυχρόνιας μίσθωσης δεν υπάρχει κανένας έλεγχος» κατέληξε ο κ. Γιώργος Ζαφείρης.

Νικόλαος Κλειτσογιάννης

Από την πλευρά του ο κ. Νικόλαος Κλειτσογιάννης, πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Ενοικιαζόμενων Δωματίων και Ξενώνων Μαγνησίας, τόνισε πως «τα νόμιμα καταλύματα περνούν από ελέγχους και πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους στην Εφορία. Αμφισβητώ κατά πόσο τα καταλύματα μέσω βραχυχρόνιων μισθώσεων ανταποκρίνονται σε θέματα Εφορίας κ.ά.».

Ο ίδιος επισήμανε ότι κακώς λειτουργούν τέτοιου τύπου καταλύματα, αμφισβητώντας κατά πόσο τηρούνται θέματα καθαριότητας και υγιεινής.

Θανάσης Παπαδημόπουλος

Ο κ. Θανάσης Παπαδημόπουλος, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Βόλου και οργανωτικός γραμματέας στην Ομοσπονδία Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ελλάδας, σημείωσε ότι το πρώτο πρόβλημα που δημιουργεί η ενοικίαση ακινήτων μέσω ηλεκτρονικών πλατφορμών τύπου Airbnb, είναι η απώλεια θέσεων εργασίας, ενώ επιπρόσθετα χάνονται έσοδα για το κράτος.

«Σε πολλές περιοχές της Ελλάδας έχουμε προβλήματα με τις βραχυχρόνιες μισθώσεις και κακώς υπάρχει τέτοιου είδους δυνατότητα ενοικίασης» κατέληξε ο ίδιος.

Η Συνομοσπονδία Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδος (ΣΕΤΚΕ) ζητεί την τροποποίηση του νόμου, ώστε όσοι ασχολούνται με την τουριστική διαμονή να υποχρεούνται να εκδίδουν την απαραίτητη άδεια λειτουργίας και να κάνουν έναρξη στην εφορία. «Το φαινόμενο των βραχυχρόνιων μισθώσεων ακινήτων εξελίσσεται σε «Λερναία Ύδρα» λειτουργώντας απειλητικά όχι μόνο απέναντι στη βιωσιμότητα των μικρών τουριστικών καταλυμάτων, αλλά και στη δομή ολόκληρης της κοινωνίας» αναφέρει σε ανακοίνωσή της και συμπληρώνει: «Η έλλειψη σπιτιών προς ενοικίαση έχει σαν αποτέλεσμα τη γεωμετρική αύξηση των τιμών ενοικίασης, με ό,τι αυτό σημαίνει για τις οικονομικά ασθενέστερες πληθυσμιακές ομάδες. Ενώ τα προβλήματα που δημιουργούνται για τους ενοίκους των πολυκατοικιών είναι πολλά και δισεπίλυτα, με πρώτο αυτό της ασφάλειας, αφού στον χώρο μπαινοβγαίνουν συνεχώς άγνωστοι άνθρωποι, της ηχορύπανσης, με πάρτι και γλέντια να λαμβάνουν χώρα μέχρι και τις πρώτες πρωινές ώρες, κ.λπ.».

Λοϊζος Ασβεστάς Θεσσαλία