Ακριβότερες θα είναι το 2020 οι τιμές πολλών προϊόντων χοιρινού κρέατος στην Ευρώπη, καθώς οι επιπτώσεις από την επιδημία αφρικανικής πανώλης των χοίρων στην Κίνα επηρεάζει εμμέσως και τους Ευρωπαίους καταναλωτές. 

Μιλώντας πρόσφατα στην εφημερίδα Bild, η πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Ένωσης Κρεατοβιομηχανίας της Γερμανίας, Σάρα Ντεμ, προειδοποίησε πως «το λουκάνικο σίγουρα θα είναι πιο ακριβό» στη χώρα, ενώ αντίστοιχη τύχη εκτιμάται ότι θα έχουν και το μπέικον και διάφορα γερμανικά αλλαντικά. 

Όπως εξήγησε η ίδια, εξαιτίας της επιδημίας στην Κίνα, σχεδόν ο μισός πληθυσμός γουρουνιών της Κίνας έχει σφαγιαστεί και οι εισαγωγείς κρέατος επιδίδονται σε «πόλεμο» τιμών για να εξασφαλίσουν προμήθειες, ενώ παράλληλα και οι κινεζικές εταιρείες αγοράζουν μεγάλες ποσότητες κρέατος από το εξωτερικό για να καλύψουν το έλλειμμα στην εγχώρια αγορά. 

Αυτό σημαίνει ότι το κόστος για τις βιομηχανίες κρέατος είναι πλέον μεγαλύτερο και η αύξηση αυτή του κόστους θα μετακυλιστεί στους καταναλωτές, ενώ είναι πιθανό να υπάρξουν και ελλείψεις στην αγορά, ειδικά εν μέσω εορτών, όταν η ζήτηση είναι αυξημένη. 

Σύμφωνα με τον Γερμανό αναλυτή Τιμ Κοχ, η επιδημία της αφρικανικής πανώλης των χοίρων στην Κίνα να έχει επιπτώσεις στις τιμές του χοιρινού κρέατος παγκοσμίως τα επόμενα χρόνια. 

«Οι Κινέζοι αγοράζουν από την παγκόσμια αγορά ό,τι μπορούν να βρουν», σχολίασε. Πανευρωπαϊκό φαινόμενο Αν και η Ντεμ αναφερόταν στη γερμανική αγορά, το πρόβλημα φαίνεται πως επεκτείνεται σε όλη την Ευρώπη. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι εκπρόσωπος της Loza, μίας από τις μεγαλύτερες παραγωγούς λουκάνικων τσορίθο στην Ισπανία, δήλωσε στον Guardian ότι «οι τιμές για τις πρώτες ύλες έχουν αυξηθεί πάρα πολύ, έχουν ανέβει κατά 40% και όλοι οι παραγωγοί αποφασίζουν πώς να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα αυτό». 

Ακόμα και στη Δανία, που είναι μεταξύ των σημαντικότερων παραγωγών κρέατος στον κόσμο, εκπρόσωπος της Selling Group δήλωσε στον Guardian ότι πιθανόν να υπάρξει πρόβλημα, λόγω της αύξησης των τιμών από την πλευρά των προμηθευτών. 

Σπύρος Πιστικός foodreporter