Η κτηματαγορά είναι από τα πρώτα θύματα του κορονοϊού στη Μαγνησία. Μεγάλα συμβόλαια αγοραπωλησίας ακινήτων «πάγωσαν» από τη μία στιγμή στην άλλη. Παράγοντες της κτηματαγοράς, που είδαν την κίνηση να «ζεσταίνεται» μόλις από το περασμένο καλοκαίρι και την οικοδομή να «παίρνει τα πάνω της», πλέον εκφράζουν φόβους ότι ο χώρος εισέρχεται σε νέα περίοδο κρίσης.
Η ακύρωση των πρώτων συμβολαίων αγοράς ακινήτων μέχρι… νεοτέρας είναι γεγονός στη Μαγνησία. Κτηματομεσίτης είδε σε μία εβδομάδα να ακυρώνονται δύο συμφωνίες πώλησης ακινήτων στο Πήλιο, ύψους 200.000 ευρώ η κάθε μία λόγω κορονοϊού. Στην πρώτη περίπτωση ενδιαφερόμενος από το εξωτερικό απέσυρε προσωρινά το ενδιαφέρον του, καθώς λόγω κορονοϊού φοβάται να ταξιδέψει στην Ελλάδα για την υπογραφή των συμβολαίων, ενώ επαγγελματίας της περιοχής, που ετοιμαζόταν για την απόκτηση εξοχικού στο Πήλιο, επίσης ακύρωσε το συμβόλαιο λίγο πριν την υπογραφή του, καθώς λόγω κορονοϊού υπέστη επαγγελματικό και οικονομικό πλήγμα. Πρόκειται για τουριστικό πράκτορα, που ενώ είχε κλείσει ταξιδιωτικά πακέτα έως και τέλος Ιουλίου και είχε κάνει τον προϋπολογισμό του, λόγω κορονοϊού γίνονται μαζικές ακυρώσεις ταξιδιών και ο ίδιος υπέστη μεγάλο οικονομικό πλήγμα.
Επιπλέον τρία συμβόλαια αγοράς ακινήτων στην περιοχή του Πηλίου έως 150.000 ευρώ ακυρώθηκαν αυτές τις ημέρες σύμφωνα με την υπεύθυνη της New Age Real Estate Ρία Σκούρτη. Σύμφωνα με την ίδια, πρόκειται για την αγορά εξοχικών κατοικιών από ενδιαφερόμενους από το εξωτερικό που «παγώνουν».
«Μόλις το περασμένο καλοκαίρι άρχισε να αναθερμαίνεται η αγορά και η κίνηση να τονώνεται μετά από δεκαετή και πλέον κρίση. Προς το παρόν δεν γνωρίζουμε πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση. Στη χώρα φαίνεται ότι το φαινόμενο είναι ελεγχόμενο. Αν γίνουμε… Ιταλία, χαθήκαμε. Η κτηματαγορά θα τιναχθεί στον αέρα πριν προλάβει να ανακάμψει», σημείωσε η κ. Σκούρτη.
Την αισιοδοξία ότι ο όποιος αντίκτυπος θα περιοριστεί στην αγορά εξοχικών κατοικιών και δεν θα επεκταθεί στην αγορά πρώτης κατοικίας εντός του πολεοδομικού συγκροτήματος, όπου έχει ήδη ξεκινήσει η ανέγερση νέων οικοδομών, εξέφρασε ο αρχιτέκτων μηχανικός Τριαντάφυλλος Παπαγεωργίου.

Eλένη Χάνου (Ταχυδρόμος)

* Η φωτογραφία είναι αρχείου