Το ανώτατο δικαστήριο στην ΗΠΑ με μια απόφαση του την Παρασκευή έβαλε φωτιά σε όλες τις online επιχειρήσεις οι οποίες είδαν τις τιμές των μετοχών τους να πέφτουν από 2% έως και 6%. Το δικαστήριο αποφάσισε πως τα online καταστήματα δεν θα εξαιρούνται πια από τις πολιτειακές φορολογικές χρεώσεις όπως γινόταν μέχρι τώρα, αλλά θα εναρμονιστούν με τα φυσικά καταστήματα. 

Μέχρι τώρα και με απόφαση από το 1992, τα online καταστήματα δεν ήταν υποχρεωμένα να καταβάλουν τους πολιτειακούς φόρους επειδή δεν είχαν φυσική παρουσία σε κάθε πολιτεία έτσι ώστε να τους επιβάλλεται ο φόρος αυτός. Η απόφαση όμως του ανώτατου δικαστηρίου ήρθε να αλλάξει τα δεδομένα και αυτό είχε σαν αποτέλεσμα, με την αναγγελία της απόφασης. οι μετοχές εταιρειών όπως η Amazon το eBay και το Wayfair να δεχτούν ένα δυνατό "χτύπημα". 

Τα online καταστήματα είχαν μέχρι τώρα ένα συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι των φυσικών καταστημάτων γιατί μπορούσαν να έχουν φτηνότερη λιανική τιμή, αφού είχαν και λιγότερους φόρους. Όμως η απόφαση αυτή έρχεται να αλλάξει τα δεδομένα του "παιχνιδιού" και να ισορροπήσει το παιχνίδι της λιανικής. Οι μετοχές των Wayfair και eBay έχασαν από 2% έως 4%, ενώ απώλειες παρουσίασαν και οι μετοχές των Boohoo και Asos, 3% και 6% αντίστοιχα, τα οποία αν και online καταστήματα μα έδρα την Βρετανία, πραγματοποιούν περίπου το 15% των πωλήσεων τους στις ΗΠΑ. 

Η Amazon παρουσίασε τις μικρότερες μέχρι στιγμής απώλειες με μόλις 1% και αυτό γιατί για τις δικές της πωλήσεις επιβαρύνεται ήδη με φορολογία, όμως αυτό δεν συμβαίνει για τις εταιρείες που πουλάνε μέσω αυτής, και οι οποίες θα επιβαρυνθούν με την απόφαση. Η απόφαση έχει προς το παρόν ισχύ μόλις σε μια πολιτεία όμως αναμένεται στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα να ξεκινήσει να εφαρμόζεται και στις άλλες πολιτείες. 

Ήδη στην Ευρώπη από τον Μάρτιο έχει προταθεί ειδικός φόρος για τις μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες, ενώ η αυξανόμενη πρόνοια για τα προσωπικά δεδομένα αναμένεται να κοστίσει στους τεχνολογικούς γίγαντες περίπου το 2% των παγκόσμιων πωλήσεων τους.