Μετά από είκοσι χρόνια παλινωδιών και ανέξοδων υποσχέσεων, βαίνει προς δημοπράτηση εντός του έτους ο σταθμός ΚΤΕΛ στον Ελαιώνα Αττικής, ο οποίος με τη λειτουργία του θα αντικαταστήσει τους υφιστάμενους σταθμούς Λιοσίων και Κηφισού στους οποίους καταλήγουν σήμερα τα λεωφορεία της Θεσσαλίας και της υπόλοιπης Ελληνικής επαρχίας.

Τουλάχιστον αυτό επισήμανε απαντώντας σε σχετική ερώτηση στη Βουλή ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Μιχάλης Παπαδόπουλος.

 Ο νέος σταθμός υπεραστικών λεωφορείων θα υποδεχθεί το σύνολο της κίνησης των ΚΤΕΛ Κηφισού και Λιοσίων, ενώ υπολογίζεται ότι από αυτόν θα διακινούνται περίπου 16 εκατ. επιβάτες σε ετήσια βάση. Σήμερα οι σταθμοί Κηφισού και Λιοσίων φιλοξενούν συνολικά 49 γραμμές ΚΤΕΛ και δέχονται μεταξύ 24.000 και 44.000 επιβατών ημερησίως (12 εκατ. επιβάτες ετησίως). 

Η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων του έργου έχει υποβληθεί και έχει διαβιβαστεί ήδη από το υπουργείο Περιβάλλοντος στο Περιφερειακό Συμβούλιο Περιφέρειας Αττικής στο πλαίσιο της διαδικασίας διαβούλευσης. Το έργο μελετητικά κρίνεται ώριμο, καθώς η χρηματοοικονομική μελέτη του έχει ολοκληρωθεί. 

Ο νέος Κεντρικός Σταθμός Υπεραστικών Λεωφορείων θα έχει συνολική επιφάνεια 40.000 τ.μ. και οι ελεύθεροι χώροι πρασίνου θα εκτείνονται σε επιφάνεια 20.000 τ.μ. Θα διαθέτει χώρους εμπορικής χρήσης σε συνολικά 11.750 τ.μ., ενώ οι χώροι στάθμευσης θα είναι 572, εκ των οποίων οι 100 θα είναι για τους επιβάτες του μετρό, δεδομένης της σύνδεσής του με τον σταθμό «Ελαιώνας» του μετρό. 

Το στάδιο της υλοποίησης των σχεδίων εκπόνησης του έργου αναμένεται να διαρκέσει 16 μήνες από την έκδοση της σχετικής πολεοδομικής άδειας κατασκευής του κτιρίου. 

Λ.Ε. thessaliaeconomy.gr