Μπορεί η επικείμενη συνεργασία ΣΚΑΪ-STAR να σημάνει τον πλήρη διαχωρισμό των δραστηριοτήτων της Καθημερινής του Θέμη Αλαφούζου από τον ΣΚΑΪ, του αδελφού του Γιάννη; Με άλλα λόγια, μπορεί το «Συγκρότημα του Φαλήρου» όπως ονομάζεται σήμερα, να σπάσει στη μέση και τα δύο αδέλφια να ακολουθήσουν ξεχωριστές επιχειρηματικές πορείες στα media;

Κτιριακό

Αν και η απάντηση στο ερώτημα έχει ενδιαφέρον, ίσως μεγαλύτερο επιχειρηματικό ενδιαφέρον έχει η επικείμενη συνεργασία του τηλεοπτικού ΣΚΑΪ με το STAR. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι συζητήσεις ανάμεσα στα δύο μέρη έχουν ολοκληρωθεί και η συνεργασία θεωρείται βέβαιη. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο ΣΚΑΪ αναμένεται να μετακομίσει συνολικά, και για όλες τις λειτουργίες του (διοικητικές υπηρεσίες, δημοσιογραφικό τμήμα, παραγωγές) στις εγκαταστάσεις του STAR στo κτίριο της Κ. Κηφισιάς.

Το εν λόγω κτίριο, όπως λένε οι γνωρίζοντες, είναι υπερ-επαρκές (περί τα 35.000 τ.μ.) για να στεγάσει και τις διοικητικές υπηρεσίες και το δημοσιογραφικό προσωπικό στον 3ο όροφο, ενώ στο υπόγειο διαθέτει δύο μεγάλα studio και ένα μικρότερο, που μπορούν να «σηκώνουν» τις εσωτερικές παραγωγές (Δελτία Ειδήσεων και καθημερινά ενημερωτικά ή ψυχαγωγικά μαγκαζίνο) δύο σταθμών. Από την πλευρά του Π. Φαλήρου, εδώ και καιρό είναι γνωστό, ότι οι προδιαγραφές του κτιρίου δεν μπορούν να σηκώσουν επιπλέον μετατροπές και ότι οριακά πληρεί τους όρους για την εύρυθμη λειτουργία του.  

Οι εργαζόμενοι

Ερώτημα βεβαίως παραμένει τι μέλλει γενέσθαι με τους εργαζόμενους των δύο μελλοντικά συστεγαζόμενων καναλιών. Και εάν το δημοσιογραφικό και το διοικητικό προσωπικό θα παραμείνει, ας πούμε σταθερό, θα συμβεί το ίδιο και με το τεχνικό προσωπικό; Για παράδειγμα, τα εξωτερικά συνεργεία θα καλύπτουν θέματα για ένα ή για δύο κανάλια; Το μοντάζ θα γίνεται για ένα ή για δύο κανάλια; Οι πρόσφατες μετατάξεις τεχνικών από το STAR σε εταιρεία παραγωγής δείχνει περιορισμό των αναγκών σε τεχνικό προσωπικό.  

Πρόγραμμα

Ερώτημα παραμένει επίσης εάν θα υπάρξει συνεργασία των δύο σταθμών και σε επίπεδο εξωτερικών παραγωγών. Η συνεργασία θα μπορούσε να περιλαμβάνει, σύμφωνα με πληροφορίες, ενός είδους «μοίρασμα» των δικαιωμάτων για reality (του είδους Voice, Survivor κ.ά.) που διακινεί συχνά ως «πακέτο» ο τούρκος επιχειρηματίας Ατζουν Ιλιτζαλι, μέσω της εταιρείας Acun Media. Η επιτυχία του Survivor αποτελεί ισχυρό δέλεαρ. Ιδίως μάλιστα για το STAR, καθώς ταιριάζει στη φυσιογνωμία του και το κοινό στο οποίο απευθύνεται.  

Άλλες πληροφορίες κάνουν λόγο για συνεργασία του ΣΚΑΪ με το Action 24.  Δεδομένης της διαφοράς των μεγεθών, δεν μπορεί να γίνεται λόγος για «συνεργασία», αλλά για «χείρα βοηθείας» της πλευράς Αλαφούζουν προς την πλευρά Παναγιωτάκη. Η καθημερινή εκπομπή Newsroom στο Action 24 με τη Νίκη Λυμπεράκη, σηματοδοτεί  ακριβώς αυτή την αρωγή.

Αγγέλα Νταρζάνου (fmvoice.gr)