Με 1.800 ακίνητα ανοίγουν οι τράπεζες την αυλαία των πλειστηριασμών μετά τις 15 Μαρτίου έως τα τέλη Μαΐου, μετά από το πάγωμα των τελευταίων μηνών. Η κυβέρνηση επιμένει στο πάγωμα για όσο διαρκέσει η καραντίνα.

Με βάση το πρόγραμμα πλειστηριασμών που υπέβαλαν στην κυβέρνηση και τους θεσμούς, οι 800 περίπου πλειστηριασμοί αφορούν σε οικιστικά ακίνητα, ενώ οι υπόλοιποι είναι πλειστηριασμοί καταστημάτων, βιομηχανικών κτιρίων, ξενοδοχείων, οικοπέδων κλπ. 

Το θέμα των πλειστηριασμών κυριάρχησε στην ατζέντα των συζητήσεων με τους θεσμούς την περασμένη εβδομάδα, καθώς οι τράπεζες πρόβαλαν την ανάγκη επανέναρξης των αναγκαστικών εκτελέσεων προκειμένου να διαφυλαχτεί η κουλτούρα πληρωμών και να μην δοθεί η εντύπωση της γενικής ασυλίας. Οι τράπεζες ζητούν την απελευθέρωση αυτών που συνδέονται με εμπορικά και άλλα ακίνητα, περιορίζοντας την προστασία μόνο για τις κατοικίες μέχρι ενός συγκεκριμένου ορίου, μεταξύ 150.000 – 200.000 ευρώ.

Οι πλειστηριασμοί ακινήτων έχουν παγώσει ξανά μετά το δεύτερο lockdown στην οικονομία και με βάση τα στοιχεία του eauction τον περασμένο χρόνο είχαν προγραμματιστεί 26.045 πλειστηριασμοί ακινήτων, από τους οποίους τελικά ολοκληρώθηκαν 10.666, καθώς σε αναστολή τέθηκαν 15.017 πλειστηριασμοί. 

Μαζί με τους πλειστηριασμούς ωστόσο έχουν παγώσει και όλα τα αναγκαστικά μέτρα, όπως οι διαταγές πληρωμής και οι κατασχέσεις που αποτελούν προηγούμενα στάδια πριν ένα ακίνητο ρευστοποιηθεί , ενώ σε αναστολή είναι και μέτρα εκτέλεσης όπως η καταβολή του πλειστηριασμάτος ακόμα και για πλειστηριασμούς που δεν συνδέονται με το ξέσπασμα της πανδημίας.

Σύμφωνα με τις τράπεζες και τις εταιρείες που διαχειρίζονται δάνεια για λογαριασμό των τραπεζών ή των funds και οι οποίες είναι επισπεύδουσες σε σημαντικό αριθμό πλειστηριασμών, το οριζόντιο πάγωμα των αναγκαστικών μέτρων επηρεάζει την κουλτούρα πληρωμών και δημιουργεί σοβαρές δυσλειτουργίες στην αγορά.

Αν και το θέμα τέθηκε επιτακτικά στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς, η κυβέρνηση έχει επιμείνει στη διατήρηση του παγώματος για όσο διάστημα ισχύει και η καραντίνα και με βάση την ΚΥΑ που δημοσιεύθηκε χθες για τα έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας, η αναστολή και των πλειστηριασμών και των αναγκαστικών μέτρων, παρατείνεται μέχρι νεωτέρας.

Ευγενία Τζώρτζη Moneyreview.gr