Στην υποβολή αιτήματος υπαγωγής στις διαδικασίες συνδιαλλαγής με τους πιστωτές στο πλαίσιο των διατάξεων του άρθρου 106 του πτωχευτικού κώδικα οδηγείται σύμφωνα με πληροφορίες το Mega. 

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι διαδικασίες θα … τρέξουν το συντομότερο δυνατό καθώς έχει ήδη συγκεντρωθεί η απαραίτητη πλειοψηφία πιστωτών. 

Αυτό που δεν έχει καταστεί σαφές είναι πως θα αντιμετωπιστούν οι ιδιώτες πιστωτές μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και το προσωπικό της εταιρίας προς το οποίο υπάρχουν τεράστιες υποχρεώσεις. 

Οι πληροφορίες πάντως χωρίς να επιβεβαιώνονται αναφέρουν ότι θα υπάρξει κατά περίπτωση κούρεμα ή επιμήκυνση υποχρεώσεων. 

Σε ότι αφορά στις τράπεζες αναμένεται να συμφωνηθεί επιμήκυνση αποπληρωμής των υποχρεώσεων ενώ ταυτόχρονα θα πραγματοποιηθεί και αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου με καταβολή μετρητών η οποία θα είναι τουλάχιστον 15 εκ ευρώ. 

Οι συγκεκριμένες διαδικασίες υπολογίζεται ότι θα έχουν ολοκληρωθεί προς το τέλος του χρόνου ώστε το Mega να είναι έτοιμο να εκπέμψει στις αρχές του 2018 και να συμμετάσχει στις διαδικασίες για τη λήψη τηλεοπτικής άδειας. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο Mega υπάρχει η εκκρεμότητα του ποσοστού που κατέχει ο όμιλος Πήγασος ο οποίος κατ ουσίαν έχει χρεοκοπήσει.

Το ποσοστό της τάξεως του 13% δεν μπόρεσαν να εκπλειστηριάσουν οι τράπεζες λόγω νομοθετικού κενού καθώς η Τηλέτυπος είναι εισηγμένη στο ΧΑ και σε καθεστώς αναστολής διαπραγμάτευσης όπου δεν υπάρχει πρόβλεψη για πλειστηριασμό της κατηγορίας των μετοχών που τελούν υπό το συγκεκριμένο καθεστώς. 

Εφόσον υπάρξει νομοθετική τακτοποίηση το ποσοστό αναμένεται να βγει στον πλειστηριασμό εντός του Σεπτεμβρίου όπου θα διαφανεί αν και κατά πόσο έχει ενδιαφέρον ο όμιλος Σαββίδη ο οποίος ήδη απέκτησε το Έψιλον. 

Για τον όμιλο Σαββίδη το ποσοστό έχει ενδιαφέρον υπό την έννοια ότι αποκτώντας ποσοστό της τάξεως του 33% έχει στην ουσία το δικαίωμα να μπλοκάρει τις όποιες εξελίξεις στο κανάλι για τις οποίες δεν συμφωνεί.

Νίκος Καρούτζος (Bankingnews.gr)