"Aσπίδα προστασίας" στους κτηνοτρόφους με τους οποίους συνεργάζεται έχει υψώσει στο διάστημα της τελευταίας περιόδου η οικογένεια Σαράντη, στην οποία ανήκει ο θεσσαλικός όμιλος Ελληνικά Γαλακτοκομεία, προκειμένου να τους βοηθήσει να διαχειριστούν την εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση, η οποία έχει διαμορφωθεί στην αγορά των ζωοτροφών, μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Όπως δήλωσε ο κ. Τάκης Σαράντης, πρόεδρος του ομίλου, μιλώντας στην ιστοεσλίδα Busines daily, «οι κτηνοτρόφοι δεν μπορούν να διαχειριστούν την πολύ μεγάλη αύξηση στις τιμές των ζωοτροφών, αλλά και οι μικροί έμποροι ζωοτροφών βρίσκονται σε παρόμοια κατάσταση. Εμείς τους παρέχουμε πιστωτική κάλυψη κατά το μέρος εκείνο που αδυνατούν να καλύψουν, διότι πρέπει να βοηθήσουμε τους κτηνοτρόφους να αντεπεξέλθουν σ΄αυτές τις πρωτόγνωρες συνθήκες, διότι διαφορετικά θα αναγκαστούν να σφάξουν τα ζώα τους. Δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά. Δεν μπορούμε να τους αφήσουμε στην τύχη τους, είναι συνεργάτες μας».

Πράγματι, όπως εξηγεί ο ίδιος, η εταιρεία ως τώρα έχει δώσει δύο φορτία ζωοτροφών, περίπου 15.000 - 20.000 τόνους και άλλα τρία πλοία με περίπου 25.000 - 30.000 τόνους βρίσκονται καθ΄ οδόν.

Ο όμιλος Ελληνικά Γαλακτοκομεία, είναι από τους μεγαλύτερους γαλακτοκομικούς ομίλους της ελληνικής αγοράς. Σε αυτόν ανήκουν οι Τυράς, Όλυμπος και Ροδόπη και, όπως αναφέρει ο κ. Σαράντης, επεξεργάζεται ετησίως 200.000 τόνους γάλακτος. Από την ποσότητα αυτή, οι 100.000 είναι αγελαδινό και προέρχεται από 100 κτηνοτροφικές μονάδες και οι 100.000 είναι αιγοπρόβειο και εισκομίζεται από 1.500 μονάδες.

Την τελευταία περίοδο, οι τιμές παραγωγού είναι ανοδικές. Συγκεκριμένα η τιμή του αγελαδινού γάλακτος κυμαίνεται μεταξύ 55 και 56 λεπτών το κιλό με ανοδική τάση, η τιμή του πρόβειου γάλακτος βρίσκεται στο 1,25 ευρώ το κιλό και είναι επίσης ανοδική η τάση του, ενώ του κατσικίσιου έχει διαμορφωθεί στα 85 λεπτά το κιλό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, όπως αναφέρει ο ίδιος, ενώ καταγράφεται μείωση του όγκου των πωλήσεων του «απλού» παστεριωμένου γάλακτος κατά 10% - 12%, ωστόσο οι ειδικές κατηγορίες, όπως είναι το βιολογικό αγελαδινό γάλα και το κατσικίσιο, που σαφώς κοστίζουν ακριβότερα, αντέχουν στην γενικότερη πτώση. Τούτο πρακτικά σημαίνει ότι ένα σημαντικό τμήμα της κοινωνίας με ασθενέστερη οικονομική θέση δυσκολεύεται να καλύψει ακόμη και αυτή την στοιχειώδη δαπάνη άμεσης ανάγκης.

Εν τω μεταξύ, ο κ. Σαράντης αναφερόμενος στην πορεία του ομίλου, είπε προς το BD ότι προβλέπει πως οι συνολικές πωλήσεις (συμπεριλαμβανομένων των θυγατρικών του στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία) στη διάρκεια του ταραχώδους 2022, θα διαμορφωθούν περί τα 500 εκατ. ευρώ, έναντι των 425 εκατ. ευρώ του 2021, αν και ο όγκος των πωλήσεων θα παραμείνει σχεδόν στα ίδια επίπεδα.

Όπως επισημαίνεται σχετικά, με βάση τα αποτελέσματα του 2021, από τα 200 εκατ. ευρώ που ήταν οι πωλήσεις των τριών εγχώριων βιομηχανιών του ομίλου, τα 100 εκατ. ευρώ προήλθαν από την εξαγωγική του δραστηριότητα. Κι όπως ανέφερε ο ίδιος «στις αγορές του εξωτερικού είμαστε ευάλωτοι, λόγω της αναστάτωσης που επικρατεί και του κινδύνου της ύφεσης που υπάρχει». Μάλιστα συμπλήρωσε πως, γενικότερα, αν υπάρξει μείωση των εξαγωγών του κλάδου, αυτό θα έχει συνέπεια μεγάλη πίεση σε ολόκληρη την αλυσίδα της παραγωγής.

Δημήτρης Χαροντάκης Business Daily