Πρόστιμο 165.000 ευρώ, το δεύτερο υψηλότερο, που έχει επιβληθεί ποτέ στο πλαίσιο της νομοθεσίας για την προστασία των Προϊόντων Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) επέβαλε σε τυροκομική επιχείρηση η Επιτροπή Εξέτασης Παρατυπιών & Παραβάσεων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, μετά από εισήγηση του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, για μη τήρηση της νομοθεσίας στην παραγωγή και διακίνηση φέτας ΠΟΠ.

Συγκεκριμένα το πρόστιμο αφορά:

- Μη τήρηση του προβλεπόμενου χρόνου των 48 ωρών από την άμελξη έως την τυροκόμηση, όπως διαπιστώθηκε από έλεγχο που διενεργήθηκε στις εγκαταστάσεις της επιχείρησης, αλλά και δειγματοληπτικά σε παραγωγούς που της παραδίδουν γάλα.

- Πώληση 87,7 τόνων ανώριμου προϊόντος φέτας, όπως προέκυψε από το ισοζύγιο παραγωγής - πωλήσεων.

Για τις παραβάσεις αυτές η Επιτροπή Εξέτασης Παρατυπιών & Παραβάσεων επέβαλε πρόστιμο ύψους 150.000 ευρώ, που αποτελεί και τη μεγαλύτερη κύρωση έως σήμερα για ανάλογες παραβάσεις.

Στη συνεδρίαση, που πραγματοποιήθηκε στις 4 Αυγούστου, εξετάστηκαν άλλες τρεις υποθέσεις της συγκεκριμένης εταιρείας, που εκκρεμούσαν από το 2010, 2011 και 2012, στο πλαίσιο της απόφασης της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ να «καθαρίσει» τον όγκο των υποθέσεων παραπομπών, που «λίμναζαν στα συρτάρια» επί δεκαετία.

Για τις εν λόγω υποθέσεις του παρελθόντος που αφορούσαν σε

- Ελλιπή σήμανση των μέσων συσκευασίας προϊόντος φέτας ΠΟΠ

- Διακίνηση δύο φορές προϊόντος «Καλαθάκι Λήμνου ΠΟΠ» χωρίς να φέρει στην επισήμανσή του όλες τις ενδείξεις που προβλέπονται από την κείμενη νομοθεσία, επιβλήθηκε πρόστιμο 10.000 ευρώ  για την πρώτη και από 2.500 ευρώ  για κάθε μία εκ των παράνομων διακινήσεων διακινήσεις, σύμφωνα με τις προβλέψεις της κείμενης νομοθεσίας.

Σύμφωνα με το ΥΠΑΑΤ, η αποτελεσματική προστασία της ελληνικής παραγωγής τροφίμων με αιχμή τα προϊόντα ΠΟΠ και του καταναλωτικού κοινού, καθώς και η διαφύλαξη συνθηκών υγιούς ανταγωνισμού, αποτελεί στρατηγική προτεραιότητά του.

Υπενθυμίζοντας πως και το πρώτο σχετικό πρόστιμο είχε επιβληθεί πάλι και επί ημερών του υπουργού Σπήλιου Λιβανού, το υπουργείο επισημαίνει πως «έμπρακτη απόδειξη της πολιτικής βούλησης του υπουργού, Σπήλιου Λιβανού, της υφυπουργού, Φωτεινής Αραμπατζή, και του συνόλου της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου αποτελούν:

- η αυστηρή εφαρμογή του νόμου, με αποτέλεσμα την επιβολή των υψηλότερων προστίμων στα χρονικά

- οι συστηματικοί έλεγχοι του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ με βάση το εκτενέστερο και πολυπληθέστερο πρόγραμμα ελέγχων των τελευταίων ετών

- η πραγματική επιτάχυνση του χρόνου από την κατάθεση του εκάστοτε  παραπεμπτικού πορίσματος του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ έως τη συνεδρίαση της κατά Νόμο αρμόδιας Επιτροπής Εξέτασης Παρατυπιών & Παραβάσεων για την επιβολή κυρώσεων».

Σύμφωνα με τον Σπήλιο Λιβανό, «οι έλεγχοι και η προστασία των εμβληματικών μας προϊόντων, όπως αυτό της φέτας, είναι μέγιστη προτεραιότητα της πολιτικής του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Στο πλαίσιο αυτό και μέσω του ελεγκτικού μηχανισμού του ΕΛΓΟ-Δήμητρα προβαίνουμε σε στοχευμένους και εξαντλητικούς ελέγχους. Δεν θα σταματήσουμε παρά μόνο όταν το μαχαίρι φτάσει στο κόκκαλο. Ευχαριστώ τους ελεγκτές του ΕΛΓΟ - Δήμητρα, αλλά και τους υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου για την υπομονή και επιμονή που επιδεικνύουν στην προσπάθεια να εντοπιστούν και να τιμωρηθούν όσοι επιχειρούν να κερδοσκοπήσουν εις βάρος των Ελλήνων παραγωγών, των συνεπών επιχειρηματιών και των καταναλωτών».

Από την πλευρά της, η υφυπουργός, Φωτεινή Αραμπατζή, σημείωσε πως «η δήλωση του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, από τη Σαμαρίνα το 2019 ότι "το πάρτι των ελληνοποιήσεων τελειώνει με την ανάληψη της κυβέρνησης της ΝΔ" αποτελεί οδοδείκτη της πολιτικής μας για τη φέτα και για όλα τα προϊόντα ΠΟΠ-ΠΓΕ. Η αυστηροποίηση του νομικού πλαισίου, οι εντατικοί έλεγχοι και η βούληση να τιμωρούνται τελικά οι επιτήδειοι είναι η νέα κανονικότητα μιας αγοράς, που έχουμε υποχρέωση να διαφυλάξουμε ως "κόρη οφθαλμού". Αυτό ας το συνειδητοποιήσουν οι επιτήδειοι, που  αποτελούν, ευτυχώς, την εξαίρεση στον κανόνα».