Πρόστιμο ύψους 10,34 εκατ. ευρώ επέβαλε η Επιτροπή Ανταγωνισμού στην Coca-cola 3Ε, καθώς έκρινε ότι η εταιρεία εφάρμοζε παράνομες πρακτικές για να αποκλείει ανταγωνιστές της από την αγορά της Ρόδου και της ευρύτερης περιοχής των Δωδεκανήσων. Αξίζει να σημειωθεί ότι εκτός από το πρόστιμο η Επιτροπή Ανταγωνισμού επέβαλε στην εταιρεία και μέτρο συμπεριφοράς, το οποίο πρέπει να τηρεί για δύο έτη από τη δημοσίευση της απόφασης: όταν η Coca-cola 3Ε παρέχει τα προϊόντα της σε ορισμένο τελικό σημείο πώλησης, π.χ. σε ένα περίπτερο, ψυγείο αναψυκτικών, με σύμβαση χρησιδανείου και το συγκεκριμένο σημείο πώλησης δεν διαθέτει άλλο ψυγείο για τοποθέτηση αναψυκτικών τύπου cola / non cola άμεσα προσβάσιμο στους καταναλωτές, η εταιρεία θα πρέπει να επιτρέπει στο σημείο πώλησης να αξιοποιεί κατά το δοκούν το 20% του χώρου του ψυγείου που του έχει χρησιδανείσει.

Σύμφωνα με την ομόφωνη απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, η οποία αριθμεί 378 σελίδες και κατά της οποίας θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη η εταιρεία, η Coca-cola 3E κατά την περίοδο 2015-2019 χρησιμοποίησε ποικίλες πρακτικές, προβαίνοντας σε σύναψη προφορικών συμφωνιών αποκλειστικότητας ή σε πρακτικές μη αξιοκρατικού εκτοπισμού συγκεκριμένων ανταγωνιστών με σκοπό την προώθηση σήματος, όπως, π.χ., σε απειλές και τιμωρητική συμπεριφορά σε περίπτωση συνεργασίας με ανταγωνιστικό προμηθευτή και σε άλλες πρακτικές ισοδύναμου αποτελέσματος.

Το 2020 η Ε.Α. είχε επιβάλλει πρόστιμο στην Coca-cola 3E ύψους 800.000 ευρώ καθώς υπάλληλοί της είχαν παρεμποδίσει έλεγχο της ανεξάρτητης αρχής σε υποκατάστημά της στη Ρόδο. Το 2002 η Ε.Α. είχε επιβάλλει πρόστιμο στην Coca-cola 3E ύψους 2,93 εκατ. ευρώ για παρόμοιες πρακτικές, ενώ το 2006 εκδόθηκε νέα απόφαση εις βάρος της εταιρείας, καθώς η Ε.Α. έκρινε ότι δεν είχε συμμορφωθεί με την απόφαση του 2002.

Τι απαντάει η Coca-cola 3E

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η εταιρεία αναφέρει τα εξής: «Σεβόμαστε πλήρως τον θεσμικό ρόλο της Επιτροπής, ωστόσο διαφωνούμε απόλυτα με την απόφαση αυτή και θα την προσβάλουμε σθεναρά, προσφεύγοντας στη Δικαιοσύνη.

Η εμπορική πολιτική της εταιρείας μας είναι απόλυτα σύμφωνη με τους κανόνες του Δικαίου του Ανταγωνισμού. Η απόφαση της Επιτροπής στηρίχτηκε σε και γενικεύει μεμονωμένες επικοινωνίες και αποσπασματικές δηλώσεις σε συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές, που αντιστοιχούν σε απειροελάχιστο ποσοστό της αγοράς. Στην Coca-cola Τρία Εψιλον η πιστή τήρηση των κανόνων του Δικαίου του Ανταγωνισμού, ο σεβασμός προς όλες τις εταιρείες της αγοράς, καθώς και προς πελάτες και καταναλωτές αποτελούν πάγια πολιτική μας, διέπουν τον τρόπο με τον οποίο διεξάγουμε όλες τις εμπορικές μας δραστηριότητες και αποτελούν αντικείμενο συστηματικής εκπαίδευσης που λαμβάνουν οι εργαζόμενοί μας σε τακτική βάση».

Δήμητρα Μανιφάβα, Καθημερινή