Σε υψηλό τεσσάρων ετών ανήλθε ο όγκος συναλλαγών στα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων το πρώτο εξάμηνο του 2025, καθώς έφτασε στα 9,36 τρισ. δολάρια. Οι πρώτοι μήνες του έτους χαρακτηρίστηκαν από έντονες διακυμάνσεις τιμών στα κρυπτονομίσματα εν μέσω εντεινόμενης πίεσης των ρυθμιστικών αρχών για ρύθμιση της αδιαφανούς επένδυσης, αλλά και εν μέσω μεγάλης μακροοικονομικής αβεβαιότητας που προκάλεσε διακυμάνσεις και στις αγορές μετοχών.

Σε υψηλό τεσσάρων ετών ανήλθε ο όγκος συναλλαγών στα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων το πρώτο εξάμηνο του 2025 καθώς έφτασε στα 9,36 τρισ. δολ. Αφού έκλεισαν το 2024 με μέσο μηνιαίο όγκο συναλλαγών άνω του 1,5 τρισ. δολ., τον δεύτερο υψηλότερο στην ιστορία, τα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων είχαν μια πορεία με έντονες διακυμάνσεις το 2025. Οι μηνιαίοι όγκοι συναλλαγών κατέγραψαν απότομες μεταβολές, καταδεικνύοντας πόσο απρόβλεπτη μπορεί να είναι η αγορά των κρυπτονομισμάτων. Ωστόσο, παρά τις εναλλαγές τιμών και τη συνεχιζόμενη μεταβλητότητα, τα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων κατάφεραν να καταγράψουν υψηλό τεσσάρων ετών στο πρώτο εξάμηνο του έτους. Σύμφωνα με δεδομένα που παρουσιάστηκαν από το Cryptopresales.com, ο όγκος συναλλαγών των ανταλλακτηρίων κρυπτονομισμάτων εκτινάχθηκε στα 9,36 τρισ. δολ. το πρώτο εξάμηνο του 2025, καταγράφοντας το ισχυρότερο πρώτο εξάμηνο από το 2021. Πολλοί παράγοντες εξηγούν αυτή την άνοδο της δραστηριότητας.

Οι πρώτοι μήνες του έτους χαρακτηρίστηκαν από έντονες διακυμάνσεις τιμών στα κρυπτονομίσματα εν μέσω εντεινόμενης πίεσης των ρυθμιστικών αρχών για ρύθμιση της αδιαφανούς επένδυσης αλλά και εν μέσω μεγάλης μακροοικονομικής αβεβαιότητας που προκάλεσε διακυμάνσεις και στις αγορές μετοχών. Οι εντάσεις αυτές οδήγησαν σε πωλήσεις πανικού και εκτίναξαν τη δραστηριότητα στις πλατφόρμες συναλλαγών. Γεγονότα όπως ο νέος εμπορικός πόλεμος που έχει κηρύξει σε παγκόσμιο επίπεδο ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοινώνοντας δασμούς μέχρι και στον τελευταίο εμπορικό εταίρο της υπερδύναμης, αλλά και τα αλλεπάλληλα επεισόδια κυβερνοεπιθέσεων στον χώρο των κρυπτονομισμάτων, συμπεριλαμβανομένης της παραβίασης 1,5 δισ. δολ. στο Bybit, προκάλεσαν περαιτέρω μαζικές εξόδους επενδυτών. Παρ’ όλα αυτά, αρκετοί θεσμικοί επενδυτές θεώρησαν τις πτώσεις των τιμών των κρυπτονομισμάτων ως ευκαιρία για εκτεταμένες αγορές, με αποτέλεσμα να περιορίσουν έτσι τη μεγάλη αστάθεια που προήλθε από τους μικροεπενδυτές.

Το αποτέλεσμα ήταν να καταγραφεί ο πέμπτος υψηλότερος μηνιαίος όγκος συναλλαγών κρυπτονομισμάτων των τελευταίων τεσσάρων ετών. Σύμφωνα με στοιχεία από το The Block, τα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων διαχειρίστηκαν συναλλαγές ύψους 2,32 τρισ. δολ. τον Ιανουάριο, καταγράφοντας μείωση σε σύγκριση με τις συναλλαγές ύψους 2,94 τρισ. δολ. του Δεκεμβρίου, αλλά υπερδιπλάσιες των συναλλαγών του Ιανουαρίου του περασμένου έτους. Ο Φεβρουάριος ακολούθησε με αύξηση 52% σε ετήσια βάση, φτάνοντας στο 1,77 τρισ. δολ. Τον Μάρτιο, ωστόσο, η κατάσταση άλλαξε δραματικά, καθώς οι όγκοι συναλλαγών υποχώρησαν κατά 41% σε ετήσια βάση στο 1,45 τρισ. δολ., ενώ επικράτησε μεγάλη επιφυλακτικότητα μεταξύ επενδυτών, με τις ρυθμιστικές πιέσεις να εντείνονται όπως και η αβεβαιότητα στο μακροοικονομικό περιβάλλον. Ο Απρίλιος συνέχισε την πτωτική πορεία, με 1,28 τρισ. δολ. σε συναλλαγές κρυπτονομισμάτων, ποσό κατά 19% μικρότερο σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του περασμένου έτους. Τον Μάιο, η τάση αντιστράφηκε και πάλι καθώς η αισιοδοξία επανήλθε λόγω των φιλικών ρυθμίσεων της κυβέρνησης Τραμπ για τα κρυπτονομίσματα και αυξημένου θεσμικού ενδιαφέροντος, οδηγώντας σε άνοδο 15% σε σύγκριση με τον Απρίλιο, σε 1,47 τρισ. δολ. Και πάλι, όμως, η δραστηριότητα υποχώρησε τον Ιούνιο, με τον όγκο να πέφτει στο 1,07 τρισ. δολάρια.

Καθημερινή