Περίπου το 30% των Αλβανών εξαγωγέων αγροτικών προϊόντων χρεοκόπησε το 2023, ως συνέπεια των επιπτώσεων που είχε η ενίσχυση του λεκ έναντι του ευρώ τους τελευταίους μήνες, η οποία επιβάρυνε περαιτέρω τις επιχειρήσεις του γεωργικού κλάδου που αντιμετώπιζαν δυσκολίες αναφορικά με τα κόστη παραγωγής.

Είναι ενδεικτικό ότι το κόστος παραγωγής σιταριού έχει ήδη υπερβεί την τιμή μου με αποτέλεσμα μεγάλες ποσότητες να μείνουν αθέριστες προκαλώντας επιπλέον ζημιά στους Αλβανούς αγρότες.

Το 2022, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και την εκτίναξη της τιμής του σιταριού διεθνώς λόγω των περιορισμών και των εμποδίων στις ουκρανικές εξαγωγές, το Υπουργείο Γεωργίας παρείχε άμεσες επιδοτήσεις στους αγρότες για να ενισχύσει την καλλιέργεια σιταριού, οδηγώντας σε αύξηση των καλλιεργειών κατά 30-40%.

Περίπου 4.000 αγρότες έλαβαν επιδοτήσεις ύψους 30.000 ανά εκτάριο. Ωστόσο, με την προβλεπόμενη κρίση σιταριού να περνάει ευκολότερα από το αναμενόμενο και τις εισαγωγές από την Ουκρανία και τη Ρωσία να παραμένουν υψηλές, αυτό οδήγησε σε πλεόνασμα το 2023.

Σε ότι αφορά αυτούς που εξάγουν γεωργικά προϊόντα έχουν να αντιμετωπίσουν και την έντονη αστάθεια στην ισοτιμία λεκ – ευρώ καθώς οι πληρωμές τους από το εξωτερικό πραγματοποιούνται σε 45 ημέρες από την πραγματοποίηση της συναλλαγής.

Λ.Ε. thessaliaeconomy.gr