Οριστικά φαίνεται πως χάνει τις δύο εργολαβίες για την κατασκευή του αυτοκινητόδρομου Πάτρα – Πύργος το σχήμα Τοξότης – Ομάδα Κατασκευών, συμφερόντων του Καρδιτσιώτη επιχειρηματία Χρήστου Καλογρίτσα. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Τράπεζα Αττικής και το ΤΜΕΔΕ αναμένεται να απαντήσουν αρνητικά στο αίτημα χορήγησης εγγυητικών επιστολών καλής εκτέλεσης στις εταιρείες Καλογρίτσα, δίχως τις οποίες δεν μπορούν να κηρυχθούν οριστικοί ανάδοχοι για την κατασκευή δύο τμημάτων του έργου. Η προθεσμία για την κατάθεση εγγυητικών επιστολών εκπνέει οριστικά τη Δευτέρα, 10 Ιουνίου.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, καταλυτικό ρόλο στην εξέλιξη αυτή έπαιξε η ανησυχία της κυβέρνησης να μην επωμισθεί πολιτικό κόστος ενόψει εκλογών.

Την Πέμπτη συνεδρίασαν οι αρμόδιες επιτροπές της Τράπεζας Αττικής προκειμένου να αποφασίσουν εάν θα χορηγήσουν εγγυητική επιστολή καλής εκτέλεσης στις εταιρείες συμφερόντων Καλογρίτσα, για το πρώτο τμήμα του οδικού άξονα, από τον Πύργο έως τα Δουναίικα.

Στη συνεδρίαση εξετάστηκε σοβαρά το ενδεχόμενο να χορηγηθεί η εγγυητική επιστολή ύψους 1,3 εκατομμυρίων ευρώ, προκειμένου να αναλάβει το σχήμα Καλογρίτσα το έργο των 32 εκατομμυρίων ευρώ. Αρκετά στελέχη της Attica Bank θεωρούν πως με αυτόν τον τρόπο θα μειωθεί σημαντικά ο κίνδυνος για την τράπεζα, η οποία έχει χορηγήσει δάνεια ύψους 105 εκατομμυρίων ευρώ στην οικογένεια Καλογρίτσα.

Ωστόσο, καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι οι δύο επιτροπές της τράπεζας που εξέτασαν το ζήτημα αναμένεται να απορρίψουν το αίτημα των εταιρειών Καλογρίτσα. Με την απόφαση αυτή συμφωνεί η Ζαχαρούλα Παπαθεοδώρου, η οποία εκπροσωπεί το Δημόσιο και έχει τοποθετηθεί στο διοικητικό συμβούλιο της Τράπεζας Αττικής από τον Γιάννη Δραγασάκη.

Η κ. Παπαθεοδώρου είναι μέλος της επιτροπής κινδύνου, η οποία εξέτασε το αίτημα Καλογρίτσα. Μαζί της συντάχθηκε και ο Ιωάννης Μαρμαγγιόλης, ο οποίος επίσης συμμετέχει στην επιτροπή και είναι μη εκτελεστικό μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Τράπεζας Αττικής.

Η οικογένεια Καλογρίτσα προσπάθησε να εξασφαλίσει εγγυήσεις στην τράπεζα, προσημειώνοντας ακίνητα. Ωστόσο η προσημείωση δεν κατέστη εφικτή καθώς τα δικαστήρια θα παραμείνουν κλειστά έως τη Δευτέρα λόγω της διεξαγωγής των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Η απόφαση της Τράπεζας Αττικής θα καθορίσει και τη στάση που θα τηρήσει το ΤΜΕΔΕ, από το οποίο έχει ζητήσει εγγυητική επιστολή καλής εκτέλεσης ο Χρήστος Καλογρίτσας για το τέταρτο τμήμα του Πάτρα – Πύργος, από τη Βάρδα έως την Κυλλήνη.

Το ταμείο των μηχανικών είχε χορηγήσει εγγυητική επιστολή συμμετοχής στο σχήμα Τοξότης – Ομάδα Κατασκευών, προκειμένου να διεκδικήσει το έργο. Εάν η Τράπεζα Αττικής απορρίψει το αίτημα της οικογένειας Καλογρίτσα, το ίδιο θα πράξει και το ΤΜΕΔΕ, σε ό,τι αφορά τη χορήγηση εγγυητικής επιστολής καλής εκτέλεσης για το τέταρτο τμήμα ύψους 1,4 εκατομμυρίων ευρώ.

Εάν επιβεβαιωθεί το σενάριο αυτό, το οποίο είναι και το επικρατέστερο, θα καταπέσουν οι δύο εγγυητικές επιστολές συμμετοχής που έλαβε η οικογένεια Καλογρίτσα από την Τράπεζα Αττικής και το ΤΜΕΔΕ για τη διεκδίκηση του έργου. Σε αυτή την περίπτωση η τράπεζα και το ταμείο των μηχανικών θα πρέπει να διεκδικήσουν από τις εταιρείες του Χρήστου Καλογρίτσα το ποσό των εγγυητικών επιστολών.

Αχιλλέας Τόπας economistas.gr