Πλώρη για νέες δραστηριότητες βάζει η ΔΕΗ μετά την ισχυροποίηση της θέσης της εντός της χώρας αλλά και εκτός με την εξαγορά της Enel Ρουμανίας, παράλληλα με την πλήρη συμμόρφωσή της με τη νομοθεσία περί εταιρικής διακυβέρνησης. Η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρείας ενέκρινε χθες την τροποποίηση του καταστατικού της για την επέκταση των δραστηριοτήτων της σε μια σειρά από τομείς, όπως η πληροφορική, η ίδρυση ή συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο εταιρειών παροχής χρηματοπιστωτικών ή επενδυτικών υπηρεσιών, η διαχείριση απορριμμάτων, η πληροφορική κ.λπ., που μετασχηματίζουν πλήρως το προφίλ της εταιρείας παραγωγής και εμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας. Στο σχετικό άρθρο, ως σκοπός της ΔΕΗ αναφέρεται πλέον «η άσκηση εμπορικής και βιομηχανικής δραστηριότητας σε Ελλάδα και εξωτερικό».

Οι αλλαγές υποδηλώνουν τη μετατροπή της ΔΕΗ από εταιρεία του Δημοσίου σε εταιρεία του ιδιωτικού τομέα, επικεφαλής πολυσχιδούς πολυεθνικού ομίλου που δραστηριοποιείται σε πολλές επιμέρους αγορές πέραν αυτών της ενέργειας. Αναφορικά με την κατάργηση της θέσης εκπροσώπου των εργαζομένων στο Δ.Σ. της επιχείρησης, ο κ. Στάσσης τόνισε ότι οι εκπρόσωποι των εργαζομένων θα ενημερώνονται για κάθε θέμα που αφορά ή επηρεάζει ουσιωδώς τις εργασιακές σχέσεις.

Στη δραστηριότητα της εταιρείας, σύμφωνα με το τροποποιημένο καταστατικό, περιλαμβάνονται ενδεικτικά: η εμπορία, προμήθεια και πώληση ηλεκτρικής ενέργειας, συναφών προϊόντων και υπηρεσιών και κάθε είδους προϊόντων και εξοπλισμού τεχνολογίας, καθώς και η παροχή προϊόντων και υπηρεσιών μελέτης, εφαρμογής, εγκατάστασης, διαχείρισης και χρηματοδότησης συστημάτων, η παραγωγή ενέργειας, θέρμανσης, ψύξης, και βελτίωσης της ενεργειακής αποδοτικότητας σε κτίρια και εγκαταστάσεις. Προβλέπεται επίσης η συμμετοχή με οιαδήποτε ιδιότητα στο Χρηματιστήριο Ενέργειας και η διενέργεια οιωνδήποτε πράξεων και συναλλαγών σχετικών με αυτήν, συμπεριλαμβανομένης της παροχής επενδυτικών υπηρεσιών ή της άσκησης επενδυτικών δραστηριοτήτων στο πλαίσιο λειτουργίας κάθε διακριτής αγοράς ενέργειας, καθώς και η ίδρυση ή συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο εταιρειών παροχής χρηματοπιστωτικών ή επενδυτικών υπηρεσιών.

Επιπλέον προβλέπεται η άσκηση εμπορικής και βιομηχανικής δραστηριότητας στον τομέα των τηλεπικοινωνιών και της πληροφορικής, η αξιοποίηση κινητής και ακίνητης περιουσίας είτε από την ίδια είτε μέσω ίδρυσης εταιρειών συμμετοχής, η συμμετοχή σε δημόσιους διαγωνισμούς ΣΔΙΤ και η ίδρυση ή συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο εταιρειών ειδικού σκοπού, αλλά και η συμμετοχή στο κεφάλαιο υφιστάμενων ή ιδρυόμενων εταιρειών, η δανειοδότηση αυτών των εταιρειών καθώς και η δυνατότητα να εγγυάται υπέρ αυτών. Οσον αφορά την πολιτική των αμοιβών, έπειτα από μελέτη του εξειδικευμένου εξωτερικού συμβούλου Egon Zender International και βάσει των κατευθύνσεων των εξωτερικών συμβούλων KPMG και Mercer περί βέλτιστων πρακτικών διακυβέρνησης, εισάγονται «ποινές», όπως τα malus.

Σχετικά με τα μπόνους, στα στελέχη της ΔΕΗ και της ΔΕΗΑΝ και για την περίοδο 2020-2025 παρέχεται επιπλέον κίνητρο επιβράβευσης για τη συμβολή τους στην επίτευξη των μεσοπρόθεσμων στόχων του ομίλου με τη μορφή τεσσάρων κυλιόμενων κύκλων προγράμματος δωρεάν διάθεσης μετοχών Stock Awards, εταιρικό αυτοκίνητο, ιδιωτική ιατρική ασφάλιση και ασφάλεια ζωής, καθώς και ασφαλιστική κάλυψη έναντι τρίτων για πράξεις ή/ και παραλείψεις, όπως και ασφάλιση επαγγελματικής ευθύνης.

Χρύσα Λιάγγου, Καθημερινή