Το «ξεκαθάρισμα» του γραφειοκρατικού «τοπίου» στις ΑΠΕ επιδιώκει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προχωρώντας με γοργούς ρυθμούς στην υλοποίηση του πληροφοριακού συστήματος των ΑΠΕ, το λεγόμενο Π.Σ.ΑΠΕ.

Κατ’ ουσίαν πρόκειται για μια πλατφόρμα που θα καταγράφει και θα συγκεντρώνει το σύνολο των αδειοδοτικών ροών τόσο της Κεντρικής όσο και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.

Σημειώνεται ότι ο ανάδοχος έχει ήδη ξεκινήσει την ανάπτυξη του συστήματος εδώ και ενάμιση μήνα, όπως ανέφερε σχετικά η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρα Σδούκου στο πρόσφατο συνέδριο Renewable & Storage Forum που διοργάνωσε το energpypress. Στόχος του νέου συστήματος είναι να διαλειτουργεί με όλα τα υπόλοιπα συστήματα που χρησιμοποιεί ο κάθε φοράς για την υποβολή των αιτήσεων.

Επιπρόσθετα, το νέο πληροφοριακό σύστημα θα περιλαμβάνει ένα υποσύστημα για τις άδειες εγκατάστασης και λειτουργίας. Επίσης θα διατηρεί ένα μητρώο σταθμών όπου θα απεικονίζεται η αδειοδοτική κατάσταση του κάθε σταθμού, καθώς και ένα μητρώο με το σύνολο των φορέων. Πρόθεση του ΥΠΕΝ όπως ανέφερε η γενική γραμματέας, είναι να ψηφιοποιηθούν όλες οι εκδοθείσες αποφάσεις, τόσο της αποκεντρωμένης όσο και της κεντρικής διοίκησης.

Μάλιστα ως προς το τελευταίο, το ΥΠΕΝ έχει στείλει σχετικό έγγραφο προς τις αποκεντρωμένες διοικήσεις καλώντας τες να καταγράψουν όλο το αδειοδοτικό υλικό που έχουν και το οποίο χρειάζεται να ψηφιοποιηθεί.

Μιχάλης Μαστοράκης