Στα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας επταετίας ανήλθε χθες το Χρηματιστήριο Αθηνών. Ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε άνοδο της τάξης του 1,69% και έκλεισε στις 950,38 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 128,47 εκατ. ευρώ. Σημαντική ώθηση στο Χ.Α. έδωσε η HSBC, προσφέροντας νέα ψήφο εμπιστοσύνης τόσο στην οικονομία όσο και στις μετοχές.

Το Χρηματιστήριο Αθηνών συνέχισε την ισχυρή ανοδική του κίνηση, υπεραποδίδοντας των ευρωπαϊκών αγορών και πετυχαίνοντας έναν πολύ σημαντικό στόχο, το επίπεδο των 950 μονάδων, το οποίο αποτελεί ένα σημαντικό τεχνικά βήμα προς τις 1.000 μονάδες, και που δεν είχε μπορέσει να αγγίξει, σε κλείσιμο τουλάχιστον, εδώ και πολλά χρόνια. Συγκεκριμένα, η αγορά έχει να δει αυτό το επίπεδο από τα τέλη του 2014, άρα μέσα σε μία μόνο συνεδρίαση εκτοξεύθηκε από τα υψηλά διετίας της Τρίτης στα υψηλά επτά και πλέον ετών χθες.

Σημαντικές στηρίξεις σε αυτήν τη προσπάθεια αποτέλεσαν οι τράπεζες, πολλά blue chips αλλά και η μεσαία κεφαλαιοποίηση, ενώ ο τζίρος για μία ακόμη ημέρα κινήθηκε σε πολύ υψηλά επίπεδα. Τις τελευταίες ημέρες το ελληνικό χρηματιστήριο αυτονομείται, προεξοφλώντας θετικές εξελίξεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας στο νέο έτος. Η ενίσχυση του τζίρου αποτελεί ένα σημαντικό στοιχείο, καθώς εκτός του ότι σηματοδοτεί το αυξημένο πλέον επενδυτικό ενδιαφέρον, βοηθάει στην «εδραίωση» παράλληλα της ανοδικής τάσης. Σε κάθε περίπτωση, δεδομένης της υψηλής μεταβλητότητας αλλά και του ρίσκου που ενέχει ως «αναδυόμενη αγορά», δεν μπορούν να αποκλειστούν κινήσεις κατοχύρωσης κερδών στα κρίσιμα τεχνικά επίπεδα.

Ετσι, στα στατιστικά της συνεδρίασής της, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε άνοδο της τάξης του 1,69% και έκλεισε στις 950,38 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 128,47 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε κατά 1,66% στις 2.298,83 μονάδες, ενώ με κέρδη 2,60% και στις 1.575,57 μονάδες έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Η πλειοψηφία των μη τραπεζικών blue chips σημείωσε σημαντικά κέρδη, ενώ ξεχώρισε η Jumbo στο +4,99%, και ακολούθησαν με άνοδο άνω του 3% οι Quest, Titan, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ και ΕΛΠΕ. Μόνο η Coca-cola έκλεισε στο κόκκινο με απώλειες 0,69%.

Ο τραπεζικός δείκτης κατέγραψε κέρδη της τάξης του 1,10% στις 645,66 μονάδες και σε υψηλά 22 μηνών, με την Alpha Bank να κλείνει στο +1,99%, την Εθνική στο +1,04,%, την Eurobank στο +0,59% και την Πειραιώς στο +0,21%.

Σημαντική ώθηση στο Χ.Α. έδωσε η HSBC παρέχοντας νέα ψήφο εμπιστοσύνης τόσο στην οικονομία όσο και στις μετοχές. Η βρετανική τράπεζα διεμήνυσε ότι διατηρεί την overweight στάση της για τις ελληνικές μετοχές για το πρώτο τρίμηνο του 2022, ενώ εκτιμά ότι το Χ.Α. θα δεχθεί σημαντική ώθηση από τον συνδυασμό της ισχυρής κυκλικής ανάκαμψης και των φθηνών αποτιμήσεων των ελληνικών μετοχών.

Οπως σημειώνει η HSBC, η αποτίμηση της ελληνικής αγοράς είναι ελκυστική, με τον δείκτη τιμών προς κέρδη P/E να είναι σημαντικά χαμηλότερος από τους αντίστοιχους στις αναδυόμενες αγορές, αλλά με ταχύτερο ρυθμό αύξησης κερδών. Συγκεκριμένα, το P/E του Χ.Α. τοποθετείται στο 10,9x για το 2021 και στο 9,4x για το 2022, ενώ η αύξηση της κερδοφορίας στο 15,4% για το 2022. Στις αναδυόμενες αγορές, το P/E διαμορφώνεται στο 13,3x για το 2021 και στο 12,4x για το 2022, ενώ η αύξηση της κερδοφορίας φέτος τοποθετείται στο 7,2%.

Σημαντικό μέρος του θετικού story της Ελλάδας σχετίζεται με τις τράπεζες, για τις οποίες και διατηρεί σύσταση «αγοράς». Οι αποτιμήσεις τους βρίσκονται σήμερα σε discount της τάξης του 40% έναντι των ευρωπαϊκών τραπεζών, παρά το γεγονός ότι η απόδοση ιδίων κεφαλαίων ROTE είναι σε παρόμοια επίπεδα, αναφέρει. Η μείωση των NPES και οι πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων οδηγούν σε σημαντικά βελτιωμένη κεφαλαιακή θέση, ενώ το Ταμείο Ανάκαμψης θα μπορούσε να οδηγήσει σε ισχυρή ανάπτυξη νέων δανείων και σε αξιόλογη βελτίωση της κερδοφορίας.

Eλευθερία Κουρταλή Καθημερινή