Ολοκληρωμένο σχέδιο για την αντπλημμυρική θωράκιση της Θεσσαλίας και την διαχείριση των υδάτων παρουσίασαν χθες στην κυβέρνηση οι Ολλανδοί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το master plan της ολλανδικής εταιρείας HVA Ιnternational που επισκέφτηκε χθες το Μέγαρο Μαξίμου, κοστίζει 4 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 2/3 αφορούν κυρίως έργα υποδομής και αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις. Σε αυτές συμπεριλαμβάνεται ένα δίκτυο μικρών φραγμάτων σε διάφορα σημεία στα ορεινά, προκειμένου να συγκρατείται κάποια ποσότητα νερού και να μη φθάνει άμεσα στην πεδιάδα όταν συμβαίνει έντονη βροχόπτωση.

Το κόστος των παρεμβάσεων θα αποφασιστεί σε συνεργασία με την τοπική κοινωνία, σχολιάζουν κυβερνητικές πηγές καθώς το ποσό είναι μεγάλο και πιθανότατα δεν θα υλοποιηθεί εξ΄ολοκλήρου.  

Το σχέδιο περιλαμβάνει πολλά τεχνικά κομμάτια που αφορούν την αντιπλημμυρική οχύρωση των διαφόρων περιοχών, όπως επίσης και ένα σχέδιο στρατηγικής για την αγροτική παραγωγή, την κτηνοτροφία και τη σχετική βιομηχανία. Περιέχoνται διάφορα μέτρα και δράσεις που θα ωφελήσουν την περιφέρεια. Παράλληλα, στο σχέδιο συμπεριλαμβάνονται και κατευθυντήριες γραμμές που αφορούν τη σύσταση του οργανισμού υδάτων.

Ο φόβος μιας νέας πλημμύρας είναι πάντως μεγάλος στη Θεσσαλία, όπως έδειξαν οι βροχές των τελευταίων ημερών. Το έδαφος δεν μπορεί να απορροφήσει ούτε μικρές απορροές, ενώ ο υδροφόρος ορίζοντας σε πολλά σημεία έχει «γεμίσει. 

Ζήσης Ηρειώτης, thessaliaeconomy.gr