Από την αρχή του χρόνου, τα μέτρα για την αντιμετώπιση του ενεργειακού κόστους έχουν φτάσει ήδη στα 7,791 δισ. ευρώ, εκ των οποίων η καθαρή επιβάρυνση για τον προϋπολογισμό φτάνει τα 2,603 δισ. ευρώ, αφού τα υπόλοιπα θα συνεισφέρει το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης. Το μεγαλύτερο μέρος, 6,038 δισ. ευρώ, αφορά την επιδότηση του ρεύματος και του φυσικού αερίου.

Επιπλέον επιβαρύνεται ο προϋπολογισµός από τα µέτρα που ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση για την επιδότηση της βενζίνης και του ντίζελ το προσεχές τρίµηνο, εξαντλώντας σχεδόν το περιθώριο που έδωσαν τα αυξηµένα κατά 362 εκατ. ευρώ φορολογικά έσοδα του Μαΐου. Συνολικά, τα µέτρα της κυβέρνησης για την αντιµετώπιση του ενεργειακού κόστους και των ανατιµήσεων και τη στήριξη των ευάλωτων οµάδων από την αρχή του χρόνου, έφτασαν στο δυσθεώρητο ύψος των 8,441 δισ. ευρώ, εκ των οποίων –ευτυχώς– το µεγαλύτερο µέρος, πάνω από 5 δισ. ευρώ, καλύπτει το Ταµείο Ενεργειακής Μετάβασης και δεν επιβαρύνει το έλλειµµα. Το καθαρό κόστος για τον προϋπολογισµό, ωστόσο, παραµένει υψηλό, φτάνοντας τα 3,228 δισ. ευρώ, πάνω από 1,5% του ΑΕΠ.

Υψηλόβαθµη πηγή του υπουργείου Οικονοµικών διαβεβαίωνε, πάντως, χθες ότι ο προϋπολογισµός, ακόµη και µετά τα νέα µέτρα, βρίσκεται εντός του στόχου του Προγράµµατος Σταθερότητας για πρωτογενές έλλειµµα 2% του ΑΕΠ. Το τι θα γίνει στο µέλλον, συνέχιζε η ίδια πηγή, θα αποφασιστεί αξιολογώντας την κατάσταση µήνα µήνα. Οπως είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονοµικών Χρήστος Σταϊκούρας, «ανταποκρινόµαστε στις προκλήσεις για µια ακόµη φορά, αξιοποιώντας τη συνετή εκτέλεση του προϋπολογισµού».

Αντίστοιχα, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονοµικών Θεόδωρος Σκυλακάκης εξήγησε ότι το περιθώριο για τα νέα αυτά µέτρα έδωσαν οι εξής εξελίξεις: 1. Ο ρυθµός ανάπτυξης 8,3% του 2021 και το 7% του πρώτου τριµήνου του 2022, 2. Η ικανοποιητική πορεία των εσόδων που υπερέβησαν τον στόχο κατά 2,1 δισ. ευρώ το πεντάµηνο Ιανουαρίου - Μαΐου και 3. Τα πρώτα στοιχεία για τον τουρισµό που δείχνουν µια πολύ καλή πορεία.

Παρ’ όλα αυτά, η αβεβαιότητα που επικρατεί για τις µελλοντικές εξελίξεις σε ό,τι αφορά τις τιµές των καυσίµων κρατάει σε εγρήγορση το οικονοµικό επιτελείο,

αφού τα µέτρα έχουν ληφθεί µε συγκεκριµένες παραδοχές, όπως ότι η τιµή ρεύµατος το β΄ εξάµηνο θα είναι 225 ευρώ/mwh. Αν οι τιµές διαµορφωθούν υψηλότερα, θα κινδυνεύσει ο στόχος του πρωτογενούς ελλείµµατος 2% του ΑΕΠ και αυτό δεν θα είναι καλό για την επιδίωξη της κυβέρνησης για επενδυτική βαθµίδα.

Η αύξηση της τιµής της ενέργειας κοστίζει πολύ ακριβά στον προϋπολογισµό. Συνολικά, από την αρχή του χρόνου, τα µέτρα για την αντιµετώπιση του ενεργειακού κόστους έχουν φτάσει ήδη στα 7,791 δισ. ευρώ, εκ των οποίων η καθαρή επιβάρυνση για τον προϋπολογισµό φτάνει τα 2,603 δισ. ευρώ, αφού τα υπόλοιπα θα συνεισφέρει το Ταµείο Ενεργειακής Μετάβασης. Το µεγαλύτερο µέρος, 6,038 δισ. ευρώ, αφορά την επιδότηση του ρεύµατος και του φυσικού αερίου, για το οποίο ο προϋπολογισµός θα διαθέσει το δεύτερο εξάµηνο 850 εκατ. ευρώ. Αλλα 500 εκατ. ευρώ κοστίζει στους φορείς γενικής κυβέρνησης το αυξηµένο κόστος ενέργειας και καυσίµων.

Η κυβέρνηση έχει επιπλέον ανακοινώσει δηµοσιονοµικά µέτρα, όπως η µόνιµη µείωση του ΕΝΦΙΑ (370 εκατ. ευρώ), η επέκταση του µειωµένου ΦΠΑ στις µεταφορές, στον καφέ και µη αλκοολούχα ποτά, στα γυµναστήρια και στις σχολές χορού (250 εκατ. ευρώ), καθώς και η µόνιµη µείωση ΦΠΑ στις ζωοτροφές και στα λιπάσµατα στο 6% (30 εκατ. ευρώ), συνολικού ύψους 650 εκατ. ευρώ.

Ειρήνη Χρυσολωρά Καθημερινή