Διψήφια άνοδο σε τζίρο και κέρδη αναμένεται να εμφανίσει φέτος, σε σχέση με το 2018, η Kafea Terra Food & Drinks AEBE, σύμφωνα με τα στελέχη της εταιρείας, η οποία είναι γνωστή για τα σήματα καφέ Dimello και Illy. 

Ο ιδρυτής της εταιρείας, Γιάννης Ιωσηφίδης, ανέφερε μεταξύ άλλων μιλώντας στο FnB Daily, ότι κάθε χρόνο η αύξηση του όγκου πωλήσεων εμφανίζει διψήφιους ρυθμούς ανάπτυξης, ωστόσο τα περιθώρια κερδοφορίας είναι πιο χαμηλά σε σχέση με το παρελθόν, λόγω του αυξημένου ανταγωνισμού. 

Όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο νέος πρόεδρος και CEO της εταιρείας, Ιορδάνης Ιωσηφίδης, "ενώ στα πρώτα χρόνια, που ξεκινήσαμε να λειτουργούμε στην ελληνική αγορά, ήμασταν 5-10 παίκτες, σήμερα, εκτός από τους περίπου 200 roasters, οι οποίοι λειτουργούν στη χώρα μας, αν προσθέσουμε εμπορικούς αντιπροσώπους άλλων εταιρειών, τότε η συνολική αγορά ξεπερνάει τις 300 εταιρείες.

 

Δυνατά στη λιανική

 

Η εταιρεία έχει προχωρήσει σε σημαντικές επενδύσεις επέκτασης της μονάδας της Dimello στην Παιανία, δημιουργώντας προϊόντα για την ho.re.ca, αλλά και για τη λιανική, όπου μέσα σε τρία χρόνια έχει καταφέρει να αποσπάσει μερίδιο 20% στα προϊόντα espresso. 

Σε μία αγορά μάλιστα, όπου σύμφωνα με τον Γιάννη Καρυοφύλλη, μέλος του ΔΣ της εταιρείας και συνοδοιπόρο του Γιάννη Ιωσηφίδη από το ξεκίνημα της Dimello, έχει να ανταγωνιστεί πολυεθνικές όπως η Nestle και η Jacobs, καθώς και διεθνείς κολοσσούς στον τομέα του καφέ, όπως είναι η Lavazza, η Illy και πρόσφατα η Starbucks. Αναφορικά με την πολυετή συνεργασία της εταιρείας με την Illy, η αντιπρόεδρος της Kafea Terra, Νιόβη Καλλέργη, υπογράμμισε ότι "η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα στην Ευρώπη για τις εξαγωγές της ιταλικής εταιρείας και η δεύτερη παγκοσμίως, πίσω μόνο από τις Η.Π.Α." 

 

Στα €75 εκατ. ο φετινός τζίρος 

 

Εκτός από την Ελλάδα, όπου η Kafea Terra καλύπτει το 96% της εγχώριας αγοράς, συνεχίζει τις κινήσεις της εκτός συνόρων. Όπως τόνισε στο FnB Daily ο νέος επικεφαλής της εταιρείας, Ιορδάνης Ιωσηφίδης, "η εταιρεία μας έχει παρουσία σε 10 διεθνείς αγορές, αλλού με θυγατρικές (Βουλγαρία, Κύπρο και Αγγλία) και αλλού με αντιπροσώπους, οι οποίες καλύπτουν σήμερα περίπου το 10% της συνολικής παραγωγής της Dimello. Οι πιο σημαντικές εξ αυτών είναι αυτές της Βουλγαρίας, της Τουρκίας και της Αγγλίας". 

Συμφωνίες έχουν γίνει ή "κυοφορούνται" σε 4 ακόμη αγορές, της Σερβίας, της Μολδαβίας, της Πολωνίας και της Αιγύπτου, ενώ αναφορικά με τις επόμενες αγορές-στόχους, ο Ιορδάνης Ιωσηφίδης σημειώνει ότι "κοιτάζουμε το Βερολίνο και τις ΗΠΑ". Σε ερώτηση για το ρόλο, που παίζει το ελληνικό στοιχείο στις επιλογές της εταιρείας, υπογράμμισε πως "η ομογένεια στο εξωτερικό σε βοηθάει πολύ στο ξεκίνημα. Για παράδειγμα στη Νέα Υόρκη, γνωρίζω 10-12 επιχειρηματίες του κλάδου, με τους οποίους θα μπορούσαμε να συνεργαστούμε αμέσως, αν αποφασίζαμε να μπούμε στην αμερικανική αγορά. Τέλος, κοιτάζουμε και την αγορά του Ισραήλ, όπου έχουμε εντοπίσει έναν πολύ καλό συνεργάτη". 

Μάκης Αποστόλου fnb