Δυναμικά στη ρουμανική αγορά έχουν επεκταθεί μεγάλες ελληνικές κατασκευαστικές εταιρείες. Η βαλκανική χώρα έχει ένα τεράστιο δίκτυο σιδηροδρόμων που χρειάζεται αναβάθμιση και ένα πολύ μικρό οδικό δίκτυο αυτοκινητοδρόμων αναλογικά με το μέγεθός της. Στο πλαίσιο αυτό, μέχρι το 2030 προβλέπεται ότι θα δημοπρατηθούν νέα έργα 44 δισ. ευρώ. Όπως σημειώνει η Καθημερινή (Νίκος Ρουσάνογλου), οι ελληνικοί όμιλοι διεκδικούν και αναλαμβάνουν συμβάσεις είτε αυτόνομα είτε συμμαχώντας με πολύ μεγάλους ξένους ομίλους, κυρίως από δυτικοευρωπαϊκές χώρες. Την ισχυρότερη παρουσία διατηρεί ο όμιλος Aktor, μέσω της Aktor Ρουμανίας. Η εταιρεία διαθέτει σήμερα ανεκτέλεστο υπόλοιπο ύψους σχεδόν 900 εκατ. ευρώ και απασχολεί πάνω από 700 εργαζομένους. Το τελευταίο διάστημα, και ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ενισχύει την παρουσία του. Ειδικότερα, η ΤΕΡΝΑ αναδείχθηκε πρόσφατα προσωρινός μειοδότης για δύο νέα μεγάλα σιδηροδρομικά έργα σε κοινοπραξία με την Alstom Romania συνολικού προϋπολογισμού 1 δισ. ευρώ.

Σε σημαντικό συμπλήρωμα της κατασκευαστικής δραστηριότητας των εγχώριων ομίλων αναμένεται να εξελιχθεί η αγορά της Ρουμανίας, οι προοπτικές της οποίας αξιολογούνται ως πολύ σημαντικές. Σύμφωνα με τα στελέχη εταιρειών, όπως η Aktor και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, που είναι και οι πιο ενεργές στη συγκεκριμένη αγορά, τα βασικά πλεονεκτήματα της ρουμανικής κατασκευαστικής αγοράς είναι το μεγάλο πρόγραμμα έργων υποδομών, κυρίως οδικών δικτύων, αλλά και σιδηροδρόμων, η καλή γνώση κι εμπειρία που διαθέτουν γι’ αυτήν και η απουσία τοπικού ανταγωνισμού, καθώς οι περισσότερες εγχώριες εταιρείες κατέρρευσαν ήδη από τα πρώτα χρόνια της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.

Αλλωστε αυτός ήταν και ο λόγος για τον οποίο αντιμετώπισαν σοβαρά προβλήματα και αρκετές ελληνικές εταιρείες που είχαν παρουσία στην αγορά της Ρουμανίας εκείνη την περίοδο, αλλά και μεταγενέστερα. Η συμμαχία με τοπικές κατασκευαστικές εταιρείες που αποδείχθηκαν αναξιόπιστες και αφερέγγυες και τελικά εγκατέλειψαν πολλά έργα κι εργοτάξια, αφήνοντας τις ελληνικές εταιρείες να διαχειριστούν τα έργα και να επωμιστούν και το μεγαλύτερο κόστος, αλλά και τις ζημίες, αποτέλεσε στρατηγικό λάθος.

Αυτό το λάθος δεν επαναλαμβάνεται σήμερα, καθώς οι ελληνικοί όμιλοι διεκδικούν και αναλαμβάνουν συμβάσεις είτε αυτόνομα (έχοντας πια την απαιτούμενη χρηματοοικονομική ισχύ) είτε συμμαχώντας με πολύ μεγάλους ξένους ομίλους, κυρίως από δυτικοευρωπαϊκές χώρες. Εκτός από τις ελληνικές εταιρείες, έργα στη Ρουμανία εκτελούν σήμερα κυρίως τουρκικές, γερμανικές, αυστριακές και ιταλικές κατασκευαστικές.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε ο Αντώνης Κυριακός, γενικός διευθυντής της Aktor Ρουμανίας, σε πρόσφατη δημοσιογραφική ενημέρωση, «επί δεκαετίες, η προτεραιότητα του ρουμανικού κράτους για λόγους πολιτικούς δεν ήταν η κατασκευή αυτοκινητοδρόμων, αλλά ο σιδηρόδρομος. Το αποτέλεσμα είναι η χώρα να έχει ένα τεράστιο δίκτυο σιδηροδρόμων, που επίσης χρειάζεται μεγάλη αναβάθμιση, αλλά και πολύ μικρό δίκτυο αυτοκινητοδρόμων αναλογικά με το μέγεθος της χώρας».

Στο πλαίσιο αυτό, μέχρι το 2030 η Aktor Ρουμανίας προβλέπει ότι θα δημοπρατηθούν νέα έργα 44 δισ. ευρώ. Εξ αυτών, τα 18 δισ. ευρώ θα αφορούν συγκοινωνιακά έργα, 11 δισ. ευρώ θα αφορούν ενεργειακές υποδομές και άλλα 16 δισ. ευρώ γενικότερα επενδύσεις στον τομέα της ενέργειας (π.χ. και από ιδιώτες).

Την ισχυρότερη παρουσία από ελληνικής πλευράς διατηρεί ο όμιλος Aktor, μέσω της Aktor Ρουμανίας, που διαθέτει 20 χρόνια εμπειρίας και παρουσίας στη χώρα. Η εταιρεία διαθέτει σήμερα ανεκτέλεστο υπόλοιπο ύψους σχεδόν 900 εκατ. ευρώ και απασχολεί πάνω από 700 εργαζομένους. Το 2024 ο κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε σε 238 εκατ. ευρώ, ενώ για το τρέχον έτος προβλέπεται περαιτέρω αύξηση. Αυτή την περίοδο η Aktor Ρουμανίας θα παραδώσει στο ρουμανικό Δημόσιο τον μεγάλο οδικό άξονα του Νότιου Περιφερειακού Αυτοκινητοδρόμου Βουκουρεστίου Α0 (Lot 3), ένα έργο ύψους 300 εκατ. ευρώ, που θα συμπληρώσει την εξωτερική οδική αρτηρία της πόλης. Μέχρι σήμερα η Aktor Ρουμανίας έχει κατασκευάσει πέντε μεγάλα οδικά έργα συνολικού προϋπολογισμού 1 δισ. ευρώ.

Παράλληλα, προχωράει με ταχείς ρυθμούς και το σιδηροδρομικό έργο Apata - Cata της νέας σιδηροδρομικής γραμμής Brasov - Sighisoara, που αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα συγκοινωνιακά έργα της Ρουμανίας, αλλά και τμήμα τού στρατηγικής σημασίας διευρωπαϊκού άξονα Ρήνου - Δούναβη.

Πρόκειται για έργο 507 εκατ. ευρώ, που αφορά την κατασκευή δύο δίδυμων σηράγγων στους ορεινούς όγκους του Homorod και του Ormenis, μήκους 6,9 χλμ. και 5,1 χλμ. αντιστοίχως, για ταχύτητα 160 χλμ./ώρα. Καινοτομία της τεχνικής υλοποίησης είναι η παράλληλη χρήση 4 μηχανημάτων διάνοιξης σηράγγων (TBM), με το έργο να είναι το πρώτο στη ρουμανική ιστορία και ένα από τα ελάχιστα στην Ευρώπη στην κατηγορία του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο όμιλος Aktor επένδυσε περίπου 70 εκατ. ευρώ για την αγορά των 4 TBM, η κατοχή των οποίων αποτελεί στρατηγικό πλεονέκτημα ενόψει της δημοπράτησης πολύ σημαντικών συγκοινωνιακών έργων στο ορεινό ανάγλυφο της Ρουμανίας. Η ελληνική εταιρεία είναι μέλος κοινοπραξίας στην οποία συμμετέχουν επίσης όμιλοι όπως η Alstom.

Παράλληλα, η Aktor υλοποιεί έργα αναβάθμισης τόσο στη γραμμή Brasov - Sighisoara (Lot 1-3), προϋπολογισμού περίπου 272 εκατ. ευρώ, σε μήκος 84 χλμ., όσο και στη γραμμή Σύνορα - Curtici - Simeria (τμήμα Ilteu - Gurasada), ύψους 159 εκατ. ευρώ, ενώ έχει υπογράψει και δύο συμφωνίες-πλαίσιο με τις ρουμανικές αρχές για τη συντήρηση της σιδηροδρομικής γραμμής Βουκουρέστι - Κωνστάντζα, αθροιστικού ύψους 186 εκατ. ευρώ.

Το τελευταίο διάστημα, και ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ προχωράει στην ενίσχυση της παρουσίας του στη Ρουμανία. Ειδικότερα, η ΤΕΡΝΑ αναδείχθηκε πρόσφατα προσωρινός μειοδότης για δύο νέα μεγάλα σιδηροδρομικά έργα σε κοινοπραξία με την Alstom Romania. Πρόκειται για συμβάσεις συνολικού προϋπολογισμού 1 δισ. ευρώ, με την υπογραφή των συμβάσεων να αναμένεται προς το τέλος του έτους. Αφορούν γραμμές μήκους 83 χιλιομέτρων, για τον σχεδιασμό και την πλήρη ανάταξη της σιδηροδρομικής γραμμής Craiova - Drobeta Turnu Severin - Caransebes, μέρος του διαδρόμου Orient/east Mediterranean. Τα εν λόγω έργα περιλαμβάνουν το τμήμα Craiova - Filiasi, με προϋπολογισμό 543,4 εκατ. ευρώ, και το τμήμα Filiasi - Igiroasa, με προϋπολογισμό 449,2 εκατ. ευρώ.

thessaliaeconomy.gr (από το ρεπορτάζ του Νίκου Ρουσάνογλου στην Καθημερινή)