Με ανάπτυξη άνω του 22% έκλεισε το α' δίμηνο του έτους για την Στάμος, την εταιρεία παραγωγής προϊόντων ζύμης από τον Βόλο, συνεχίζοντας την ανοδική πορεία του 2022, κατά την οποία ο κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε στα €10,2 εκατ., με αύξηση 25% συγκριτικά με την αμέσως προηγούμενη χρονιά.

Με παρουσία στην Ελλάδα από το 1988, η Στάμος ξεκίνησε ως βιοτεχνία και τα τελευταία 16 χρόνια μετεξελίχθηκε σε βιομηχανία, αν και όπως αναφέρει ο ένας εκ των ιδρυτών, Γιάννης Στάμος, η φιλοσοφία αναφορικά με τον τρόπο παραγωγής των προϊόντων έχει διατηρηθεί. "Τα προϊόντα μας δεν είναι βιομηχανοποιημένα αλλά προϊόντα που γίνονται με το χέρι και υποβοηθούμενα από μηχανές, γεγονός που τα καθιστά σχεδόν χειροποίητα", εξηγεί ο κ. Στάμος και συμπληρώνει ότι αυτό το χαρακτηριστικό γνώρισμα εκτιμήθηκε από την αγορά, δίνοντας τη δυνατότητα στην εταιρεία να είναι σε όλα σχεδόν τα αρτοποιία της Ελλάδος.

Επενδύοντας στην υψηλή ποιότητα των πρώτων υλών, η Στάμος λάνσαρε αρχές του 2023 προϊόντα από αλεύρι καλαμποκιού με σκοπό να καλύψει την ανάγκη ομάδας καταναλωτών, που εμφανίζουν ευαισθησία στο αλεύρι σίτου. Το portfolio των προϊόντων της, το οποίο περιλαμβάνει και νηστίσιμες προτάσεις, είναι διαθέσιμο σε retail και HoReCa, ενώ η εταιρεία τροφοδοτεί εταιρείες catering με μπουγάτσες, χωριάτικα, brioche, ζύμες, σφολιάτα, στριφτά και αρτύδια. Το 15% του συνολικού κύκλου εργασιών της είναι προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας, δραστηριότητα που αναμένεται να αυξηθεί το 2023 με συνεργασίες εντός συνόρων.

Η Στάμος εξάγει προϊόντα φύλλου σε 16 χώρες, με κυριότερες αγορές την Ευρώπη και την Αμερική, ποντάροντας σε περαιτέρω αύξηση του τζίρου των εξαγωγών το 2023 λόγω και της ανοδικής πορείας του τουρισμού, κυρίως στην Αμερική. Το 2022 οι εξαγωγές αντιπροσώπευαν το 14% του συνολικού κύκλου εργασιών της εταιρείας, με την Στάμος να ανοίγει το Μπαχρέιν και να ενδυναμώνει την παρουσία της στην Ισπανία.

Το 2019 η παραγωγή μεταστεγάστηκε σε νέες ιδιόκτητες σύγχρονες εγκαταστάσεις, στην Α ΒΙ.ΠΕ Βόλου, έκτασης 5.000 τμ. Η οικογένεια Στάμου αγόρασε το κτίριο και το οικόπεδο στο οποίο στεγαζόταν η μονάδα, την οποία και ανακαίνισε. Συνολικά ο προϋπολογισμός του εν λόγω επενδυτικού σχεδίου ανήλθε σε €3 εκατ.

Λ.Ε. thessaliaeconomy.gr (Βασισμένο στο ρεπορτάζ της Στέλλας Αυγουστάκη FnB Daily)