Νέο πρόεδρο πρόκειται να αποκτήσει στις αρχές του 2022 ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Θεσσαλίας, καθώς στο τέλος του προσεχούς Φεβρουαρίου ολοκληρώνεται η παραμονή στην ηγεσία του Συνδέσμου του Αχιλλέα Νταβέλη, ο οποίος είχε πάρει τη σκυτάλη της προεδρίας το 2016 από τον Απόστολο Δοντά (Επίλεκτος).

Πρόκειται για τη δεύτερη συνεχόμενη, τριετή, θητεία του επιχειρηματία – οδοντιάτρου (όμιλος Animus), καθώς το καταστατικό του ΣΘΕΒ δεν επιτρέπει στο ίδιο πρόσωπο να θέσει υποψηφιότητα για τρίτη φορά.

Οι εκλογές για την ανάδειξη του 12μελούς διοικητικού συμβουλίου διεξάγονται με ενιαίο ψηφοδέλτιο, αλλά ο υποψήφιος πρόεδρος επιλέγεται με συναινετικές διαδικασίες ώστε να έχει την ευρύτερη δυνατή αποδοχή της τοπικής επιχειρηματικής κοινότητας.

Σύμφωνα με την παράδοση, η πρόταση για το νέο υποψήφιο γίνεται από τον απερχόμενο πρόεδρο και ακολούθως συζητείται στο ολιγομελές άτυπο όργανο των πρώην προέδρων του ΣΘΕΒ.

Αν το «κονκλάβιο» των προέδρων δεν συμφωνήσει, το όνομα του προτεινόμενου  αποσύρεται διακριτικά, εκτός αν ο ίδιος αποφασίσει να δώσει τη μάχη της κάλπης έναντι οποιουδήποτε άλλου διεκδικήσει το αξίωμα.

Μέχρι στιγμής πρόταση για νέο πρόσωπο δεν έχει κατατεθεί και ελάχιστα ονόματα κυκλοφορούν για τη θέση. 

Μεταξύ αυτών είναι του Γιάννη Τσερέπα (Lariplast) και του Βάϊου Μπρέτα (της ομώνυμης επιχείρησης τυποποίησης ελαιών) που είναι και μέλη του απερχόμενου Δ.Σ.

Από τις μεγάλες βιομηχανικές επιχειρήσεις της Λάρισας δεν έχει εκδηλωθεί κάποιο ενδιαφέρον. 

Από το χώρο των τροφίμων και την γαλακτοβιομηχανία ΟΛΥΜΠΟΣ που είναι και ο μεγαλύτερος επιχειρηματικός όμιλος στη Θεσσαλία, ο εκ των ιδιοκτητών Τάκης Σαράντης που είχε βολιδοσκοπηθεί παλαιότερα από συναδέλφους του, ξεκαθάρισε ότι θα συμμετείχε μόνο σε μια προσπάθεια δημιουργίας ενός ενιαίου ισχυρού συνδέσμου στη θεσσαλική περιφέρεια.

Σε ότι αφορά τις τοπικές βιομηχανίες αλουμινίου ο Γιάννης Καντώνιας (Exalco– Βιοκαρπέτ), που ρωτήθηκε από το thessaliaeconomy.gr, ανέφερε ότι δεν ενδιαφέρεται να είναι υποψήφιος, ενώ άγνωστο παραμένει αν επιθυμεί να εμπλακεί κάποιος από την οικογένεια του Ξενοφώντα Καντώνια (Cosmos Alluminium).

Η επιχειρηματική κοινότητα της Θεσσαλίας, εδώ και δεκαετίες, παραμένει διαιρεμένη ανάμεσα σε δύο επιχειρηματικούς συνδέσμους, τον ΣΒΘΣΕ που εδρεύει στο Βόλο και τον ΣΘΕΒ της Λάρισας.

Τοπικισμοί και μικροσυμφέροντα στερούν από τη Θεσσαλία μια ενιαία επιχειρηματική φωνή που θα μπορούσε να ακουστεί δυνατά στα κέντρα αποφάσεων των Αθηνών. 

Μάλιστα, στο παρελθόν, ο επιχειρηματικός κόσμος της περιοχής είχε βιώσει το παράδοξο οι δύο θεσσαλικοί σύνδεσμοι βιομηχανιών να εκπροσωπούνται στη θέση του προέδρου από τους δυο βασικούς μέτοχους της ίδιας επιχείρησης, πρώτα ξαδέρφια μεταξύ τους... 

Οι εκλογές στον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Λάρισας πρόκειται να διεξαχθούν μέχρι τα μέσα του προσεχούς Μαρτίου.

Κώστας Τόλης thessaliaeconomy.gr