Οι συζητήσεις με τους μετόχους μειοψηφίας που κατέχουν το μάνατζμεντ στις ΕΠΑ Αττικής και Θεσσαλονίκης-Θεσσαλίας για την αλλαγή στο μετοχικό στάτους των δύο εταιρειών βρίσκονται σε εξέλιξη αρκετούς μήνες και εντάσσονται στο πλαίσιο των δεσμεύσεων για το άνοιγμα της λιανικής αγοράς του φυσικού αερίου. Μόνο που η κάθε εταιρεία θα πάρει ξεχωριστό δρόμο αφού η εταιρεία που δραστηριοποιείται στη Θεσσαλονίκη και τη Θεσσαλία θα περάσει στον πλήρη έλεγχο της ιταλικής Eni, ενώ στην εταιρεία της Αττικής η ΔΕΠΑ διαπραγματεύεται την εξαγορά της συμμετοχής της Shell.

Η συμφωνία λοιπόν για τη ΖeniΘ έχει ολοκληρωθεί και αναμένεται να υπογραφεί στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, πιθανόν πριν από τη συνάντηση του υπουργού ενέργειας Γ. Σταθάκη με τα κλιμάκια των θεσμών, που έχει προγραμματιστεί για την Τετάρτη.

Ήδη πάντως η συμφωνία έχει εγκριθεί τόσο από την πλευρά της Eni, όσο και από τη ΔΕΠΑ της οποίας το ΔΣ συνεδρίασε για το θέμα την περασμένη Πέμπτη και παρέπεμψε την τελική συμφωνία για έγκριση από την έκτακτη ΓΣ των μετόχων της εταιρείας.

Σε ό,τι αφορά την άλλη συμφωνία που προβλέπει την απόκτηση του 49% μαζί με το μάνατζμεντ της ΕΠΑ Αττικής, σύμφωνα με πληροφορίες απομένουν προς διευθέτηση κάποιες λεπτομέρειες και αναμένεται η συμφωνία να υπογραφή μετά από λίγες ημέρες.

Και οι δύο συμφωνίες θα πρέπει μόλις επικυρωθούν να πάρουν την έγκριση της Επιτροπής Ανταγωνισμού όπως προβλέπεται και στο πλαίσιο της συμφωνίας με τους δανειστές.

Με την πώληση του 51% της ZeniΘ αλλά και με την αλλαγή του μετοχικού στάτους της ΕΠΑ Αττικής κλείνει το κεφάλαιο της λιανικής του φυσικού αερίου που αποτελούσε ένα από τα βασικά αγκάθια στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς.

Βεβαίως, μετά το διαφαινόμενο κλείσιμο της εκκρεμότητας για την προμήθεια αερίου ανοίγει το επόμενο κεφάλαιο που δεν είναι άλλο από τη συμφωνία για το μέλλον και την αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ. Εκεί ο υπουργός ενέργειας Γ. Σταθάκης θα παρουσιάσει στους θεσμούς την πρότασή του για τη δημιουργία μιας εταιρείας συμμετοχών (που πιθανόν να εισαχθεί και στο χρηματιστήριο) η οποία θα έχει κάτω από την ομπρέλα της τρεις θυγατρικές για τις δραστηριότητες της εμπορίας, της διανομής και τα διεθνή πρότζεκτ. Απομένει να φανεί στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων εάν το σχέδιο αυτό θα σταθεί ικανό για να αντικαταστήσει την πρόβλεψη για πώληση του 66% αλλά και να υποκαταστήσει τα έσοδα που έχουν προβλεφθεί από τη συγκεκριμένη ενεργειακή αποκρατικοποίηση.