Στην τελική ευθεία βρίσκεται η νομοθέτηση του θεσμικού πλαισίου για τις Μικροπιστώσεις στην Ελλάδα, που θα σηματοδοτήσει και τη λειτουργία του Ταμείου Μικροπιστώσεων στη χώρα μας, που έχει προαναγγείλει η κυβέρνηση.

Όπως γνωστοποίησε η συνεργάτιδα της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, κα.Κυριακή Μανωλοπούλου, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης για τις μικροπιστώσεις, που διοργάνωσαν τα Κέντρα Υπηρεσιών Επιχειρηματικής Ανάπτυξης microSTARS του ΚΕΠΑ και το Οικοσύστημα Καινοτομίας Θεσσαλονίκης OK!Thess, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ έχει ετοιμάσει το σχετικό κείμενο του σχεδίου νόμου, το οποίο έχει τεθεί ήδη σε εσωτερική κυβερνητική διαβούλευση και σύντομα θα δοθεί στη δημόσια διαβούλευση, με στόχο την ψήφισή του από τη Βουλή μέχρι το τέλος του έτους. Το ύψος του ελάχιστου εταιρικού κεφαλαίου για τα ιδρύματα μικροπιστώσεων που προτείνει το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης ανέρχεται στο 1 εκατ. ευρώ, αλλά αυτό θα οριστικοποιηθεί στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε ο Σύμβουλος Χρηματοδοτικών Εργαλείων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, κ.Χρήστος Πούρης, η Ελλάδα βρίσκεται στην έβδομη θέση ως προς τις συμφωνίες στο πλαίσιο των εγγυοδοτικών εργαλείων του Easi (χρηματοδοτικός μηχανισμός της Ε.Ε. για την Απασχόληση και την Κοινωνική Καινοτομία), με σύνολο συμφωνιών για δημιουργία χαρτοφυλακίων 76 εκατ.ευρώ σε μικροδάνεια. Παράλληλα, τόνισε την πρόθεση της Ευρωπαικής Τράπεζας Επενδύσεων να παράσχει τεχνική βοήθεια και χρηματοδοτική υποστήριξη στα νέα ιδρύματα μικροπιστώσεων που θα συσταθούν στην Ελλάδα.

Ο κ.Δημήτριος Νιάφας, Programme Officer – EU Policies, DG Empl. (Employment, Social Affairs and Inclusion) από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αναφέρθηκε στη νέα προγραμματική περίοδο 2021-2027 και εξέφρασε αισιοδοξία ότι για μικροπιστώσεις θα διατεθούν ως εγγυήσεις και δανειακά κεφάλαια προς χρηματοοικονομικούς οργανισμούς από την Ε.Ε. κεφάλαια της τάξης των 400-500 εκατ.ευρώ, ενώ η αναπληρώτρια διευθύντρια του Microfinace Center (MFC) του “European Microfinance Network”, κα. KatarzynaPawlak, επε΄σημανε την αυξανόμενη ζήτηση για μικροχρηματοδοτοήσεις στην Ευρώπη.

Ο project manager του έργου Microstars του ΚΕΠΑ, κ.Νεοκλής Στάμκος, παρουσίασε αναλυτικά το έργο των Microstars, τα οποία παρέχουν τη Δυνατότητα Χορήγησης Μικροδανείων σε υφιστάμενες μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις και start ups (minimum λειτουργίας 6 μήνες), σε συνεργασία με την Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα και τη Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας. Όπως ανέφερε, έχουν δεχτεί 532 αιτήσεις για μικροδάνεια, με μέσο όρο δανείου τα 19.000 ευρώ.

Την σημασία της ανάπτυξης του θεσμού των μικροπιστώσεων στην Ελλάδα επεσήμαναν σε χαιρετισμούς τους ο πρόεδρος του ΚΕΠΑ και του ΕΦΕΠΑΕ, κ.Θωμάς Αλγιανάκογλου, ο πρόεδρος του OKThess, κ.Σίμος Μπενσασσών και ο αντιπεριφερειάρχης Μεταφορών και Επικοινωνιών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, κ.Κωνσταντίνος Πάλλας.

Β.Σ.