Οι επιδόσεις της τσιμεντοβιομηχανίας Τιτάν είναι αξιοσημείωτες μέσα στην κρίση, καθώς η δραστηριότητά της με δικά της εργοστάσια σε ΗΠΑ, Βαλκάνια, Αίγυπτο και Τουρκία έχει αντισταθμίσει τις απώλειες της εσωτερικής αγοράς.

Η ζήτηση για τσιμέντο στην Ελλάδα αντιστοιχεί σε όγκους της δεκαετίας του 1960 και οι συσσωρευμένες ζημιές της εταιρείας τα τελευταία χρόνια από την εγχώρια δραστηριότητα ξεπερνούν τα 100 εκατ. ευρώ. Τα τρία εργοστάσια στην Ελλάδα λειτουργούν στο 15% της παραγωγικής τους ικανότητας για να καλύψουν τις ανάγκες της Ελλάδας σε τσιμέντο και μαζί με τις εξαγωγές στη Δυτική Ευρώπη φτάνουν ενίοτε και το 70%, αλλά οι εξαγωγές λόγω της απόστασης από τον τελικό προορισμό αφήνουν πολύ μικρά περιθώρια κέρδους.

Στις προοπτικές της ελληνικής αγοράς για το σύνολο του 2017 η διοίκηση της Τιτάν με αφορμή τη δημοσίευση των μεγεθών του εννεαμήνου αναφέρει τα εξής: 

«Στην Ελλάδα εκτιμάται ότι η ζήτηση εφέτος θα κυμανθεί σε επίπεδα αισθητά χαμηλότερα του 2016, καθώς  μετά την ολοκλήρωση των οδικών  αξόνων τα επόμενα έργα υποδομών  παραμένουν σε στάδιο σχεδιασμού,  χωρίς να υπάρχει ακόμη  συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα   έναρξης των εργασιών».

Πηγές κοντά στη διοίκηση εκτιμούν ότι και το 2018 δεν αναμένεται να προκύψει κάποια θετική έκπληξη.

Το πακέτο

Στο πλαίσιο αυτό η διοίκηση της εταιρείας έχει εκπονήσει ένα πρόγραμμα «μίνι» εθελουσίας εξόδου του προσωπικού στις μονάδες (εργοστάσια, λατομεία κ.ά.) που διαθέτει στη χώρα. Η Τιτάν στην Ελλάδα απασχολεί συνολικά 900 εργαζομένους. Σύμφωνα με πληροφορίες, για όποιον εργαζόμενο επιλέξει να «πάρει» το πακέτο η εθελουσία εκτός από τις νόμιμες αποζημιώσεις θα προσφέρει επιπλέον γενναία μπόνους. Η ημερομηνία αποδοχής λήγει στις 24 Νοεμβρίου και στόχος της διοίκησης είναι να ανταποκριθούν περίπου 50-60 εργαζόμενοι.

Βασίλης Κώτσης (ΒΗΜΑ)