Στο σφυρί βγαίνει σήμερα ένα ιστορικό ξενοδοχείο της Καρδίτσας. Πρόκειται για το Domotel Arni Hotel, το εμβληματικό ξενοδοχείο της πόλης που μετά την ανακαίνισή του το 2006 έχει μετατραπεί σε Α΄ κατηγορίας.

Ανήκε στον ξενοδοχειακό βραχίονα της Δομοτεχνικής, Domotel Hotels & Resorts, της οικογένειας Αλεξόπουλου. Ειδικότερα, πρόκειται για οικόπεδο που βρίσκεται επί της διασταύρωσης των οδών Καραϊσκάκη, Μπλατσούκα και Παλαιών Μαστόρων (πρώην Κολοκοτρώνη), στο κέντρο της Καρδίτσας, επιφάνειας 327,30 τ.μ. Ο πλειστηριασμός αφορά την πλήρη κυριότητα κατά ποσοστό 48,81% εξ’ αδιαιρέτου (ιδανικό μερίδιο) του οικοπέδου.

Εντός του οικοπέδου υπάρχει κτίσμα – τριώροφη οικοδομή εμβαδού 1.098,75 τ.μ. που χρησιμοποιείται ως ξενοδοχειακή μονάδα με την ονομασία «ΑΡΝΗ» και στο ισόγειο λειτουργεί εστιατόριο που εξυπηρετεί και το ξενοδοχείο (πρωινά, κλπ). Το ισόγειο αποτελείται από την κύρια είσοδό του η οποία βρίσκεται επί της οδού Καραϊσκάκη και ένα κατάστημα με δική του ξεχωριστή είσοδο. Οι δε υπόλοιποι όροφοι περιλαμβάνουν τα δωμάτια του ξενοδοχείου και τους λοιπούς χώρους για την εξυπηρέτηση της ξενοδοχειακής μονάδας. Όπως προκύπτει από το ειδικό σήμα λειτουργίας του EOT το ξενοδοχείο έχει δυναμικότητα 31 Δωματίων/60 κλίνες και είναι κατηγορίας 4 αστέρων. Το κτίριο διαθέτει σχετικά καλό επίπεδο συντήρησης.

Το ξενοδοχείο αποτελεί μέρος μιας ομάδας 6 πλειστηριασμών που γίνονται επίσης σήμερα σε βάρος μελών της οικογένειας Αλεξόπουλου και οι οποίοι περιλαμβάνουν ακόμη:

-Ένα δεύτερο ακίνητο όμορο του ξενοδοχείου, σε οικόπεδο επιφάνειας 341,25 τ.μ. εντός του οποίου υφίσταται κτίσμα, με ισόγειο νέας πτέρυγας του Arni Hotel με εμβαδόν 240 τ.μ. και Α’ όροφο επίσης 240 τ.μ. Κατά την εξωτερική αυτοψία διαπιστώθηκε ότι το κτίριο περιλαμβάνει ισόγειο, πατάρι και όροφο. Στο ισόγειο υπάρχει ένα κατάστημα το οποίο είναι διαμπερές, έχοντας πρόσωπο τόσο στην οδό Καραϊσκάκη όσο και στην οδό Κολοκοτρώνη και λειτουργεί σαν κατάστημα με ηλεκτρικά είδη συνενωμένο με έτερο κατάστημα γειτονικού ακινήτου και ένα άλλο κατάστημα που λειτουργεί ως ταξιδιωτικό γραφείο.

-Την πλήρη κυριότητα και ποσοστό 50% εξ’ αδιαιρέτου ενός οικοπέδου εκτάσεως 775 τ.μ. επί της οδού (πεζόδρομος) Αλεξοπούλου αριθμός 3 (πρώην Δράκοντος) μετά του επ’ αυτού διώροφης κατοικίας συνολικής επιφανείας 225,56 τ.μ. Το ακίνητο εκτιμάται ότι είναι ηλικίας τουλάχιστον 70 ετών (προ του 1955), αποτελείται από ισόγειο και πρώτο όροφο και είναι κεραμοσκεπές.

-Την πλήρη κυριότητα, νομή και κατοχή (ποσοστό 100%), ενός κατά παρέκκλιση άρτιου και οικοδομήσιμου οικοπέδου εκτάσεως 218,42 τ.μ. Επ’ αυτού υφίσταται ένα ισόγειο κτίσμα, δομημένο το έτος 1930, πλινθόκτιστο με κεραμίδια επιφάνειας 91 τ.μ. που αποτελείται από τρία δωμάτια, κουζίνα και λουτροκαμπινέ.

-Την πλήρη κυριότητα (100%) ενός κατά παρέκκλιση άρτιου και οικοδομήσιμου οικοπέδου εκτάσεως 175,23 τ.μ. στη διασταύρωση της οδού Αλεξοπούλου (πεζόδρομος) με ανώνυμο δημοτικό πεζόδρομο.

Οι τιμές πρώτης προσφοράς για τα παραπάνω ακίνητα έχουν οριστεί:

-Για την πλήρη κυριότητα κατά ποσοστό 48,81 % εξ’ αδιαιρέτου (ιδανικό μερίδιο) του οικοπέδου με το επ’ αυτού τριώροφο ξενοδοχείο το ποσό των 540.450 ευρώ.

-Για την πλήρη κυριότητα κατά ποσοστό 48,88% εξ’ αδιαιρέτου (ιδανικό μερίδιο) του διαμπερές οικοπέδου με το επ’ αυτού τριώροφο κτίριο, το ποσό των 232.700 ευρώ.

-Για την πλήρη κυριότητα κατά ποσοστό 50% εξ’ αδιαιρέτου του οικοπέδου με οικία, το ποσό των 58.972 ευρώ.

-Για την πλήρη κυριότητα κατά ποσοστό 100% του οικοπέδου εκτάσεως 218,42 τ.μ., το ποσό των 41.137 ευρώ.

-Για την πλήρη κυριότητα κατά ποσοστό 100% του οικοπέδου εκτάσεως 175,23 τ.μ., το ποσό των 34.012 ευρώ.

Σημειώνεται ότι τα ακίνητα φέρουν αρκετές προσημειώσεις υπέρ τραπεζών και επισπεύδουσα είναι η doValue.

Η άνοδος και η πτώση

Η Δομοτεχνική υπήρξε η μεγαλύτερη μη εισηγμένη τεχνική εταιρεία στην περιοχή της Βόρειας Ελλάδας, με πτυχίο 6ης τάξης και με πλούσια δραστηριότητα στην κατασκευή έργων οικοδομικών και οικιστικής ανάπτυξης, ξενοδοχειακών και βιομηχανικών μονάδων, κτηρίων γραφείων, αποθηκών, υπεραγορών τροφίμων, αθλητικών εγκαταστάσεων, καθώς και έργων υποδομής, από δρόμους μέχρι αεροδρόμια και λιμενικές εγκαταστάσεις.

Την πορεία της εταιρείας έχουν σηματοδοτήσει έργα που αποτελούν εμβληματικά στοιχεία της Θεσσαλονίκης, όπως ο Πύργος του ΟΤΕ, οι πύλες και τα κτιριακά συγκροτήματα της ΔΕΘ, το Θέατρο Κήπου, το Μητροπολιτικό Μέγαρο κ.α.

Η εμβέλεια της Δομοτεχνικής δεν περιορίστηκε στη Β. Ελλάδα καθώς συμμετείχε και σε πολλά ακόμη έργα, όπως τμήματα των μεγάλων οδικών αξόνων, καθώς και αρκετά ξενοδοχειακά projects.

Από το 2002 η οικογένεια Αλεξόπουλου εισήλθε και στον κλάδο του τουρισμού με την Domotel, που έφτασε να διαχειρίζεται τετράστερα και πεντάστερα ξενοδοχεία σε Aθήνα, Bόλο, Kαϊμακτσαλάν, Θεσπρωτία, Aράχωβα και Kαρδίτσα, αλλά και το εμβληματικό «Les Lazaristes» στη Δυτική Θεσσαλονίκη, ενώ υπήρξαν φιλόδοξα σχέδια και για την εκτός συνόρων επέκταση.

Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, η Δομοτεχνική βρίσκεται αντιμέτωπη με υπέρογκες υποχρεώσεις, συσσωρευμένες ζημίες και ραγδαία πτώση του τζίρου. Γεγονός που έχει οδηγήσει την οικογένεια Αλεξόπουλου στην περιπέτεια των πλειστηριασμών.

Λ. E. thessaliaeconomy.gr (με πληροφορίες από Σταύρο Γριμάνη, newmoney.gr)