Στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Λάρισας θα ξανασυναντηθούν τη Δευτέρα μετά από χρόνια, οχτώ πρώην μέλη της  Διοίκησης της πρώην χαλυβουργικής εταιρείας ΚΟΝΤΙ και 69 πρώην εργαζόμενοί της, κατηγορούμενοι για  "απάτη από κοινού τελεσθείσα  και σε απόπειρα εις βάρος του Ελληνικού Δημοσίου".

 Η υπόθεση αφορά στο επίδομα ανεργίας  που είχαν λάβει το 2010 οι πρώην εργαζόμενοι μετά την απόλυσή τους από την εταιρεία, το οποίο ο ΟΑΕΔ ισχυρίζεται ότι δεν ήταν νόμιμο, καθώς αμφισβητεί την εγκυρότητα της καταγγελίας των συμβάσεων τους και ισχυρίζεται ότι αυτές αφορούσαν σε οικειοθελείς αποχωρήσεις.  Για το θέμα είχε στείλει σχετικό έγγραφο και το ΕΚΒ στον ΟΑΕΔ.

Τα οχτώ μέλη της πρώην διοίκησης αντιμετωπίζουν κατηγορία σε βαθμού κακουργήματος, καθώς το ποσό της απάτης προσδιορίζεται στις 219.000 ευρώ, ενώ οι πρώην εργαζόμενοι για αδίκημα σε βαθμό πλημμελήματος, καθώς τα  ποσά που κατηγορούνται ότι εισέπραξαν μη νόμιμα ως επίδομα ανεργίας ήταν ύψους  έως 5.000-6.000 ευρώ.

 Κάποιοι από τους κατηγορούμενους εργαζόμενους πάντως έχουν ήδη υποβάλει ενστάσεις και δικαιωθεί, ενώ άλλοι δεν είχαν λάβει καθόλου ταμείο ανεργίας. Όλοι οι εργαζόμενοι από τους κατηγορουμένους, που κατέθεσαν χαρτιά στον ΟΑΕΔ και με απόφαση της προϊστάμενης αρχής του έλαβαν ταμείο ανεργίας, υποστηρίζουν ότι κανένας από το σύνολο του προσωπικού δεν εντάχθηκε σε πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου.

Η εταιρεία είχε ζητήσει τότε από τους εργαζομένους εθελούσια έξοδο μέχρι τις 26 Νοεμβρίου 2010, όμως σύμφωνα με υπομνήματα των κατηγορουμένων δεν υπήρξε καμία απολύτως ανταπόκριση.

  Ο δε υπουργός Εργασίας δεν είχε εγκρίνει τις σχεδιαζόμενες ομαδικές απολύσεις. Η εταιρεία δήλωνε στους εργαζόμενους ότι δεν είναι βιώσιμη και τελικά προχώρησε τον Δεκέμβριο του 2010 στην καταγγελία συμβάσεων των εργαζομένων της.

  Η μη προσβολή της καταγγελίας των συμβάσεων εκ μέρους των εργαζομένων δεν συνιστά για τους εργαζόμενους οικειοθελή αποχώρηση, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι η μη επιδότηση της ανεργίας ως απόφαση εκ μέρους του ΟΑΕΔ ήταν παράνομη, αυθαίρετη, αναπόδεικτη.   

Τι έλεγε ο ΟΑΕΔ

 Μετά την   απόφαση της διοίκησης του Οργανισμού για διακοπή τους επιδόματος ανεργίας, τοπικά ο ΟΑΕΔ ζητούσε ανάκληση των αποφάσεων επιδότησης για όσους είχαν αποχωρήσει οικειοθελώς από την πρώην ΚΟΝΤΙ.

Εφόσον οι αποχωρούντες από την επιχείρηση έλαβαν αποζημιώσεις που αγγίζουν μέχρι και το 547% της προβλεπόμενης από το νόμο, χωρίς ποτέ και πουθενά να αμφισβητήσουν την εγκυρότητα της απόλυσής τους, η απόφαση του επιδόματος ανεργίας πρέπει να ανακληθεί» επισήμαινε ο ΟΑΕΔ, ενώ σύμφωνα με την νομική του υπηρεσία, τότε έπρεπε να ακολουθήσουν οι  αντίστοιχες πράξεις καταλογισμού για την ανάρτηση των επιδομάτων ως αχρεωστήτως καταβληθέντων.

Η απόλυση, σύμφωνα με τον ΟΑΕΔ, για να μπορεί να στοιχειοθετήσει επίδομα ανεργίας θα πρέπει να υπάρχουν αποδεικτικά στα οποία να φαίνεται ξεκάθαρα ότι οι εργαζόμενοι έχουν αμφισβητήσει την εγκυρότητα της απόλυσής τους ενώπιον των αρμοδίων διοικητικών αρχών και των δικαστηρίων.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ  (Ταχυδρόμος)