Το πρώτο κέντρο λειτουργίας έξυπνων πόλεων εγκαινίασε στα Τρίκαλα η DotSoft, εταιρεία πληροφορικής με αντικείμενο το integration λύσεων. “Οι έξυπνες πόλεις μπορούν να γίνουν πραγματικότητα”, δήλωσε ο Εμπορικός Διευθυντής της DotSoft, Χάρης Γκούλιος.

ΕΞΥΠΝΕΣ ΛΥΣΕΙΣ

Όπως εξήγησε, μετά από αρκετά χρόνια προετοιμασίας, η εταιρεία κατάφερε να υλοποιήσει μια πιο ευρεία κλίμακα έξυπνων λύσεων (έξυπνα υδρόμετρα συνδυαστικά με έξυπνη στάθμευση, έξυπνους αισθητήρες περιβάλλοντος και νερού κ.ά.). “Αυτό που προσπαθήσαμε να κάνουμε, είναι μοντέλα έξυπνων πόλεων που περιλαμβάνουν ένα ευρύ φάσμα από έξυπνες λύσεις, διαφοροποιούμενοι από άλλα έργα που εστίαζαν σε μεμονωμένες κατηγορίες (όπως οδοφωτισμός, έξυπνη στάθμευση κ.λπ.)”. Ωστόσο σύμφωνα με τον κ. Γκούλιο, πολλές φορές τέτοια έργα έξυπνων λύσεων είναι καταδικασμένα από την αρχή. Το βασικό μειονέκτημα είναι η μεγάλη έλλειψη σε προσωπικό που παρατηρείται στους δήμους, που δυσκολεύει τη δυνατότητα υποστήριξης τέτοιων projects.

ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ

Έτσι, γεννήθηκε η ιδέα για τα κέντρα λειτουργίας έξυπνων πόλεων. “Αυτό που προτείνουμε στους δήμους, είναι να μας δώσουν την ευκαιρία να έχουμε εμείς την ευθύνη για την παραγωγική λειτουργία των έξυπνων συστημάτων. Να είμαστε εμείς υπεύθυνοι για τη λειτουργία των συστημάτων, να αναφέρουμε προβλήματα που εντοπίζονται και τι πρέπει να επιλυθεί και να δημιουργούμε τακτικά αναφορές. Έτσι, σε συνεργασία με την e-trikala A.E. και τον Δήμο Τρικκαίων, η DotSoft εγκαινίασε το πρώτο κέντρο λειτουργίας έξυπνης πόλης στην Ελλάδα, αξιοποιώντας την τεχνογνωσία και την εμπειρία των λεγόμενων “Datagers”, που μπορούν από εκεί να ελέγχουν όλα τα συστήματα έξυπνων πόλεων.

ΠΑΡΟΥΣΙΑ

Η εταιρεία παρέχει αυτή τη στιγμή λύσεις σε περίπου 45 δήμους της Ελλάδας, ενώ τα συστήματα έξυπνων πόλεων (SmartisCity) εφαρμόζονται σε πάνω από 20 δήμους, μεταξύ των οποίων: • Χανίων • Ρεθύμνου • Ιωαννιτών • Πατρέων • Δράμας • Φιλιατών • Ζίτσας • Ζαγορίου • Καλαμαριάς Η εταιρεία παρέχει υπηρεσίες και σε διεθνείς οργανισμούς, όπως η ΕSA (European Space Agency), η Frontex και η Eurostat, ενώ δραστηριοποιείται και στο κομμάτι του τουρισμού. ΣΤΟΧΟΙ Στόχος της εταιρείας, σύμφωνα με τον κ. Γκούλιο, είναι μέσα στην επόμενη 5ετία να αναπτυχθεί σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Για την Ελλάδα, η εταιρεία επιθυμεί να πάρει το κομμάτι των “Datagers” μια πιο παραγωγική μορφή, να μπορούν να αναλάβουν την ευθύνη λειτουργίας όχι μόνο για τα συστήματα της εταιρείας, αλλά και για συστήματα άλλων εταιρειών.

Ελευθερία Πιπεροπούλου BnB