Το υπ΄ αριθμόν ένα πρόβλημα στο δρόμο για τον ψηφιακό μετασχηματισμό είναι «το έλλειμμα θεσμικής ωριμότητας» στο δημόσιο, τόνισε σήμερα το πρωί ο Θεσσαλός γενικός γραμματέας Ψηφιακής Πολιτικής του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Γιάννης Ταφύλλης,  μιλώντας στο συνέδριο του ΣΕΒ με θέμα «Ψηφιακή Στρατηγική της Ελλάδας" (φωτο):

Στον χαιρετισμό του από την πλευρά της κυβέρνησης, ο κ. Ταφύλης, που σημειωτέον είναι πρώην γραμματέας του Δήμου Λαρισαίων, περιέγραψε τα βήματα που έχουν γίνει μέχρι τώρα από την γενική γραμματεία και τόνισε «μπορούμε να δούμε την 26η θέση που καταλαμβάνουμε στον δείκτη ψηφιακής οικονομίας και κοινωνίας, μεταξύ των χωρών μελών της ΕΕ, ως πρόκληση. Ο χώρος των τεχνολογιών δεν επιδέχεται τριβές. Είναι χώρος  δημιουργικής κριτικής και όχι πολιτικών αντιπαραθέσεων».

Ο κ. Ταφύλλης αναφέρθηκε επίσης στην προοπτική για τα έργα ηλεκτρονικής ταυτοποίησης, τα δομικά στοιχεία για την ψηφιακή διακυβέρνηση και κατέληξε ως εξής: «Για να αλλάξουμε ψηφιακά το δημόσιο τρία είναι τα απαραίτητα συστατικά: διαδικασίες, κουλτούρα, τεχνολογίες». Όπως τόνισε, τα πρώτα δύο τα δυσκολότερα, αφού τις τεχνολογίες μπορείς να τις βρεις.

Στο ίδιο συνέδριο, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ  και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Συνδέσμου (πρόεδρος της επιτροπής του για την ψηφιακή οικονομία) Μιχάλης Τσαμάζ, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «ο ψηφιακός μετασχηματισμός δεν είναι θέμα επιλογής. Είναι θέμα επιβίωσης και, σε δεύτερο χρόνο, ανάπτυξης. Η αντιμετώπιση του ψηφιακού ελλείμματος της χώρας μας είναι η βάση για μια βιώσιμη έξοδο από την κρίση, πέρα και πάνω από τα μνημόνια. Δεν είναι θέμα ενός κόμματος ή μίας κυβέρνησης. Είναι υπερκομματικό, είναι υπερεθνικό»

Ο κ. Τσαμάζ επίσης στην ομιλία του, σημείωσε ότι η πρωτοβουλία του ΣΕΒ δεν θα μείνει μόνον στην διοργάνωση του συνεδρίου. Είναι μόνον η αρχή καθώς «ο ψηφιακός μετασχηματισμός πρέπει να γίνει η Νο1 προτεραιότητά μας».

«Θέλουμε αυτή η πρωτοβουλία να λειτουργήσει ως ξυπνητήρι. Να μας ξυπνήσει όλους από τον λήθαργο της πεπατημένης, από την ψευδαίσθηση ότι μπορούμε να τα βγάλουμε πέρα κάνοντας ό,τι κάναμε μέχρι σήμερα. Αυτό είναι το μεγαλύτερο λάθος που μπορεί να κάνει αυτή η χώρα και αυτή η κοινωνία» πρόσθεσε και παρέθεσε τις επιπτώσεις αν δεν κάνουμε άμεσα ένα άλμα ψηφιακού μετασχηματισμού:

·         -Οι κλάδοι της οικονομίας θα ολισθήσουν περαιτέρω σε επίπεδο διεθνούς ανταγωνιστικότητας.

·         -Δεν θα μπορέσουμε σαν χώρα να παράγουμε καινοτομία, επομένως η ελληνική οικονομία θα διατηρήσει την τωρινή παραδοσιακή της δομή που βασίζεται κυρίως στις υπηρεσίες και την κατανάλωση.

·         -Το κράτος θα παραμείνει αντιπαραγωγικό, κοστοβόρο, μη ικανοποιητικό προς τους πολίτες.

·         -Οι πολίτες δεν θα αποκτήσουν τις απαραίτητες δεξιότητες του μέλλοντος και δεν θα μπορούν να ανταποκριθούν στις μελλοντικές απαιτήσεις των επαγγελμάτων τους.

·         -Η Ελλάδα θα συνεχίσει να υφίσταται την συνεχιζόμενη διαρροή σπουδαίων μυαλών (brain drain) η οποία μπορεί σύντομα να καταλήξει μη αναστρέψιμη.

Ο ΣΕΒ προτείνει ένα στρατηγικό σχέδιο 4 αξόνων, με συγκεκριμένες δράσεις και μετρήσιμους στόχους:

·         -Να διορθώσουμε και βελτιώσουμε τα βασικά, νομοθεσία, ρύθμιση, διαχείριση προτεραιοτήτων, ανάπτυξη ευρυζωνικών υποδομών, ανοιχτά δεδομένα, ανάπτυξη ψηφιακών δεξιοτήτων.

·         -Να κάνουμε ουσιαστικά βήματα στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση προκειμένου να μειωθούν σημαντικά το διοικητικό κόστος στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα και η επιβάρυνση της γραφειοκρατίας για τους πολίτες

·         -Να προωθήσουμε τον ψηφιακό μετασχηματισμό σε όλους τους κλάδους της οικονομίας, με βάση συγκεκριμένες προτεραιότητες που προκύπτουν από την διεθνή πρακτική, όπως το «ευφυές εργοστάσιο», η διασυνδεδεμένη εφοδιαστική αλυσίδα, ο ψηφιακός εργαζόμενος, η εξατομίκευση προϊόντων και υπηρεσιών, ο ψηφιακός μετασχηματισμός του φυσικού καταστήματος, κοκ.

·         Να δημιουργήσουμε έναν ελληνικό Ψηφιακό Κόμβο που θα ενισχύσει την ανάπτυξη και την κερδοφορία των επιχειρήσεων τεχνολογίας και θα έχει στον πυρήνα του την ανάλυση δεδομένων μεγάλου όγκου (big data analytics), τη δημιουργία καθετοποιημένων εφαρμογών και την υποστήριξη νέων επιχειρηματικών πρακτικών και μοντέλων. Είναι ίσως η πιο φιλόδοξη πρόταση της μελέτης με σημαντική αναπτυξιακή δυναμική. 

Κάτω από αυτούς τους τέσσερις άξονες, προτείνει συνολικά 60 δράσεις με βραχυπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο ορίζοντα υλοποίησης. 

(Π.Π.) Thessaliaeconomy.gr