Δραστικά μέτρα κατά των πλαστικών απορριμμάτων λαμβάνει η Γαλλία, καθώς, από το επόμενο έτος, θα απαγορεύονται οι πλαστικές συσκευασίες για φρούτα και λαχανικά. Η απαγόρευση της πλαστικής συσκευασίας θα ισχύει αρχικά για περίπου 30 είδη φρούτων και λαχανικών, συμπεριλαμβανομένων των πράσων, των κολοκυθιών, των αγγουριών, των πιπεριών, των πατατών, των αχλαδιών και των μπανάνων. Ωστόσο το πλαστικό θα εξακολουθήσει να επιτρέπεται για προϊόντα συσκευασμένα σε πακέτα του 1,5 κιλού και άνω.

Οι νέοι κανόνες είναι απλώς το πρώτο βήμα, καθώς η Γαλλίδα υπουργός Οικολογικής Μετάβασης, Barbara Pompili, θέλει επίσης, να απαγορεύσει οποιαδήποτε άλλη συσκευασία έως το 2026. Για ορισμένα φρούτα και λαχανικά, δεν υπάρχει ακόμη εναλλακτική λύση, οπότε θα δοθεί στους παραγωγούς περισσότερος χρόνος για την ανάπτυξη νέων τύπων συσκευασίας. Στις εξαιρέσεις περιλαμβάνονται τα κεράσια, το μαρούλι, τα βατόμουρα, οι φράουλες, το σπανάκι και τα βότανα.

Σήμερα, το 37% των φρούτων και λαχανικών στα γαλλικά καταστήματα πωλείται προσυσκευασμένο. Η Γαλλία έχει θέσει ως στόχο τη σταδιακή κατάργηση του πλαστικού μίας χρήσης έως το 2040. Για να επιτευχθεί αυτό, το ένα πέμπτο των προϊόντων, σε μεγάλα και μεσαία καταστήματα, θα πρέπει να πωλείται χύμα έως το 2030, έναντι μόλις 2% σήμερα.

thessaliaeconomy.gr