Πληροφορίες ότι οι διαπραγματεύσεις εξαγοράς του Συνεταιρισμού ΘΕΣγάλα από τον επιχειρηματία Ξενοφώντα Καντώνια (Cosmos Aluminium) έχουν καταρρεύσει και πως η επιχείρηση οδηγείται αναγκαστικά στο άρθρο 106β, δημοσιεύσει σήμερα η οικονομική ιστοσελίδα mononews.gr.

Ολόκληρο το άρθρο με τίτλο "Μάχη επιβίωσης του ΘΕΣ γάλα: Αντιμέτωπος με την χρεοκοπία ο συνεταιρισμός που έκανε μόδα τα ATM’s γάλακτος" έχει ως εξής:

"Μάχη επιβίωσης δίνει ο «ΘΕΣ γάλα». Ο συνεταιρισμός από την Λάρισα που έκανε μόδα τα ATM γάλακτος υπό την καθοδήγηση του Ανδρέα Βακάλη βρίσκεται πλέον σε δεινή οικονομική θέση και παλεύει για να κρατηθεί όρθιος. Πληροφορίες της αγοράς θέλουν τη διοίκησή του φέρεται να εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο προσφυγής στο άρθρο 106 του πτωχευτικού κώδικα, σε μια ύστατη προσπάθεια να αποφύγει την πτώχευση και να διασφαλίσει τη συνέχιση της λειτουργίας του.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως το μέλλον προδιαγράφεται αρκετά δυσοίωνο για τους Θεσσαλούς συνεταιριστές καθώς οι συνομιλίες με την οικογένεια Καντώνια που ελέγχει την Cosmos Aluminium – λύση στην οποία είχαν ποντάρει αρκετά – κατέρρευσαν και μαζί το ενδεχόμενο να παίξουν τον ρόλο του «λευκού ιππότη» που θα τους έβγαζε από τη δύσκολη θέση.

Οι λαρισινοί επιχειρηματίες, οι οποίοι διαγράφουν το δικό τους success story στο εξωτερικό λέγεται πως δεν πείσθηκαν για τις προοπτικές του εγχειρήματος και για αυτό απέσυραν το ενδιαφέρον τους.

Στον αντίποδα, πηγές του «ΘΕΣ γάλα» επισημαίνουν πως δεν υφίσταται το σενάριο προσφυγής στις ευνοϊκές διατάξεις του πτωχευτικού νόμου και τονίζουν πως αυτό που ισχύει είναι πως βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις με τις πιστώτριες τράπεζες αλλά και τους υπόλοιπους πιστωτές τους, προκειμένου τη γενναία αναδιάρθρωση του δανεισμού τους, ο οποίος ανέρχεται σε περίπου 6 εκατ. ευρώ.

Οι ίδιες πηγές διαψεύδουν επίσης τις πληροφορίες πως ναυάγησαν οι συζητήσεις με την οικογένεια Καντώνια. Αντίθετα, υποστηρίζουν πως το ενδιαφέρον των Θεσσαλών επιχειρηματιών να επενδύσουν στον συνεταιρισμό εξακολουθεί να υφίσταται, ενώ προσθέτουν πως υπάρχουν και άλλοι υποψήφιοι επενδυτές, με τους οποίους είναι σε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας.

«Η χαριστική βολή»

Ανεξάρτητα από την τροπή που θα πάρει η υπόθεση, η παραπάνω εξέλιξη δεν προκαλεί έκπληξη σε όσους γνωρίζουν την κατάσταση στην εγχώρια αγορά γάλακτος, αλλά ήταν μάλλον προδιαγεγραμμένη.

Το «θαύμα» του ΘΕΣ γάλα είχε αρχίσει να θαμπώνει εδώ και λίγα χρόνια, ταυτόχρονα με τη δραματική συρρίκνωση της κατανάλωσης γάλακτος. Ο συνεταιρισμός που είχε θορυβήσει τις γαλακτοβιομηχανίες με την πρωτοφανή επιτυχία του και έκανε χιλιάδες καταναλωτές να στήνονται στην ουρά για να αγοράσουν φρέσκο γάλα από τα περίφημα ATΜ’s γάλακτος, έχασε μέσα σε λίγο διάστημα την αρχική ορμή του.

Οι προσπάθειες που έγιναν για να ανακτήσει τη δυναμική του, όπως η «μετάλλαξη» των σημείων με τους αυτόματους πωλητές γάλακτος σε «γωνιές ελληνικών παραδοσιακών προϊόντων», η είσοδος στο ηλεκτρονικό εμπόριο και ο εμπλουτισμός της γκάμας με νέους κωδικούς δεν έφεραν –όπως προκύπτει από τα γεγονότα- τα προσδοκώμενα αποτελέσματα.

Οι πωλήσεις συνεχίζουν να πιέζονται, χωρίς να φαίνεται προοπτική αναστροφής τουλάχιστον στο άμεσο μέλλον. Εκτιμάται ότι τη χρήση 2018 /2019 που λήγει τον προσεχή Ιούνιο οι πωλήσεις του συνεταιρισμού θα υποχωρήσουν στα 22 εκατ. ευρώ από 24 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περσινή χρήση

Η αρνητική συγκυρία και ο ισχυρός ανταγωνισμός από τις γαλακτοβιομηχανίες δεν επέτρεψαν στον συνεταιρισμό να κάνει το επόμενο βήμα. Η μεταβίβαση του δικτύου των καταστημάτων σε ανεξάρτητους συνεργάτες (franchisees) ήταν μοιραίο να συμβεί, καθώς ο συνεταιρισμός εν μπορούσε να αντέξει ένα τέτοιο βάρος. Υπολογίζεται ότι μέσα από αυτή την κίνηση, θα μειωθούν κατά 50% τα έξοδα λειτουργίας του ενώ παράλληλα θα απελευθερωθεί ρευστότητα 1 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.

Ο ΘΕΣ γάλα ιδρύθηκε το 2011 από περίπου 70 παραγωγούς αγελαδινού γάλακτος της Θεσσαλίας και της Μακεδονίας και ήταν ο πρώτος που λάνσαρε στη χώρα την πώληση φρέσκου γάλακτος από αυτόματους πωλητές. Καθημερινά παράγει 100 τόνους στις φάρμες των μελών του και διατηρεί δίκτυο 59 καταστημάτων, εκ των οποίων τα 55 με την μορφή Franchise και τα 4 ιδιόκτητα (Θεσσαλονίκη). Παράλληλα, παρέχει υπηρεσία διανομής όλων των προϊόντων κατ’ οίκον, «Το θες σπίτι σου» με παραγγελίες είτε τηλεφωνικές, σε πενταψήφιο αριθμό, είτε ηλεκτρονικές από το ΘΕΣγάλα e-shop.

Δανάη Στρατή (mononews.gr)