Για «εργαλείο στρατηγικής σημασίας, που ανταποκρίνεται στην ανάγκη του παραγωγικού μετασχηματισμού της ελληνικής οικονομίας», έκανε λόγο ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Τάκης Θεοδωρικάκος, παρουσιάζοντας τον νέο Αναπτυξιακό Νόμο στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής.Το «πιο παραγωγικό και ανθεκτικό πρότυπο ανάπτυξης» προβλέπει επενδυτικά καθεστώτα συνολικού ύψους άνω του 1 δισ. ευρώ για την περίοδο 2025-2026, με προτεραιότητα σε μεταποίηση, μεγάλες επενδύσεις, κοινωνική επιχειρηματικότητα, εξωστρέφεια και στις παραμεθόριες και οικονομικά ασθενέστερες περιοχές της Ελλάδας.

Θεσπίζονται 12 καθεστώτα ενίσχυσης, για σύγχρονα και περιφερειακά στοχευμένα επενδυτικά σχέδια τεχνολογιών αιχμής, αγροδιατροφής, τουρισμού, εφοδιαστικής αλυσίδας και αλυσίδας αξίας. Οι εγκρίσεις θα ολοκληρώνονται εντός 90 ημερών από την υποβολή αίτησης, μέσω πλήρως ψηφιοποιημένου συστήματος συγκριτικής αξιολόγησης. Η κατάθεση δικαιολογητικών ορίζεται σε 30 ημέρες από την ανακοίνωση του οριστικού πίνακα κατάταξης. Στις άδειες ή εγκρίσεις εγκατάστασης και λειτουργίας συμπεριλαμβάνεται η Γενική Γραμματεία Ιδιωτικών Επενδύσεων του Υπουργείου Ανάπτυξης.

Ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος περιλαμβάνει και ρήτρα υλοποίησης: Απένταξη σε 2 χρόνια, αν δεν έχει υλοποιηθεί το 10% της επένδυσης, επιπλέον 10% πέναλτι για την επιστροφή ενίσχυσης, σε περίπτωση ανάκλησης της απόφασης υπαγωγής. «Η τεχνολογία, η καινοτομία και η αξιοποίηση της εφαρμοσμένης έρευνας αποτελούν βασική προϋπόθεση για τη δημιουργία νέων, ανταγωνιστικών προϊόντων και την ενίσχυση της εξωστρέφειας της ελληνικής παραγωγής», δήλωσε ο κ. Θεοδωρικάκος.

Χρηματοδοτικά εργαλεία

Οι επιδοτήσεις και φοροαπαλλαγές φθάνουν τα 900 εκατ. ευρώ, για 3 νέα καθεστώτα: «Σύγχρονες τεχνολογίες», «Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας και Χειροτεχνίας», «Καθεστώς Περιοχών Ειδικής Ενίσχυσης». Οριζόντια, προβλέπονται 4 είδη ενισχύσεων: Φορολογική απαλλαγή, επιχορήγηση, επιδότηση χρηματοδοτικής μίσθωσης (leasing), επιδότηση του κόστους της δημιουργούμενης απασχόλησης (μόνο για δαπάνες μισθολογικού κόστους νέων θέσεων εργασίας).Δημιουργείται Ταμείο Εγγυοδοσίας με συμμετοχή του Ελληνικού Δημοσίου, έως 300 εκατ. ευρώ για την παροχή δανείων 1 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ).

Διπλασιάζεται το ανώτατο ποσό ενίσχυσης από 10 σε 20 εκατ. ευρώ για μεμονωμένες επιχειρήσεις. Το ανώτατο όριο ενίσχυσης για συνεργαζόμενες ή συνδεδεμένες επιχειρήσεις διαμορφώνεται σε 50 εκατ. ευρώ. Θα γίνονται δεκτά αιτήματα τροποποίησης και κατά το στάδιο πιστοποίησης του 25% της επένδυσης. Θεσπίζονται επιπλέον 2 κατηγορίες κινήτρων: «Ταχείας αδειοδότησης» για το καθεστώς «Περιοχών Ειδικής Ενίσχυσης» και  «Μεγάλες Επενδύσεις» και το κίνητρο της παροχής δανείων με εγγύηση ή ενίσχυση του ελληνικού Δημοσίου, από το Ταμείο Development Law Financial Instrument Guarantee Fund (DeLFI GF), ή, εναλλακτικά, από άλλο ενισχυόμενο χρηματοδοτικό εργαλείο της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας (HDB): Για τα επενδυτικά σχέδια που έχουν λάβει απόφαση υπαγωγής στο καθεστώς ενίσχυσης «Μεγάλων Επενδύσεων», από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ).

Προβλέπεται δυνατότητα χρήσης φορολογικής απαλλαγής, κατ’ έτος, στο 50% του συνολικού εγκεκριμένου ποσού, σε περίπτωση πιστοποίησης υλοποίησης του 50% ή 65% του κόστους του επενδυτικού σχεδίου.

foodreporter