Ο Γιάνης Βαρουφάκης, asset της πρώτης κυβέρνηση Τσίπρα και κρυφός καταγραφέας των συνεδριάσεων του Eurogroup, βρέθηκε την Τρίτη στη Λάρισα ως αρχηγός του "MέΡΑ 25", με προτάσεις που μας γυρίζουν πίσω, στις εποχές των κρατικών τραπεζών.

Μία τέτοια είναι η νέα Αγροτική Τράπεζα. Ο Γιάνης με ένα ν, εξήγησε το σχέδιό του: "Πρόκειται για τη δημιουργία μιας πραγματικά αναπτυξιακής τράπεζας η οποία θα πάρει ως κεφαλαιακή της βάση όλη τη δημόσια περιουσία από το Υπερταμείο. Θυγατρική της ή συνεργαζόμενη θα πρέπει να είναι μια νέα Αγροτική τράπεζα στην οποία θα περάσουν οι αγροτικές υποθηκευμένες γαίες.

Η ιδιοκτησία να είναι μοιρασμένη μεταξύ δημοσίου φορέα και αγροτικών συνεταιρισμών και τοπικών κοινωνιών. Ο ρόλος θα πρέπει να είναι η μη κερδοσκοπική χρηματοδότηση της επικερδούς πράσινης μετάβασης. Παράλληλα με την ενίσχυση αυτών των τοπικών κοινωνιών θα θέλαμε να δουλέψουμε όλοι μαζί για τη δημιουργία ενός νέου συμμετοχικού συνεταιριστικού κινήματος που θα σπάσει το καρτέλ με τις τιμές των αγροτικών προϊόντων".

Δυνατό μείγμα, κράτος και συνεταιριστές μαζί, μην ξεχάσετε, τον λογαριασμό, όπως πάντα, στο λαό...

Κώστας Τόλης thessaliaeconomy.gr