Μία κίνηση που την εισάγει και επίσημα στον κλάδο των αναψυκτικών και εν προκειμένω των "υγιεινών" αναψυκτικών χωρίς ζάχαρη, κάνει η Χήτος ΑΒΕΕ (Ζαγόρι), απορροφώντας πλήρως την Green Cola. Πρόκειται για συνέχεια της συμφωνίας ανάμεσα στη Χήτος ΑΒΕΕ και τη Green Cola, οι οποίες τον Ιούλιο του 2022 προχωρούσαν στη σύσταση κοινής εμπορικής εταιρείας με έδρα το Λονδίνο και υπό την επωνυμία Green Beverage Group PLC. 

Αυτή τη φορά οι δύο εταιρείες ενώνονται σε μία, με το Ζαγόρι να απορροφά τόσο την Green Cola Hellas όσο και τη Green Cola Operations, δημιουργώντας επί της ουσίας έναν όμιλο, του οποίου ο τζίρος υπερβαίνει τα 100 εκατομμύρια ευρώ. Κατά τις ίδιες πληροφορίες εκτός από την οικογένεια Χήτου στην οποία ανήκει το Ζαγόρι, στη νέα οντότητα που δημιουργείται θα έχουν και οι μέτοχοι της Green Cola όπως η οικογένεια Βενιέρη. (θυμίζουμε ότι ο Γιάννης Χήτος, διατηρούσε ποσοστό συμμετοχής και στη Green Cola εκτός από το Ζαγόρι).

Η νέα αυτή κίνηση δημιουργεί έναν ακόμη πόλο ελληνικών συμφερόντων στην αγορά των αναψυκτικών σε συνδυασμό με την ήδη ισχυρή παρουσία στο φυσικό μεταλλικό νερό. Θυμίζουμε ότι από την πλευρά της και η Ηπειρωτική Βιομηχανία Εμφιαλώσεων (Βίκος), που μαζί με το Ζαγόρι αποτελούν τις δύο κυρίαρχες δυνάμεις στο εμφιαλωμένο, έχει επενδύσει τα τελευταία χρόνια στον τομέα των αναψυκτικών. Η διαφορά όμως στην περίπτωση του Ζαγορίου, είναι ότι η Green Cola διατηρεί χαρτοφυλάκιο επικεντρωμένο αποκλειστικά στα αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη, με γλυκαντικό τη στέβια, η οποία παρουσιάζει εκτεταμένες προοπτικές διεθνώς λόγω της στροφής των καταναλωτών σε πιο υγιεινές διατροφικές επιλογές.

Δημιουργία συνεργειών και οικονομικών κλίμακας

Μέσα από αυτή την κίνηση δημιουργούνται συνέργειες και οικονομίες κλίμακας που θα οδηγήσουν την Green Cola στα επόμενά της βήματα και αναμένεται ότι θα την ενισχύσουν ακόμα περισσότερο, με στόχο τόσο την περαιτέρω ισχυροποίηση της παρουσίας της στην Ελλάδα, την αξιοποίηση κοινών καναλιών διανομής και την ισχυρή παρουσία που έχει σε αυτά το Ζαγόρι αλλά και επενδύσεων στη βιομηχανική παραγωγή. Από τη συγχώνευση θα προκύψουν μεταξύ άλλων κοινές λειτουργίες, όπως η ενοποίηση των εμπορικών και οικονομικών διευθύνσεων των δύο εταιρειών. 

Όπως προβλέπεται από τη σχετική συμφωνία οι μέτοχοι της Χήτος θα διατηρούν το 89,8% του συνολικού μετοχικού κεφαλαίου. Αντίστοιχα στην περίπτωση της Green Cola Hellas, οι μέτοχοί της θα διατηρούν ποσοστό 6,18% στο μετοχικό κεφάλαιο της Χήτος ΑΒΕΕ. Σε ό,τι αφορά τη Green Cola Operations, η οποία επίσης συγχωνεύεται και αποτελεί την εταιρεία που διαχειρίζεται και τα εμπορικά σήματα της Green Cola, οι μέτοχοί της θα έχουν στην κατοχή τους το 4,02% του συνόλου του μετοχικού κεφαλαίου της Χήτος. 

Το εκτόπισμα της Green Cola 

Τα προϊόντα της Green Cola, τοποθετούνται σε μεγάλες αλυσίδες του εξωτερικού όπως είναι η Whole Foods και η Kroger στην Αμερική, δεδομένου ότι η διεθνής αγορά αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα για την ανάπτυξή της τα επόμενα χρόνια. Αυτή τη στιγμή εκτιμάται ότι η παγκόσμια αγορά μη αλκοολούχων αναψυκτικών και συναφών προϊόντων έχει αξία περίπου 1,3 τρισεκατομμύρια δολάρια, γεγονός που δίνει την ευκαιρία στην επιχείρηση να αναπτύξει περαιτέρω τη δραστηριότητά της εκτός συνόρων βασιζόμενη σε τοπικές παραγωγές ανά τον κόσμο και σε ένα ευρύ δίκτυο διανομής. Η Green Cola επιδιώκει να ενισχύσει την παρουσία της στον κλάδο με προϊόντα που διατηρούν υγιεινό πρόσημο και δεν περιέχουν ζάχαρη.

Τοπική παραγωγή σε Αίγυπτο, ΗΠΑ, Ολλανδία, Γερμανία, Ισπανία

Η Green Cola έχει συνάψει συνεργασία με 13 εμφιαλωτές σε αντίστοιχες χώρες του πλανήτη, κατανέμοντας την παραγωγή της με τέτοιο τρόπο ώστε να εξυπηρετεί ταυτόχρονα και τη διανομή της ανά τον κόσμο μέσα από την επίτευξη οικονομικών κλίμακας και περιορίζοντας το μεταφορικό κόστος που θα απαιτούσε η αποστολή τους από την Ελλάδα σε άλλες χώρες. Μεταξύ των χωρών που διατηρεί τοπική παραγωγή είναι η Αίγυπτος, η Πολωνία, η Αμερική, η Ολλανδία, η Γερμανία, η Ισπανία. Η Green Cola στην ελληνική αγορά εκτός από το εργοστάσιο που διατηρεί στην Ορεστιάδα, παράγει τα προϊόντα της και στις εγκαταστάσεις της Optimal Supply Chain με το μοντέλο του φασόν, η οποία εκτός των άλλων εμφιαλώνει το Metaxa για λογαριασμό της εταιρείας οινοπνευματωδών, Pernod Ricard. 

Τα οικονομικά μεγέθη

Το 2022 η ο κύκλος εργασιών για το Ζαγόρι και τη Green Cola μαζί άγγιξε περίπου τα 100 εκατομμύρια ευρώ. Με βάση τις τελευταίες δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις, το Ζαγόρι είχε κύκλο εργασιών το 2021, ο οποίος ανήλθε στα 60,8 εκατομμύρια ευρώ με κέρδη προ φόρων 4,77 εκατομμύρια ευρώ. Αντίστοιχα η Green Cola είχε κύκλο εργασιών την ίδια χρονιά, που ανήλθε στα 17,16 εκατομμύρια ευρώ εμφανίζοντας αποτελέσματα προ φόρων, που ήταν ζημιογόνα στις 656,98 χιλιάδες ευρώ. 

Οι νέες διοικητικές ισορροπίες και τα νέα πρόσωπα

Στο νέο σχήμα διοίκησης που δημιουργείται στο πλαίσιο των ευρύτερων ανακατατάξεων, δεν συμμετέχει ο μέχρι πρότινος πρόεδρος της εταιρείας, Νίκος Χήτος, ο οποίος αντικαθίσταται από τον Αλκιβιάδη Χήτο (πατέρα του Γιάννη και του Νίκου Χήτου), ο οποίος μέχρι πρότινος διατηρούσε καθήκοντα διευθύνοντος συμβούλου. Επίσης δεν συμμετέχει ο Γιάννης Χήτος, ο οποίος στο προηγούμενο διοικητικό συμβούλιο διατηρούσε καθήκοντα αντιπροέδρου. Ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι ο Δαμιανός Μπούρκας, μέχρι πρότινος senior vice president της Monster Energy για Κεντρική, Ανατολική Ευρώπη, Ρωσία, Μέση Ανατολή και Βορειοανατολική Αφρική, Δαμιανός Μπούρκας, θα είναι ο νέος διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας. Σημειώνεται ότι ο Δ. Μπούρκας είχε συνεργαστεί και παλαιότερα με τον Γιάννη Χήτο αναλαμβάνοντας καθήκοντα national accounts manager και εμπορικού διευθυντή για το κανάλι του off trade (σούπερ μάρκετ και σημεία λιανικής) στη Μύθος Ζυθοποιία, όπου ο πρώτος είχε επενδύσει. 

Γιώργος Λαμπίρης, Capital.gr