Τον προβληματισμό του ως προς τη χρησιμότητα που θα έχει για το σύνολο της αγοράς το μέτρο παράτασης αποπληρωμής των επιταγών, για επιχειρήσεις που συνεργάζονται μέσω factoring με το χρηματοπιστωτικό σύστημα, εκφράζει ο γενικός διευθυντής της ΕΨΑ, Μιχάλης Τσαούτος, μιλώντας στο FOODReporter. «Έτσι, εάν εγώ προμηθεύομαι προϊόντα συσκευασίας από κάποια πολυεθνική εταιρεία με έδρα την Ελλάδα, η αποπληρωμή δεν γίνεται μέσω επιταγών καθότι το χρονικό περιθώριο που συνήθως προσφέρεται από μία εταιρεία – προμηθευτή με πολυεθνικό εκτόπισμα δεν υπερβαίνει τις 30 ημέρες σε μετρητά». «Επιπλέον θα πρέπει να διασαφηνιστεί κατά πόσο η ρύθμιση αφορά την αποπληρωμή ενός προμηθευτή μέσω τραπεζικής κατάθεσης. Θα παρατείνεται σε αυτή την περίπτωση το δικαίωμα εξόφλησης της οφειλής όπως θα συμβεί με τις επιταγές;», διερωτάται ο γενικός διευθυντής της ΕΨΑ.

«Τα στελέχη της κυβέρνησης δείχνουν ότι κατανοούν το πρόβλημα»

Ωστόσο, όπως ο ίδιος σχολιάζει, οι ρυθμίσεις που εξήγγειλε η κυβέρνηση «δείχνουν ότι τα στελέχη της κατανοούν το πρόβλημα που υφίσταται. Εφόσον η συγκεκριμένη παράταση χρηματοδοτηθεί από τις τράπεζες, θεωρώ ότι είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Σε κάθε περίπτωση όμως θα πρέπει να αναμένουμε τις λεπτομέρειες». «Εκτιμώ πάντως ότι η διευθέτηση του ζητήματος δεν είναι απλή υπόθεση, καθότι θα πρέπει να συνυπολογιστεί μία σειρά παραμέτρων», συμπληρώνει ο κύριος Τσαούτος. «Θα πιεστούν οι μικρότερες επιχειρήσεις» Όπως λέει, οι μεγάλες επιχειρήσεις που δε συναλλάσσονται με επιταγές, θα ζητούν την εμπρόθεσμη αποπληρωμή των υποχρεώσεων από τρίτους προς το μέρος τους.

Στον αντίποδα οι μικρότερες εταιρείες, οι οποίες δέχονται επιταγές από πελάτες, θα υποστούν εντονότερες πιέσεις. «Κάποιοι θα βρεθούν ωφελημένοι, καθώς θα μπορούν να καθυστερήσουν επιταγές που έχουν σε εκκρεμότητα, ενώ κάποιοι άλλοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με καθυστερήσεις επιταγών από πελάτες τους , τη στιγμή που οι ίδιοι δεν διατηρούν εκκρεμότητες μέσω επιταγών».

«Το ορθό και το λογικό σε αυτή την περίπτωση θα είναι το μέτρο να έχει καθολική ισχύ. Δηλαδή, να αφορά και όσους έχουν να εισπράξουν, αλλά και εκείνους που έχουν να πληρώσουν, ανεξαρτήτως από τη μορφή με την οποία γίνεται αυτό (μετρητά ή επιταγές)», εξηγεί ο κύριος Τσαούτος. «Τα πάντα κατά τη γνώμη μου εξαρτώνται από τον τρόπο που συναλλάσσεται η κάθε εταιρεία»

Γιώργος Λαμπίρης