Στη Επιτροπή Ανταγωνισμού για ενδεχόμενο καρτέλ στο βαμβάκι, απειλεί να προσφύγει η Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων (ΠΕΜ), σημειώνοντας ότι «μπορεί για τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης το θέμα της τιμής του βαμβακιού να έκλεισε για φέτος, όπως δήλωσε μετά τη συνάντησή του με τη διεπαγγελματική βάμβακος, όμως για τους βαμβακοπαραγωγούς και την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων παραμένει ανοιχτό, καθώς η τιμή που διαφαίνεται να δίνουν οι εκκοκκιστές υπολείπεται κατά πολύ της πραγματικής τιμής».

Σύμφωνα με την ΠΕΜ, παραμένει τεράστια η ψαλίδα ανάμεσα στην χρηματιστηριακή τιμή του βάμβακος, την εκκοκκισμένη τιμή και την τιμή στον παραγωγό, «κάτι το οποίο δεν έχουμε σκοπό να αποδεχτούμε».

Η Επιτροπή θεωρεί ότι η συνάντηση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρου Αραχωβίτη, με τη διεπαγγελματική, δηλαδή με τους εκκοκκιστές, «δεν έδωσε κανένα καινούργιο στοιχείο για την παραγωγή και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά στο βαμβάκι». «Το μόνο που διαφάνηκε είναι η πρόθεση του υπουργείου, σε συνεργασία με τους εκκοκκιστές, να προωθήσουν επί της ουσίας τη συμβολαιακή γεωργία στο βαμβάκι από τη νέα χρονιά, η οποία, σε όποιο προϊόν έχει εφαρμοστεί, κάθε άλλο παρά προστατεύει τους παραγωγούς» υποστηρίζει.

Η Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων καλεί τους βαμβακοπαραγωγούς «να μη συμβιβαστούν με τα ψίχουλα των 47-50 λεπτών/κιλό, αλλά να απαιτήσουν με τη μαζική συμμετοχή τους στους αγώνες να πληρωθούν τον κόπο και τον μόχθο τους». Ζητεί δε από τον υπουργό να δώσει στη δημοσιότητα τα στοιχεία για τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του βαμβακιού τη φετινή περίοδο, που ήδη έχει στα χέρια της η διεπαγγελματική βάμβακος.

Στις προθέσεις της ΠΕΜ για τη χαμηλή τιμή στο βαμβάκι είναι να προσφύγει στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, για να ελέγξει αν υπάρχει καρτέλ των εκκοκκιστών στο βαμβάκι, και κατά πόσο η τιμή που προσφέρουν οι εκκοκκιστές εναρμονίζεται με την εκκοκκισμένη τιμή και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά στο βαμβάκι. «Διεκδικούμε από την κυβέρνηση να πάρει άμεσα μέτρα προστασίας των βαμβακοπαραγωγών από την ασυδοσία των εκκοκκιστών» αναφέρουν οι αγρότες-μέλη της Επιτροπής, που καλούν σε μαζική συμμετοχή στις συσκέψεις που προγραμματίζονται το επόμενο διάστημα σε κάθε περιοχή της χώρας, για την οργάνωση του νέου κύκλου «δυναμικών και πανελλαδικά συντονισμένων» αγωνιστικών κινητοποιήσεων με το νέο έτος. 

Λ.Ε.