Την πιθανότητα ενοποίησης μεταξύ των ελληνικών συστημικών τραπεζών εξαιτίας της κρίσης διακρίνει το 78% των στελεχών του χρηματοπιστωτικού τομέα, ενώ η συντριπτική πλειονότητα των στελεχών (79%) εκτιμά ότι θα υπάρξει συρρίκνωση του δικτύου, άνω του 20%. Τα συμπεράσματα αυτά προκύπτουν από τηλεδιάσκεψη που οργάνωσε η ΕΥ Ελλάδος με στόχο να συμβάλει στην κατανόηση των σημαντικών προκλήσεων που αντιμετωπίζει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα εξαιτίας της πανδημίας COVID-19.  Μεταξύ των συμμετεχόντων, μόλις το 22% πιστεύει ότι και οι τέσσερις τράπεζες θα είναι απαραίτητες την επαύριον της κρίσης λόγω κορωνοϊού, ενώ μόλις το 20% εκτιμά ότι η συρρίκνωση του τραπεζικού δικτύου θα είναι οριακή και τα καταστήματα θα μετασχηματιστούν.

Από την πλευρά της EY, ο Γιώργος Παπαδημητρίου, επικεφαλής τομέα Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών EY Ελλάδος και EY Κεντρικής, Ανατολικής, Νοτιοανατολικής Ευρώπης και Κεντρικής Ασίας, εκτίμησε ότι λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας θα ανακοπεί η πορεία μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων που είχαν δρομολογήσει οι τράπεζες, καθώς πολλοί από τους υπολογισμούς και τις παραδοχές που ίσχυαν έως σήμερα αναθεωρούνται.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαδημητρίου, «οι επιπτώσεις της πανδημίας θα θέσουν σε δοκιμασία την ανθεκτικότητα του τραπεζικού συστήματος». Καθώς η κρίση επηρεάζει όλο το οικοσύστημα, «οι τράπεζες θα πρέπει να προχωρήσουν στην αναδιάρθρωση και στον μετασχηματισμό τους, καθώς και στη βελτίωση της αποτελεσματικότητάς τους, ενώ παράλληλα θα αλλάζουν το επιχειρηματικό τους μοντέλο», συμπλήρωσε.

Η Ευτυχία Κασελάκη, εταίρος στο τμήμα Συμβουλευτικών Υπηρεσιών, Υπηρεσίες Ψηφιακού Μετασχηματισμού και επικεφαλής των Συμβουλευτικών Υπηρεσιών Ανθρώπινου Δυναμικού της ΕΥ Ελλάδος, τόνισε ότι «η κρίση ανέδειξε τη σημασία των νέων επιχειρηματικών μοντέλων που επέβαλε η ψηφιοποίηση, αλλά και την ανάγκη προσαρμογής του τρόπου λειτουργίας σε ένα ρευστό και αβέβαιο περιβάλλον».

Κ.Α.