Ένα από τα πιο σημαντικά κατασκευαστικά έργα στον ακαδημαϊκό χώρο ξεκινάει το 2022.

Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας έχει προκηρύξει έργο ΣΔΙΤ ύψους 116 εκατ. ευρώ, με διπλό τεχνικό αντικείμενο. Το πρώτο αφορά μια ολοκληρωμένη παρέμβαση αστικής ανάπλασης και αξιοποίησης του βιομηχανικού ακινήτου της βαμβακουργίας στη Νέα Ιωνία Βόλου. Εκεί θα αναπτυχθούν φοιτητικές εστίες, εκπαιδευτικές και ερευνητικές εγκαταστάσεις και κοινωνικές υποδομές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. 

Το δεύτερο έργο χωροθετείται στη Λαμία και αφορά επίσης την κατασκευή φοιτητικών εστιών, εκπαιδευτικών και ερευνητικών υποδομών. Όπως και στην περίπτωση του ΣΔΙΤ της Θράκης, έτσι κι εκείνο της Θεσσαλίας προσφέρει τη διαχείριση των υποδομών για τα επόμενα 30 χρόνια. 

Οι σημαντικές ελλείψεις και οι υψηλές ανάγκες στέγασης φοιτητών, ένα διαχρονικό πρόβλημα, αποτελούν τον κινητήριο μοχλό της στροφής των επενδυτών προς τη συγκεκριμένη αγορά και με δικά τους κεφάλαια.

 Ωστόσο, δεν είναι πάντα εύκολη η εύρεση των κατάλληλων ακινήτων στην κατάλληλη τιμή, ώστε να είναι βιώσιμη μια τέτοια επένδυση. Το κόστος ενοικίασης των διαμερισμάτων θα πρέπει να είναι προσιτό (πέριξ των 400-450 ευρώ στα μεγάλα αστικά κέντρα), ώστε να είναι και ελκυστική μια τέτοια κατοικία, γεγονός που δεν είναι ιδιαίτερα εύκολη εξίσωση. 

Ωστόσο, οι παροχές των ακινήτων αυτών (π.χ. υπηρεσίες καθαριότητας, φύλαξης, δωρεάν Διαδίκτυο κτλ.), λειτουργούν ως σημαντικό δέλεαρ, παράλληλα βέβαια με το γεγονός ότι και οι υπόλοιποι ένοικοι είναι φοιτητές, στοιχείο που εκτιμάται ότι αποτελεί πρόσθετο πλεονέκτημα για την προσέλκυση μισθωτών.

Ζ.Η. thessaliaeconomy.gr