Στις 18 Ιουνίου είναι προγραμματισμένη η εκδήλωση ενδιαφέροντος για το σημαντικό έργο ΣΔΙΤ του πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Πρόκειται για έργο 116 εκ. ευρώ στον Βόλο και τη Λαμία για την κατασκευή και διαχείριση φοιτητικών εστιών και όχι μόνο.

Αναθέτουσα αρχή είναι το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το οποίο σχεδιάζει την αστική ανάπλαση και αξιοποίηση του βιομηχανικού ακινήτου της πρώην βαμβακουργίας στην περιοχή της Νέας Ιωνίας. Εκτός από τις φοιτητικές κατοικίες, στόχος είναι η ανάπτυξη εκπαιδευτικών και ερευνητικών εγκαταστάσεων και συναφείς κοινωνικές υποδομές. Αντίστοιχες υποδομές θα κατασκευαστούν και στην Λαμία.

Το τελικό σχέδιο για την πρώην βαμβακουργία Βόλου προβλέπει τη δημιουργία συγκροτήματος το οποίο θα περιλαμβάνει φοιτητικές εστίες, πανεπιστημιακές εγκαταστάσεις, Σχολή Επαγγελματικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου, Σχολή Μαθητείας του ΟΑΕΔ, Σχολή ΑμεΑ, Ερευνητικά Εργαστήρια και νέα Ερευνητικά Ινστιτούτα, Θερμοκοιτίδες και co-working spaces, Φοιτητική Λέσχη, Πολυχώρο Πολιτισμού, Υπηρεσίες τοπικής και αστικής κλίμακας, Αθλητικές εγκαταστάσεις, μεγάλους κοινόχρηστους χώρους και χώρους πρασίνου.

Πρόκειται ουσιαστικά για μία νέα πανεπιστημιούπολη στην καρδιά της Ν. Ιωνίας, ένα «ανοικτό» στην πόλη πανεπιστημιακό συγκρότημα που θα είναι χώρος ώσμωσης και δημιουργίας και θα συμβάλλει στην επίτευξη τριών διακριτών στόχων, στην άσκηση κοινωνικής πολιτικής υπέρ των οικονομικά αδύναμων φοιτητών, στην ενίσχυση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και ιδίως εκείνων των χαρακτηριστικών του που προωθούν τη δημιουργικότητα, την καινοτομία, και την σύνδεση του με την κοινωνία και, τέλος, στην αναζωογόνηση μιας υποβαθμισμένης περιοχής εντός του αστικού ιστού.

Το συγκρότημα της πρώην Βαμβακουργίας αποτελείται από συνολικά 20 κτίρια. Από αυτά τα 13 θα κατεδαφιστούν και θα διατηρηθούν τα επτά. Στα διατηρητέα κτίρια θα χωροθετηθούν φοιτητικές εστίες, πανεπιστημιακά τμήματα και πολυχώρος αναψυχής και πολιτισμού.

Φοιτητικές εστίες όπως θα χωροθετηθούν και στα νέα κτίρια. Συγκεκριμένα προβλέπεται η κατασκευή τεσσάρων τριώροφων κτιρίων.

Μεταξύ άλλων στην πρώην Βαμβακουργία θα βρουν στέγη τρία νέα τμήματα, Γλωσσών και Διαπολιτισμικών Σπουδών, Πολιτισμού και Δημιουργικών Βιομηχανιών και Ψυχολογίας. Το κάθε τμήμα θα διαθέτει αμφιθέατρο, 6 - 7 μεγάλες αίθουσες διδασκαλίας, τρία εργαστήρια, 20 γραφεία καθηγητών, γραμματεία, αίθουσα μεταπτυχιακού, αίθουσα συνεδριάσεων και κυλικείο.

Λ.Ε. thessaliaeconomy.gr