Μια μεγάλη είδηση για το μέλλον των συγκοινωνιών στη Θεσσαλία ήρθε από τις Βρυξέλλες.

Το «πράσινο φως» πήρε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η ανάθεση της κατασκευής του βόρειου τμήματος του Ε65 στην ΤΕΡΝΑ.

Το τμήμα Τρικάλων- Καλαμπάκας- Εγνατίας (στην περιοχή των Γρεβενών) έχει μήκος 70,5 χλμ από τα συνολικά 180 χλμ του Ε65.

Όπως δήλωσε η Εκτελεστική Αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Μαργκρέιτε Βέστεϊγιερ, αρμόδια για την πολιτική ανταγωνισμού, «η κατασκευή του βόρειου τμήματος του αυτοκινητοδρόμου Κεντρικής Ελλάδας θα ολοκληρώσει το ελληνικό τμήμα του Ε65 και θα συμβάλει στην ανάπτυξη των περιοχών που εξυπηρετεί ο αυτοκινητόδρομος.

Η απόφαση αυτή θα δώσει στην Ελλάδα τη δυνατότητα να στηρίξει την κατασκευή της σημαντικής αυτής υποδομής, η οποία αποτελεί μέρος του διευρωπαϊκού οδικού δικτύου». Η Επιτροπή έκρινε ότι δεν συνιστά κρατική ενίσχυση η εκτέλεση του έργου από την ΤΕΡΝΑ, συνυπολογίζοντας και τις θετικές επιπτώσεις από την ολοκλήρωση του οδικού άξονα.

Η Επιτροπή ενέκρινε τη χρηματοδότηση του έργου από το ελληνικό Δημόσιο, ύψους 442 εκατ. ευρώ (το έργο έχει προταθεί για ένταξη στο Ταμείο Ανάκαμψης). Όπως συνέβη και με το νότιο τμήμα (Λαμία- Ξυνιάδα) του Ε65, το τμήμα θα κατασκευαστεί ως δημόσιο έργο και κατόπιν θα παραχωρηθεί για λειτουργία στον παραχωρησιούχο «Κεντρική Οδό».

Εφόσον το κόστος λειτουργίας δεν θα καλύπτεται από τα έσοδα του τμήματος (από τον σταθμό διοδίων και το σταθμό εξυπηρέτησης αυτοκινητιστών που περιλαμβάνει), το Δημόσιο θα καλύπτει το υπόλοιπο (η Επιτροπή ενέκρινε την παροχή επιπλέον χρηματοδότησης από το Δημόσιο έως 38 εκατ. ευρώ σε βάθος 25ετίας).

Για να ξεκινήσουν τα έργα, θα πρέπει πρώτα να τροποποιηθεί η σύμβαση παραχώρησης του Ε65 (ώστε να περιλάβει τους όρους του «ανεξάρτητου» βόρειου κομματιού) και κατόπιν να ολοκληρωθεί η περιβαλλοντική του αδειοδότηση και ό,τι άλλο απομένει από μελέτες.

Υπενθυμίζεται ότι το νότιο τμήμα (Λαμία- Ξυνιάδα) βρίσκεται υπό κατασκευή και η παράδοσή του τοποθετείται μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2022, συνυπολογίζοντας καθυστερήσεις λόγω ζημιών που υπέστη το έργο από τον Ιανό.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων Χρήστος Μιχαλάκης

Την θετική εξέλιξη σχολίασε ο αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων Χρήστος Μιχαλάκης:

"Η θετική απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Βόρειο Τμήμα του Ε-65, αποτελεί μία εξαιρετική είδηση για το Νομό. Ένα εμβληματικό έργο για την Δυτική Θεσσαλία, και όχι μόνο, εξασφαλίζει τα κονδύλια για την ολοκλήρωσή του, δημιουργώντας νέες συνθήκες ανάπτυξης για τον τόπο μας.

Αυτή η θετική εξέλιξη έρχεται ως επιστέγασμα των συνεχών προσπαθειών της κυβέρνησης για την ολοκλήρωση του έργου, το οποίο έθεσε σε πρώτη προτεραιότητα στον τομέα των Υποδομών και κατάφερε να πετύχει την χρηματοδότησή του. Ταυτόχρονα αποτελεί δικαίωση των προσπαθειών μας, ως Νομός, να κερδίσουμε την θέση που δικαιούμαστε στο αύριο. Προσπάθειες επίμονες, που κράτησαν το θέμα στην πρώτη γραμμή, και έβαλαν ένα λιθαράκι, στις σημερινές σημαντικές εξελίξεις.

Το Νότιο Τμήμα του αυτοκινητοδρόμου έχει μπει στην τελική ευθεία και τώρα η υλοποίηση του Βόρειου Τμήματος έρχεται να ολοκληρώσει το έργο. Είμαι, βέβαιος, ότι οι διαδικασίες θα τρέξουν τάχιστα και ο Νομός θα αποκτήσει ένα σύγχρονο αυτοκινητόδρομο, που θα τον οδηγήσει στο μέλλον."

Ο δήμαρχος Δημήτρης Παπαστεργίου

Την ικανοποίησή για το ευρωπαϊκό «πράσινο φως» ως προς την κατασκευή του Ε65, εκφράζει ο Δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου: «Με εξαιρετικά νέα για τον Δήμο Τρικκαίων ξεκινά το 2021. Μετά τη θετική γνώμη της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υλοποιείται ένας στόχος ετών για όλη τη δυτική Θεσσαλία, την κεντρική Ελλάδα, μεγάλο τμήμα της Μακεδονίας και της Ηπείρου. 

Εκφράζω την ικανοποίησή μου, καθώς το πολύ σημαντικό αυτό έργο, συνδέει κομβικά την ΠΑΘΕ με την Εγνατία Οδό. 

Ταυτοχρόνως, δίνει διέξοδο και προοπτική στον εμπορευματικό τομέα, στον τουρισμό, στη μετακίνηση ανθρώπων, στην επικοινωνία μεταξύ των κοινωνιών», επισημαίνει.

Και συνεχίζει ο κ. Παπαστεργίου: «Ο Δήμος Τρικκαίων, στο πλέον κεντρικό σημείο του αυτοκινητόδρομου Ε65, επεδίωκε την επέκταση των έργων και στο βόρειο τμήμα, καθώς ήδη ολοκληρώνονται τα έργα στο νότιο τμήμα. 

Είμαι σίγουρος για τη συνεργασία των τοπικών κοινωνιών ως προς την υλοποίηση του σημαντικότατου αυτού έργου, που αποτελεί έναν σταθμό στην προσπάθεια ενίσχυσης των αναπτυξιακών προοπτικών του Δήμου Τρικκαίων και συνολικότερα της δυτικής Θεσσαλίας». 

Z.H. thessaliaeconomy.gr